Forum: Skrinjica idej!

Ropotarnica dobrih idej in praktičnih nasvetov za dom, ustvarjanje, obdarovanje ... Forum za vse, ki bi si radi, s pomočjo tisoč in ene ideje naredili življenje bolj pisano.

odstranjevanje plevela in mahu na travi

Odgovori Nova tema
Default avatar *nataša* 19 Maj 2009 14:08

Pred hišo imamo travo na kateri pa raste kar precej plevela, ne samo malo, in tudi mah. Trava je še mlada, posadili smo jo v jeseni. Ne želim uporabljati nobenih kemikalij, zato seveda niti nismo naredili "bum efekta" kot pravijo nekateri. Zame je to preveč agresivna uporaba kemikalij, ki jih ne želim. Ima mogoče kdo kakšen uporaben nasvet, poleg seveda ročnega odstranjevanja. Po nekod se je očitno trava manj prijela in se potem tam razrašča takšen majhen po tleh plezajoč plevel, ko ga odstraniš ročno, potem ostane gola "flika" pa čez nekaj časa spet plevel.

Hvala za vse nasvete!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zelenec 20 Maj 2009 17:09

S podobnimi težavami se ukvarjam že nekaj časa, uspeh pa ni preveč navdušujoč. (je pa res, da sem precej len glede trave)

Mah:

Mah ima rad kislo zemljo. Zato svetujejo, da ga posipaš z apneno moko. Apnenec se na kislem terenu raztaplja in sčasoma spremeni PH proti 7 kar je nevtralno. Ko zemlja ni več kisla, se apnenec ne raztaplja več, zato se PH ne prevesi v bazično stran (kar je dobro), mahu pa taka zemlja ne paše več. Zadeva pomoje deluje hudo počasi ... pri nas se ni kaj dosti poznalo.

Pomaga tudi potresanje pepela.

Ena verzija pa je tudi, da moraš pokošeno travo puščati na trati. Dobro je, če je močno zmleta. Baje to mahu ne paše. Je pa res, da se je pri nas močno zarastel mah, ko smo začeli pokošeno travo metati v bio kanto. (ko sem s tem nehal, mah ni izginil, ampak ostal)

Flike brez trave:

Jaz to rešujem tako, da travo kar presadim. Tam kjer mi ne paše, jo populim in posadim tja, kjer so flike brez trave. Pazim le, da najdem približno enak tip trave, da ni preveč flekasto.

V semenarni sem dobil tudi posebna semena, ki so ovita v hranilne snovi, in se primejo kjerkoli. Stvar res deluje. V luknjico das eno seme iz katerega zraste full močna rastlina. Problem je le v tem, da je čist drugačna od ostale trave, kar naredi zelenico flekasto.

Plevel:

Jaz ga pulim, kadar se mi da. Če pa ga je večja flika, ga spomladi močno razgrabim z železnimi grabljami, da ga zmečem ven. Potem tja natresem novo zemljo, posejem travo, po potrebi pa travo tudi presadim. Pri nas raste polno trave povsod tam, kjer ni treba. In taka trava mi služi za presajevanje. Mogoče je mal glupo, sam meni se to dobro obnese.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar salviaa 26 Jun 2009 16:25

Ko je trava mlada, se res rada zapleveli, vendar se sčasoma, s pogosto košnjo, velika večina plevelov uniči in košnjo zdrži le Poa annua (enoletna latovka) ter bela detelja. Taka travica je lepa in zelo gosta, kot bi hodil po preprogi. Sicer pa je večina rastlin, ki jih mi imenujemo plevel, zdravilnih rastlin. Med njimi je tudi mala marjetica Bellis perenis, ki je užitna na solati ali kot čaj. Sama ne maram enolične 100% trave, ampak uživam v pestrosti barv. Tako nimam nič proti beli detelji, regratu, mali marjetici..., medtem ko npr. gabeza ne bom pustila da raste (čeprav je zdravilna rastlina), ampak itak ne trpi pogoste nizke košnje.

Z mahom nimam izkušenj. Vem pa, da ne mara apnenca in obilnega gnojenja z organskimi gnojili tudi ne.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar regla 29 Jun 2009 11:49

Prababica in babica sta uporabljali (oz. zadnja še uporablja) pepel, da se znebi maha. Za plevel pa ne vem, mogoče bi tudi to delalo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh