Forum: Življenje, ah to življenje

So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti. Vprašajmo, svetujmo in poklepetajmo o stvareh, ki se nam zdijo pomembne.

CRONOVA BOLEZEN

Odgovori Nova tema
Default avatar reni 20 Maj 2003 21:20

Moja mama ima že 12 let Cronovo bolezen. Zaradi načina življenja (lastno podjetje, dva šolo obvezna otroka, kmetija), se je pri meni pojavilo nervozno črevesje. Ali kdo ve, če se zadeva lahko tudi meni spremeni v bolezen, ki jo ima mama. Ali je kdo, ki ima izkušnje s to boleznijo in kako se je sploh začela.(znaki,simptomi) Jaz sem sedaj dobila napotnico za kolonoskopijo in gastro, vse skupaj pa bi opravila v centru na Bledu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tibia 20 Maj 2003 23:22

kaj pa tvoja starost?
za cronovo boleznijo navadno zbolevajo mladi. prizadane prebavni trakt od ust dalje. gre za abcese, razjede, ki so lahko zeleo globoke (npr pri zenski lahko pridejo cez crevo do npr vagine). lahk ose pojavi inkontinenca zaradi propada misice zapiralke. lahko pride do popolne zapore tankega crevesa, do hudih bolecin, navadno tudi izven crevesja (sklepi.. gnojni mehurcki in flekci po kozi se lahko pojavijo.. gnojni mehurcki...). po recimo desetih letih lahko pride do displazij.
toliko na hitro o simptomih.
zdravljenje je lahko operativno, ker se odstrani del ali pa kar celotno debelo crevo, ce ne pomaga nic drugega. bolniki dobijo stomo (vrecko). navadno se pojavi se enkrat tudi po odstranitvi dela crevesa.
bolezen se lahko zdravi tudi z zdravili do neke mere.

kar se tice genetskih vzrokov jih ocenjujejo v 10 procentih, mocno pripomorejo psihogeni dejavniki, npr stres, vendat v osnovi ni vzrok. vpliv naj bi imel imunski sistem vendar to se ni raziskano, s kajenjem naj ne bi imelo nic veze.. diete nimajo nobenih uspehov, prav tako ne infekcije.

koloniskopija bo pomojem ustrzna preiskava, saj na tak nacin razjedice lahko vidijo...

ce te kaj posebej zanima prasaj bolj direktno, nekaj malega vem o tem. drugace pa mislim da je bilo nekaj o tem ze recenega na forumu kako ziveti z rakom.. prasas lahko tudi dr. kersnika na forumu druzinske medicine.

mogoce samo za info, s crohnovo boleznijo in drugimi kronicnimi vnetnimi crevesnimi boleznimi se ukvarja dr. Ferkolj, KC

upam, da sem vsaj malo pomagala. vso sreco

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kunigunda 21 Maj 2003 08:08

Chronova bolezen je v začetnem stadiju ozdravljiva, če se lotimo zdravilnega posta in spremenimo KORENITO prehrambene navade. Tolk nekaj malega vem pa jaz. Ni treba čakat na stomo. Začneš lahko že jutri s spremembo hrane in optimizmom. Najprej opusti meso, sladkor, moko, alkohol, kavo, čike, konzervirano in ocvrto hrano in vse kar je umetno. Začni se basat s C vitaminom. In če rečem basat, to pomeni točno to. Najmanj en gram C vitamina na dan.

Koloskopija je en nagraužen poseg in bolje je, da se nanj psihično pripraviš. Boli. Vendar je Bled bojda najboljša varianta.


Tibia lepo opisuje potek bolezni, vendar me čudi, da omenja kako nimajo diete nobenega učinka na razvoj bolezni, prav tako tudi kajenje ne.

Trdno zagovarjam stališče, da se ti nobena bolezen ne pojavi kar tako. Če ne poznamo vzroka, še ne pomeni, da ga ni.

