Med.Over.Net

Matične celice

Odgovarjajo: Milan Milošević, dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Na vaša vprašanja odgovarjata slovenski in hrvaški strokovnjak.

Milan Milošević , dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

dr_Milosevic

Matične celice in poškodba kolena

Default avatar

Marjetka16

Pozdravljeni,
imam poškodbo vezi v kolenu. Ali obstaja zdravljenje z matičnimi celicami ali kaj podobnega?

S čim lahko pospešimo okrevanje?

Hvala,
Marjetka
Default avatar

MarkoStrbad

pozdravljeni,

Celice, ki se nahajajo v vezeh in tetivah so zelo specializirane in imajo omejeno zmožnost obnavljanja. V strokovni literaturi je moč pridobiti podatke o poizkusih vzgoje teh celic in posledično tudi niti, ki sestavljajo vezi. Prav tako je kar nekaj opisanih uspešnih primerov uporabe matičnih celic iz maščobnega tkiva in kostnega mozga za zdravljenje poškodb pri živalih (konji in psi). Prav ta, na živalskih primerih pridobljena znanja, veliko obetajo pri zdravljenju poškodb tetiv tudi pri ljudeh.
Da bi dejanska zdravljenja z matičnimi celicami za poškodbe tetiv in vezi že izvajali, pa še nisem zasledil, saj so trenutni pristopi v ortopediji za tovrstne poškodbe zelo učinkoviti. Vsekakor pa vam predlagam, da kontaktirate katerega od ortopedov, ki vam bo o sanaciji poškodbe znal kaj več povedati oz svetovati.

lep pozdrav,
dr. Marko strbad