Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti. Vprašajmo, svetujmo in poklepetajmo o stvareh, ki se nam zdijo pomembne.

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Sanje

Default avatar

Strah

Zivjo. No pac stara sm 13 let in pc ubistvu ful douk ze nism nc sanjala sedaj kaksen teden pa skos nekaj a vedno nekaj slabega o smrti moje bff in podobno. No morem tut povedat da ko sem bila majhna sem imela s tem velike tezave saj sem se ponoci zbujala in jokala vendar sem se vedno spala ubistvu sem imela odprte oci in jokala in nihce me ni mogel zbuditi in to je bilo kaksne 3 leta potem je bilo bolje. Vendar ko sem ponoci jokala in me niso zbudili sem po kaksni uri sama nazaj zaspala in zjutraj nisem vevedela da sem jokala sanj pa se tudi sploh nisem spomnila.to se je dogajalo tam nekje do kaksnega 5 ali 6 leta potem sem imela normalne sanje in nekega dne sem malo razmisljala o tem in se spomnila nekaj nocnih mor od takrat ko sem imela te tezave vendar se od tega ni nikoli nic zgodilo.sanjala sem recimo oogromnih kacah na nasem balkonu ki so z ledenimi svecami razbijale okna,o smrti moje bff dedija in mami,nekaksni cudni puscavi,...

In zanima me kaj bi lahko pomenile vse te sanje in kaj je bila fora tega kar sem dozivljala ko sem bila majhna. Hvala za vsak odgovor.
Default avatar

Strah

Aja pa se to pri ene 10 letih sem imela tudi obdobje ko sem imela kaksen teden usak dan nocne more in sem se potem se kaksen mesec bala iti spat.
Default avatar

Dragsmoja

Draga deklica
Vecina otrok ima ko so majhni obdobje mor.
Spijo se zbudijo in kricijo z odprtimi ocmi.sploh se ne zbudijo.
Tudi moji so to imeli.
Jaz verjamem da sanje ne pomenijo nic...ko imas kake grde sanje si lahko pod stresom.lahko se v soli nakopici stvari in ponoci da telo stres na ta nacin ven.
No eni pa verjamejo da sanje nekaj pomenijo. Bff naj bi umrla v sanjah-to pomeni da se ti obetajo nove stvari. Nekaj eno obdobje se ti bo koncalo in zacelo novo.
Kace pomenijo spolno energijo..se prebujas kot zenska...torej ti grejo pocasi ze fantje po glavi in sex.
Vse skupaj ne pomeni nic strasnega...poskrbi da bos imela zvecer mir in skuhaj si caj npr. Kamilico ta pomirja in lepse bos spala.
Uci se in ko bos imela v soli vse poslihtano bos spala kot dojencek.vso sreco
Default avatar

moja izkušnja

Sanje naj bi bile odraz podzavesti. Tistega, kar se ti plete po glavi kot rezultat neštetih impulzov, ki jih zaznaš skozi dan. O njih bolj ali manj premišljuješ. Če sem sanjala določeno osebo in sem npr. premislila, kdaj sem jo nazadnje videla, sem ugotovila, da me je prejšnji dan neka malenkost spomnila prav na njo. Veselje in strahovi pa postajajo v sanjah bolj intenzivni. Zato naj bi šel zvečer čim bolj umirjeno spat, brez gledanja kakih srhljivk ali branja napetih kriminalk - saj, ko zapreš oči in zaspiš, se slike še naprej zlagajo v glavi.

Morda samo kot zanimivost: leta nazaj, ko še nisem imela vozniškega izpita, so se mi ponavljale sanje, da vozim avto. Vozilo se spušča po ovinkasti cesti po hribu, naenkrat se znajdem za volanom in pomislim: "Saj ne znam vozit!" Naslednji hip primem krmilo in ujamem tok vožnje. In si rečem: "No, saj ni tako težko...". Bi verjela, da od tistega trenutka, ko sem izpit naredila, teh sanj preprosto ni bilo več?

A sanje niso samo strašne. So tudi druge, ki bi jih v polsnu prebujanja najraje še malo podaljšal. Čimveč takih ti želim.
Default avatar

Ztrhv

Enostavno ko si v budnem stanju porihtas zadeve. Je vse lazje in lepse se spi.
Zato avtorica najprej si poslihtaj uro spanja. Sploh ce hoces se kaj zrastit. Do 11 moras ze spat ker takrat ti rastni hormon najbolj deluje. Solo porihtaj z mamo se zastop pa malo vec jo ubogaj ker to tudi neverjetno pomaga da je dusa mirna.
Zvecer imej svoj ritual vsem svojim zazelis lahko noc se jim prijazno nasmehnes in jim vsake tolko pivej da jih imas rada. Ko dusa zacuti mir se vse pomiri in tud spanje.
Lahko noc ti zelim in brez strahu ker je strah votel
Default avatar

Strah

Hvala vsem. Je pa fes d apred kaksno kontrolko zvecer sploh nemorem zaspati ker sem tako zelo grozno zivcna da bi v tistem trenutlu lahko tudi bruhala. Razmisljala sem malo o meditaciji saj nekajkrat v soli smo se sli nekaj na to foro da smo se sprostili in ubistvu sem se takrat res zelo sprostila.
Default avatar

Dana72

Poglej
Drug teden pisete in sprasujejo.
Zakaj se ne ucis prej vec
Da bos 100posto da znas.
2dni po uro dve ni dovolj da dobijo mozgani znak da znajo zato te pred kontrolko zvija.
Ce se bos predmet ucila veckrat oz kak teden prej pa cetud samo urco ti garantiram da bos mirna velik bolj kot pa ce se 2dni prej ucis.
Sproscanje je pa zelo zdravo za telo ker umiris stresne hormone kateri ti unicujejo mal po mal notranje organe.
Vecina cez cas zacne cutit bolecine v zelodcu. Na ta nacin stresni hormon kortizol unicuje.
Zato je zelo pametno da se izogibate stresa cimbolj ce se da.
Avtorica ti imas se vse sanse da dobis nadzor nad stresom.
Kot pravim uci se prej imej lepe odnose z vsemi.
Ne prepiraj se s starsi.
Pa si zmagala
Mi tastari ki imamo npr stres kako placat poloznice strah in stres kaj dat na mizo
Stres ker je v sluzbi za bruhat
Stres ko nam moz najeda stres ker so otroc poredni... Poglej kok stresa moramo odrasli odpravljat.pa verjemi da ne gre..ker so poloznice in slaba placa vsak mes.
Pri tebi je pa drugac...imas samostres s soloto pa si zmozna kontrolirat. Ce ne bos bos pred spanjem sesuta..takratse okregaj in prisez sama seb da bo drugic drugac
Default avatar

Strah

Hvala se bom potrudila ampak tega je tako veliko in potem imam zraven se glasbeno solo kjer pa starsi najvec pricakujejo saj mislim z glasbo nadaljevati
Default avatar

Resrt

No avtorica
Si se kaj ze ucila.
Vem da je veliko. Ampak daj eno po eno. Cetud se ti bodo ko se bos ucila zgodovino se rade misli urinejo. Joj mam se ang pa mat pa slo.
In potem ne nardis nizi z zvo nic
Predmet po predmet .pol ure 1 pol ure druzga pol ure3 potem.
Na tel si nastimi uro
In se je drzi razen ce rabis podaljsat.
Nardis si nacrt npr ob 7 zvecer vadim za glasbeno ..sej se da ves