Dokler sem jaz pila liter kofeta za zajtrk in liter pravega čaja čez dan, pa se basala z vsem kar je zgoraj našteto, nisem imela samo kronično vnetega črevesja, ampak tudi revmo in krče v želodcu, pa glavobole in non stop sem bila abnormalno utrujena. Dohtarji so me pošiljali tekat v park, noben pa me ni vprašal kaj trpam vase.

Pa še neki je absolutno zapovedano, optimizem in veselje. To dvoje vsak dan najmanj trikrat pred jedjo, po jedi, med jedjo.... To je najvažnejše.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Relika 21 Maj 2003 09:39

V zvezi s samo bolenzijo naj Ti svetujejo tisti, ki imajo izkušnje. LAHko TI svetujem samo, kako zmanjšati "rizični faktor". ODlične metoda, da umirjenje so joga, tai či, avtogeni trening -- vse te medote preko telesa vpplivajo na duha. Refleksna masaža stopal, ki odstranjuje blokade, ki ovirajo pretok energije.POleg tega pa še BAchova cvetna zdravila ali pa homeopatska zdravila -- obojih hkrati se ne sme uživati.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tibia 21 Maj 2003 10:09

mogoce sem se narobe izrazila. diete ne vplivajo na sam razvoj bolezni, ko jo ze imas. (npr. bolniki so imeli razlicne diete in nobena ni pripomogla k hitrejsemu ali pocasnejsemu razvoju).kar se pa cigaret tice pa je to statisticni podatek, ker se bolniki kadilci ne pojavljajo nic pogostoje kot bolniki nekadilci (medtem ko je pri ulceroznih koliticih bolnikov kadilcev manj!!). ne pravim, da ni vzroka, sem prepricana da je.

za samo preventivo lahko pa veliko naredis. sicer ti bojo pa tudi na bledu povedali ali pa prasaj osebnega zdravinka.

pa kar se c vitamina tice, ce ga bos zauzila prevec, ga bo telo tko al tko izloclo samo.. tko da.. skodi navadno ne:)

lep dan, obema

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Reni 21 Maj 2003 10:48

Stara sem 30 let. Problemi s črevesjem se mi ponavljajo cca že tri leta. So obdobja tedenske zaprtosti, potem pridejo obdobja tekočega blata takoj po hranjenju. V glavnem imam ves čas boleče črevesje, vetrove in zoprn občutek napihnjenosti. Zaradi strahu sem ves čas odlašala z obiskom pri zdravniku, ko sem se končno odločila pa sem dobila digenol in spasmex. Ne kadim, ne pijem alkohola, skoraj vso zelenjavo pridelamo doma, imam samo neredno prehrano. Ves čas se tolažim, da so problemi samo zaradi živcev, zdaj pa sem se odločila da grem zadevi do konca, ker sta otroka še premajhna da bi bila obremenjena z mojimi bolečinami in problemi.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nika 21 Maj 2003 11:10

Si mogoče že navedla enega od vzrokov - neredna prehrana. Pet malih obrokov dnevno, nič od bele moke. To bi bil po mojem začetek.
kar se tiče kolonoskopije - kot je že kunigunda povedala - grozljivo. Jaz sem jim na mizi skup zlezla.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nn 21 Maj 2003 13:02

Jaz sem bila na kolonohidroterapiji in ni bilo popolnoma nic neprijetno.
Poklici g. Videnška na 041 573 778.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kunigunda 21 Maj 2003 13:43

Točno to se je dogajalo meni, draga moja Reni. Zaprtja in driske, napihovanje, bolečine. Vedno hujše in vedno bolj pogosto. Dokler me niso direktno iz službe odpeljali v bolnico. Tam so me tako zmaltretirali, da sem jim pobegnila. Od takrat ne jem nobenega drugega mesa kot občasno ribe. Ni štos samo v zelenjavi. Odpovej se rdečemu mesu. Če tega ne boš naredila, nima smisla upati na kake izboljšave v zdravju. Ne vem, zakaj je tako hudo doumeti, da je treba iz organizma izločiti tisto, kar mu očitno škodi. Kot da ena tabletka lahko premaga škodo, ki si ji povzročamo leta in leta. Nezmerno žrtje in pitje pogasimo z rupurutom, glavobole zarad premalo tekočine utišamo z aspirini, bolečine v sklepih zaradi preveč zaužitih beljakovin si mažemo z antireumatiki itd.... In vedno bolj smo bolani, tečni in živčni. In krogec je sklenjen, farmacija pa šteje denarčke.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kunigunda 21 Maj 2003 14:04

