Forum: Matične celice

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Na vaša vprašanja odgovarjata slovenski in hrvaški strokovnjak.

Splošno

Odgovori Nova tema
Default avatar colipaj 5 Maj 2016 10:14

Zanima me nekaj splošnih stvari:
-kaj vse matične celice zdravijo?
-Kje se jih hrani?
-Koliko stane hranjenje celic?
Lep pozdrv!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar MarkoStrbad 5 Maj 2016 10:41

Pozdrav,
z matičnimi celicami danes se zdravi vsaj 80 bolezni in bolezenskih stanj, predvsem bolezni krvnih organov, levkemij, imunskih pomanjkljivosti. V zadnjem času se matične celice uporabljajo tudi za zdravljenje telesnih poškodb, predvsem v ortopediji, v rekonstrukcijski in estetski kirurgiji, kardiologiji, nevrologiji. Kar nekaj je objavljenih uspešnih primerov "zdravljenja" cerebralne paralize, in travmatskih poškodb možganov.

Rezultati nekaterih kliničnih študij, ki so v zaključnih fazah, kažejo, da bo moč z matičnimi celicami iz popkovnične krvi, popkovnice ali kostnega mozga zdraviti tudi sladkorno bolezen, kardiomiopatije, posledic srčnega infarkta, nealkoholne ciroze jeter, osteoartritisov, avtizma, gluhosti...
Predlagam, da si pogledate tudi spletno stran: http://www.cordblood.com/stem-cell-rese ... d-research

V Sloveniji lahko izbirate med tremi biobankami oz ponudniki shranjevanja, eno domačo biobanko, ki shranjuje celice doma in dva ponudnika, ki celice izvozita v tujino.
Cena pri vseh se giblje cca 2200 Eur za shranjevalno obdobje začetnih 20 let, nakar bo mogoče shranjevanje podaljšati.


lep pozdrav,
dr. Marko Strbad

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LenčkaM 6 Jun 2016 02:21

Pozdravljeni,

zanima me, ali se shranjevanje matičnih celic izvaja tudi v primeru darovanih zarodkov (moška in ženska celica podarjeni), se pravi, ko niti mati niti oče nista genetsko starša otroku, ki se jima rodi. Je v tem primeru kakšna ovira za shranjevanje matičnih celic?

Hvala in lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar MarkoStrbad 21 Jun 2016 13:12

pozdrav,

Darovane spolne celice niso ovira za shranjevanje popkovnične krvi in tkiva popkovnice otroka, saj so namenjena zdravljenju le tega (avtologno zdravljenje). V kolikor bi vzorec potreboval eden od staršev, bi bilo potrebno določiti tkivno skladnost med shranjenim vzorcem in staršem. V primeru ustrezne kompatibilnosti/ujemanja, bi se tak vzorec lahko uporabil tudi za zdravljenje starša.

lp, Marko Strbad

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh