Forum: Matične celice

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Na vaša vprašanja odgovarjata slovenski in hrvaški strokovnjak.

Do kdaj čas

Odgovori Nova tema
Default avatar prvidrugi 8 Avg 2011 14:46

Imela bi samo enko kratko vprašanje. Do kdaj se lahko straši odločimo, ali bomo pustili oduzeti matične celice iz popkovnične krvi otroku in jih nato shranili, ali ne?
Lepa hvala za odgovor.
Prav tako hvala za razumevanje, saj se zavedam, da je vprašanje morda malce nenavadno, ampak meni bi odgovor zelo koristil.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Sorodne vsebine:
Default avatar sivanova 14 Avg 2011 20:57

Najbolje se je odločiti čimprej, tako da vam lahko pošljejo paket za odvzem na dom, ki ga vzamete s seboj v porodnišnico. V skrajni sili se lahko odločite ob samem porodu, saj večina porodnišnic ima na zalogi kak set za odvzem popkovnične krvi in tkiva.

Lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar prvidrugi 15 Avg 2011 21:27

Hvala za hiter odgovor.

V kolikor se odločim zadnji trenutek, ali potem ta oduzem premestijo v drugo škatlico, da ga vi (kot banka) prevzamete naprej, ali gre kar v prvotni embalaži naprej in kako je v tem priemru z nadaljnjim dogovarjanjem?

Je pa super, da se lahko človek odloči res tudi zadnji trenutek, saj sem sama bolj takšen tip človeka:)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sivanova 21 Avg 2011 23:43

Set za odvzem, ki je lahko na zalogi v porodnišnici, je isti, kot bi ga dobili na dom. Babica opravi odvzem in zapakira paket po navodilih, ki so v njem prisotni. Nato pokličete kurirja zasebne banke (mislim, da je številka v paketu), ki prevzame paket in vaše podatke (kolikor mi je znano ob tem podpišete tudi pogodbo o shranjevanju). V roku parih dneh vas kontaktira zasebna banka, s katero določite pogoje plačila in ki vas obvesti o uspešni (ali ne) shranitvi vzorca.

Lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar gdn 3 6 Feb 2013 21:12

Rada bi samo vprašala,če shranim matične celice pri 4 otroku,ali te celice pomagajo tudi mojim ostalim trem otrokom.hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar spelamagister 7 Feb 2013 09:20

Pozdravljeni!

Matične celice lahko koristijo sorojencu, če se po HLA tipizaciji določi, da sta sorojenci med seboj dovolj tkivno skladna. Teoretično obstaja 25% možnost, da sta dva sorojenca tkivno skladna in bodo celice primerne za alogensko uporabo. Posebna lastnost matičnih celic, ki jih lahko pridobimo in shranimo ob rojstvu iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice (predvidevam, da se odločate za hrambo mc iz teh virov) je njihova imunološka nezrelost. Ta lastnost omogoča, da ob alogenski uporabi ni potrebna 100% skladnosti v antigenih HLA, zato je ob uporabi matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice možnost, da bodo celice ustrezale sorojencu večja od 25%. Glede na to, da gre za 4 otroke, je tudi verjetnost, da bodo ustrezale vsaj enemu od sorojencev velika.

Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh