Med.Over.Net

Matične celice

Odgovarjajo: Milan Milošević, dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Na vaša vprašanja odgovarjata slovenski in hrvaški strokovnjak.

Milan Milošević , dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

dr_Milosevic

Samo iz popkovnične krvi in popkovnice?

Default avatar

Teta Meta

Pozdravljeni,

mogoče imam malo "neumno" vprašanje, ampak res ne vem in me zanima ... Ali se matične celice pridobijo samo iz popkovnične krvi in popkovnice?

Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

MarkoStrbad

pozdrav,
matične celice najdemo tudi v drugih tkivih in organih.

Najbolj raziskan in v medicini največkrat uporabljeni vir matičnih celic je kostni mozeg, stimulirana periferna kri (kjer z injiciranjem molekule G-CSF vzpodbudimo prehod matičnih celic iz kostnega mozga v krvni obtok, le- te pa se s posebnim aparatom zberejo ter nato uporabijo oz shranijo za morebitno uporabo) in popkovnična kri ter tkivo popkovnice.

Matične celice najdemo tudi v maščobnem tkivu, mišicah, zobni pulpi. Te matične celice se lahko ob primerni obdelavi, upoštevajoč zakonske okvire in standarde shranijo in kasneje tudi uporabijo za zdravljenje.

V bistvu pa imajo vsa tkiva, ki so sposobna se sama obnoviti / regenerirati neko zalogo matičnih celic, vendar so te matične celice že usmerjene v le to tkivo (unipotentne) Manjšo količino matične celic (nekaj celic do nekaj 10 njih) so našli tudi materinem mleku ter menstrualni krvi.

vsekakor pa imajo matične celice iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice zaradi svoje mladosti in intaktnosti, pa tudi drugih lastnosti, izmed vseh celic, ki jih najdemo pri človeku največji potencial v medicini.

lp, Marko Strbad