Med.Over.Net

Matične celice

Odgovarjajo: Milan Milošević, dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Na vaša vprašanja odgovarjata slovenski in hrvaški strokovnjak.

Milan Milošević , dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

dr_Milosevic

Cenovno?

Default avatar

cena

Pozdravljeni,

šele v nosečnosti ugotoviš, da je že nerojeni otrok kar precejšen strošek, poleg vsega pa si za otroka "zaželiš" še shranjene matične celice. Mogoče veste kakšen finančni zalogaj je ta vložek za prihodnost?
Hvala za odgovor,
Manca
Default avatar

MarkoStrbad

Pozdravljena Manca,
Res je, starši vedno znova ugotavljamo, da so stroški povezani z rojstvom otroka (pa tudi kasneje) lahko kar zajetna investicija; od nakupa oblačil, opreme, vozička, lupinice itd, potem pa še želja po shranitvi popkovnične krvi in popkovnice.

Shranjevanje popkovnične krvi in tkiva popkovnice za začetno obdobje pogodbenega razmerja znaša cca 2300 Eur. Na prvi pogled je predstavljen znesek kar velik strošek, vendar temu ni čisto tako, saj gre za obdobje vsaj 20 let (mesečno nekaj manj kot 10 eur). V ceno so poleg shranjevanja za dogovorjeno obdobje vključena še vsa potrebna testiranja in pri nekaterih transport do klinike v primeru zdravljenja. Žal pa biobanke nimajo možnosti mesečnega plačevanja vseh 20 let, lahko pa se dogovorite za obročno odplačevanje pri sami biobanki oz. izkoristite možnost obročnega plačevanja preko kreditnih/plačilnih kartic. Verjamem, da bi, v kolikor se odločite za to naložbo (shranjevanje celic za otroka), s predstavniki biobank našli neko rešitev/ možnost financiranja, ki bi ustrezala tudi vašim finančnim zmožnostim.

lep pozdrav,
dr. Marko strbad