Kam in kako na počitnice

reka Vipava

Default avatar
Če je mogoče kdo iz Vipavske doline na tem forumu, me zanima, če veste, če je možno kopanje na reki Vipava in kje je možno.
Me zanima zgornja Vipavska dolina pa tudi Spodnja Vipavska dolina. Tako kopanje, da se lahko kopajo tudi otroci, v prihodnjih dneh se bomo zadrževali štirinajst dni v srednji Vipavski dolini in bi radi izkoristili tudi reko Vipava.
Naj bi bil bližnji dostop z avtomobilom.
Default avatar
Vipava je precej neugodna za kopanje zaradi slabega dostopa. V spodnjem toku, recimo od dornberka do mirna, ko gre v italijo, so vsakih par km jezovi. Vmes pa je reka mirna, globoka cca 2 do 3 m, s težkim dostopom do vode, vse obraščeno, takoj globoka voda. Večinoma se ljudje kopajo na jezovih. Kakih prodnatih plažic ni, razen cisto v spodnjem toku preden gre v italijo. Voda je sicer primerna za kopanje, ker pa je precej stoječa, je zelenkasto obarvana zaradi alg, dno je prodnato, vendar prod ni svetel in čist, temveč bolj obraščen z algami, mahom...bolj primerna je zs kako supanje, kajak itd. Tu res najdeš oazo miru. Aja, sedaj je na vodi tudi nekaj listja od akacije ...zgornji tok ne poznam tako dobro, je pa voda marsikje plitvejša itd. Predlagam, da si tok reke pogledaš po google maps, vidiš dovozne ceste, eventualno prod in plažice v strugi itd..z dostopom do reke večinoma ni nikjer tezav, ker so okoli polja in poljske ceste. Jaz grem včasih na kopanje v orehovlje na jez.
Default avatar
Ustje je kraj pri Ajdovščini, ki je znan po Vrtovčevi pohodni poti. Ob kraju Ustje je dovoz za avtomobile in precej urejeno kopališče na reki Vipavi.
Res pa je, da ta kraj zasedejo večinoma domačini.
Default avatar
Če malo poznate Vipavsko dolino, vas Velike Žablje, ki se nahaja na drugem bregu reke Vipave: Greste z avtomobilom čez most in zavijete na levo, tu se hodijo ljudje malo pohladit, ne vidim pa, da bi plavali. Običajno pripeljejo psičke, da se nekoliko ohladijo, ljudje se malo sprehodijo po vodi in počofotajo. Slišala pa sem, da se da pri jezu Krnica pod Dobravljami tudi plavati.
Tudi sama imam strašno rada vodo in plavanje, me je pa strah, ker je voda (precej) mrzla. Kot otroci smo bili v vodi toliko časa, da smo imeli vijoličasta usta, kje so že tisti časi, to je bilo skoraj 50 let nazaj.
Default avatar
Kaj pa v Beli (Sanabor, Vrhpolje)?