Med.Over.Net

Matične celice

Odgovarjajo: Milan Milošević, dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Na vaša vprašanja odgovarjata slovenski in hrvaški strokovnjak.

Milan Milošević , dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

dr_Milosevic

Hranitev celic

Default avatar

HHana

Za kako dolgo lahko shranim matične celice, je to doživljenjsko? V katerem obdobju življenja se najpogosteje uporabljajo shranjene celice?
Hvala.
Default avatar

MarkoStrbad

pozdrav,
Matične celice je možno shranjevati teoretično neomejeno dolgo (doživljenjsko oz do njihove uporabe), v kolikor so primerno pripravljene in zamrznjene pri zelo nizkih temperaturah, navadno pod -150°C.
Trenutno shranjevanje (popkovnične krvi in tkiva popkovnice) je vezano na pogodbeno razmerje med lastnikom celic oz zakonitim zastopnikom in biobanko. To obdobje je v večini premerov sklenjeno za začetnih cca 20 let, nakar se lahko podaljša.

Biobanke, ki shranjujejo matične celice, še niso sprostile veliko vzorcev, saj so otroci, katerih celice so shranjene, večinoma zdravi. Predvideva pa se, da se bodo danes shranjene celice "masovno uporabljale" v srednjem oz poznem starostnem obdobju (cca 40-70 let, pa tudi kasneje), saj bodo takrat nastopile določene bolezni in stanja, ki jih bo moč (po)zdraviti s celicami.


lp,
dr. Marko Strbad