Med.Over.Net

Matične celice

Odgovarjajo: Milan Milošević, dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Na vaša vprašanja odgovarjata slovenski in hrvaški strokovnjak.

Milan Milošević , dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

dr_Milosevic

Zakaj matične celice?

Default avatar

matica1

Pozdravljeni,

zanima me zakaj se shranjuje ravno matične celice?

Hvala za odgovor.
Default avatar

MarkoStrbad

Pozdravljeni,

Matične celice so primitivne, še neizoblikovane celice. Njihova posebna lastnost je, da se lahko razvijejo v različne specializirane celice in tkiva ene ali katerokoli od treh zarodnih plasti človeka. To pomeni, da lahko zamenjujejo stare, poškodovane celice tkiv in organov, kar jih dela zelo zanimive za medicino, zdravljenje številnih bolezni, poškodb ali drugih bolezenskih stanj.

Matične celice najdemo v naših telesih tekom celega življenja, njihova naloga pa je, da nadomestijo napake, ki nastanejo zaradi poškodb, bolezni ali staranja. Pri odraslih osebah gre navadno za mešanica celičnih populacij z regenerativnim potencialom.

Danes se v medicini največkrat uporabljajo matične celice iz kostnega mozga, popkovnične krvi,
stimulirane periferne krvi ter maščobnega tkiva. Obeta pa se tudi uporaba matičnih celic iz drugih tkiv in organov.
Njihov odvzem navadno, z izjemo popkovnične krvi, predstavlja določen poseg v telo. Ker pa je odvzem popkovnične krvi popolnoma neinvaziven, za darovalca ne predstavlja nikakršnega tveganja,

Popkovnična kri vsebuje več tipov matičnih celic: krvotvorne ali hematopoetske, tkivotvorne ali mezinhimske matične celice, različne prehodne ali progenitorne matične celice ter v zadnjem času odkrite embrionalnim podobne matične celice. Popkovnica vsebuje predvsem mezenhimske matične celice. Ker so matične celice iz popkovnične krvi in popkovnice po svoji strukturi zelo raznovrstne, je možnost njihove uporabe zelo široka, s shranjevanjem pa se njihova dostopnost in uporabnost še poveča.

Lp,
dr. Marko Strbad