Med.Over.Net

Matične celice

Odgovarjajo: Milan Milošević, dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Na vaša vprašanja odgovarjata slovenski in hrvaški strokovnjak.

Milan Milošević , dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

dr_Milosevic

Postopek koriščenja MC

Default avatar

mmccaa

Tudi mi se odločamo za odzem in hrambo MC. V prejšnjih temah ste podrobno opisali ta dva postopka, nisem pa zasledila kako tehnično postopek poteka kasnje, ko pride do potrebe za uporabo MC. Npr. zdravniku povemo, da imamo shranjene MC, kaj pa potem:
-kdo odliči ali je primerno zdravljenje z MC ali kakšen drug način zdravljenja
-kdo kontaktira banko, ali je na zdravstveni izkaznici podatek o hrambi
-ali je potrebno ponovno testiranje npr. čez 10-15 let
-kdo vzgoji celice-kateri laboratorij - koliko to stane
-kako poteka samo zdravljenje glede na vrsto bolezni

Hvala za odgovore
Default avatar

MarkoStrbad

Pozdravljeni,
Hvala za vprašanja,
odgovori so kar pripisani k vašemu tekstu:

-kdo odloči ali je primerno zdravljenje z MC ali kakšen drug način zdravljenja

O primernosti zdravljenja z matičnimi celicami in kdaj uporabiti celice odloči zdravnik. Seveda pa je na vas, da ga opozorite na shranjen vzorec, predvsem pa na količino materiala/ številu MC. Podatek je navadno zabeležen na certifikatu, ki ga dobite po uspešni shranitvi in s katerim izkazujete »lastništvo«.

-kdo kontaktira banko, ali je na zdravstveni izkaznici podatek o hrambi
biobanko o nameri zdravljenja kontaktirate vi, in jo/nas povežete z lečečim zdravnikom. Naročilo za sprostitev celic, predvsem pa podatek o času in kraju zdravljenja bo zdravnik posredoval biobanki, ki bo uredila ustrezen transport do klinike. Prav tako tudi o dodatnih storitvah npr. potrebnem namnoževanju, dodatnih testiranjih etc...
Podatek o shranjenem vzorcu/vzorcih ni zabeležen na zdravstveni izkaznici niti ne na dodatnih izkaznicah tako kot v primeru darovanja organov.

-ali je potrebno ponovno testiranje npr. čez 10-15 let

Dodatna testiranja, v kolikor gre za zdravljenje darovalca biološkega materiala, načeloma niso potrebna. Zagotovo pa bi/bo zdravnik v času zdravljenja, glede na stanje pacienta, ocenil, ali je potrebno izvesti še kakšen test.
So pa npr. testiranja tkivne skladnosti (HLA) potrebna v primeru, da bi shranjen vzorec potreboval sorojenec ali kateri od staršev. V primeru ujemanja v zadostnem procentu preiskovanih HLA, vzorec sprostimo in dostavimo na želeno kliniko ob želenem času.

-kdo vzgoji celice-kateri laboratorij - koliko to stane

V kolikor je potrebno namnožiti celice, ker bi jih bilo premalo, ali pa bi bilo potrebno iz matičnih celic vzgojiti specializirane celice ali celo tkivo/organ, bi se to izvedlo v npr. v našem laboratoriju. Glede cene je danes težko govoriti, saj je od posameznega primera odvisno, kaj je v danem trenutku za storiti. Po današnjih kriterijih bi samo namnoževanje stalo nekaj 1000 Eur do nekaj 10000 Eur.

-kako poteka samo zdravljenje glede na vrsto bolezni
V kolikor gre za sistemsko zdravljenje, npr. obolenja kostnega mozga in krvotvornih organov, zdravljenja presadka proti gostitelju v primeru presaditve organov, se celice preko igle vbrizgajo v krvni obtok. Za določene aplikacije, predvsem tiste ,ki so lokalnega značaja (npr. ortopedija, kardiologija, etc), se celice vbrizgajo na mesto poškodbe/okvare, velikokrat pa se uporabijo še dodatni nosilci in materiali, ki zadržijo celice na mestu vbrizga (npr. membrane, fimbrin) . Zopet pa je odvisno od same bolezni oz zdravstvenega posega/stanja.


V primeru dodatnih vprašanj, sem vam na voljo
Lep pozdrav,
Dr. Marko Strbad