Ne zamenjuj kolonhidroterapije s koloskopijo. Pri prvi ti v črevo dovajajo vodo, kot pri klistiranju in je bolj kot ne nenasilna stvar. Pri koloskopiji pa ti v črevo rinejo kamero, ki od znotraj snema stene. Rahlo svinjsko, ker te morajo prej izprazniti. In če ti po treh tednih driske, delajo še klistir, kot so ga meni, je vsa zadeva naknadno ogabno boleča. Jaz sem se skoraj zbruhala. In vpila naj nehajo. Bila deležna psovk in kletvic in opazk kako bom rodila, če še tega nisem sposobna prenest, nakar sem jih svinjsko poslala v tri pi.... in zahtevala svoje cote. Oblekla sem se in odšla, za mano so pa vpili, da me morajo priklopit na infuzijo in kake posledice vse lahko ima ta zadeva. Od takrat sem vegič. In niti enkrat se mi ni ponovilo niti zaprtje niti driska. Brez zdravil. Samo z dosledno dieto, ki se je držim že skoraj sedem let.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nn 21 Maj 2003 16:04

Nisem zamenjala kolonhidroterapije s koloskopijo, ampak jo priporocam. Tudi g. Vidensek vam bo pomagal z nasveti, predvsem glede prehrane. Najhujsa je moka (posebej bela), sladkarije, meso

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Relika 26 Maj 2003 10:09

Meni so celo pripadniki ortodoksne medicine svetovali, naj neham jesti meso, če hočem rešiti hrbtenico. Skoraj nisem verjela svojim ušesom. Ampak zadeva res deluje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Najstnica 27 Avg 2003 13:47

Jaz sem stara 16 let in so mi februarja letos odkrili chronovo bolezen.Imela sem grozne krče , driske,hujšala sem in apetita nisem imela.Zdravniki so me šest mesecev pošiljali od zdravnika do zdravnika in vsi so mi zatrjevali da to ni nič.Vedeli so tudi da ima moja mama isto bolezen ampak so mi zatrjevali da je to od tega ker še nisem dobila prve menstruacije.Nato sem imela februarja tako grozne krče da nisem mogla več zdržati.in sem šla k splošni zdravnici po napotnico za bolnišnico.Tam so mi prvi dan naredili ultrazvok in že tam so sumili da imam crohnovo bolezen.Nato so mi še naredili koloskopijo.Ter mi postavili diagnozo crohnova bolezen.Med tem časom ko sem pa doma mela grozne krče in bolezen ni bila zdravljena pa se mi je črevesje tako zožilo,da niti en deci vode nisem morala spiti naenkrat imela sem grozne bolečine jesti nisem mogla.Zato nam je zdravnica predlagala operativni poseg pri katerem bi se mi odstranilo obolelo črevesje.Sedaj je 2 meseca po operaciji in počutim se odlično kot da nikoli ne bi bila bolana .Diete se nerabim več držati.Hodim samo še na redne kontrole.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar plesalka0123 17 Okt 2016 14:30

caa. 13 let je od objav.

Kako se v tem času spopadate tisti, ki ste takrat napisali poste in komentirali.

Je bolezen napredovala ?

Imate zagone in umiritve (kako dolgo trajajo zaboni in kako dolgo umiritve)?

Zelo vesela bom vaših komentarjev, izkušenj. Nekaj let sem imela probleme z obdobji zaprtja nato drisami, hemeroidi, kri v blatu, sluz, močne krče... In zdaj imam sum na kronovo bolenzen.

Lep pozdrav vsem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh