Med.Over.Net

Matične celice

Odgovarjajo: Milan Milošević, dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Na vaša vprašanja odgovarjata slovenski in hrvaški strokovnjak.

Milan Milošević , dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

dr_Milosevic

Katera vrsta?

Default avatar

Mirko1

Katera je najbolša vrsta matičnih celic za uporabo pri terapiji, ker sem slišal da obstaja več vrst celic?
LP
Default avatar

MarkoStrbad

Pozdrav,
Res je, obstaja več vrst matičnih celic.
V začetni fazi jih ločimo glede na izvor; embrionalne (katerih pridobivanje in uporaba sta etično sporna) ter odrasle matične celice.
V nadaljevanju jih ločimo glede na potentnost; pluripotentne (v osnovi se lahko razvijejo v vse celice odraslega z izjemo spolnih celic), multipotentne (razvoj v več celičnih vrst), bipotente, unipotentne.

Za terapijo se uporabljajo odrasle matične celice, predvsem krvotvorne iz kostnega mozga, stimulirane periferen krvi in popkovnične krvi ( gre za zdravljenje predvsem sistemskih bolezni in okvar v krvotvornem sistemu; npr. levkemije) ter mezenhimske matične celice (slovenski malce neroden, a dovolj opisen izraz - tkivotvorne matične celice), katerih spekter zdravljenj je zelo širok. Pridobimo jih lahko iz kostnega mozga, tkiva popkovnice, maščobnega tkiva, pa tudi iz zobne pulpe. Mezenhimske matične celice se uporabljajo predvsem v regenerativni medicini, tkivnem inženirstvu, estetski in rekonstrukcijski medicini, kardiologiji, pri zdravljenju hudih oblik bolezni presadka proti gostitelju (bolezen se pojavi po transplantaciji darovanih matičnih celic ali organov)

Težko je reči katere celice so najboljše za zdravljenje, odvisno je od bolezni in namena uporabe. Izkazalo pa se je, da so za terapijo boljše in bolj učinkovite po izvoru mlajše celice, saj imajo večjo sposobnost regeneracije, poleg tega pa navadno niso toliko obremenjene z vplivi iz okolja. Popkovnična kri in tkivo popkovnica sta zato eden boljših virov matičnih celic za zdravljenje.

Lep pozdrav,
dr. Marko Strbad