Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Skrinjica idej! razlika med eko in bio?

razlika med eko in bio?

Ali morda kdo ve, kakšna je razlika? Ful se govori o tem, meni pa še kar ni jasno…

EKOLOGIJA ZAVZEMA ZEMLJO IN VSE NA NJEJ
BIOLOGIJA PA LJUDI ,ŽIVALI IN RASTLINE

na internetu boč našla ogromna materiala o enem in drugem

srečno Bodi, kar si, ostalih je tako že preveč!

Če misliš na predelavo živil, potem je po mojem mnenju eko pridelava tista, ki uporablja čim manj “zdravil” in to tista, ki so manj škodljiva. Ne mislite, da če kupite eko jabolka, da niso škropljena. Neškropljena so bio jabolka. Koliko so pa bio pa ne vem, ker je marsikaj v zemlji od prej, veliko pa pride tudi po zraku.

LP

nova
Uredništvo priporoča

Jana, tudi tebi se ne sanja najbolje, zato te prosim, da ne širiš krive vere.

Tole kopiram iz strani Društva podeželje:

Kmetije, ki prodajajo svoja živila na ekološki tržnici v Ljubljani so vključene v Zvezo združenj ekoloških kmetov Slovenije. Redni člani združenj so kmetje, ki kmetujejo na celotni kmetiji v skladu s posebnimi standardi imenovanimi Standardi za ekološko pridelavo in predelavo oz. Pravilnikom o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oz. živil in so vključeni v nadzor ekološkega kmetovanja pri eni izmed dveh obstoječih kontrolnih organizacijah, ki imata sedež na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor oz. Kmetijski fakulteti v Mariboru.

Kmetije vključene v nadzor ekološkega kmetovanja upoštevajo osnovna načela ekološkega kmetovanja:
kmetija je obravnavana kot celovit ekosistem na kateri snovi krožijo (brez uporabe sintetičnih gnojil ‘po domače: umetnih gnojil ‘in zaščitnih sredstev za rastline (pesticidov),
vzpodbujanje lastne odpornosti rastlin s pravilnim gnojenjem in spodbujanjem mikrobiološke aktivnosti tal, izbiro odpornih sort, kolobarjenjem,…
živali so rejene po načelu živalim prilagojene reje, ki živalim nudi dobrim počutje na kmetiji (npr. obvezna paša in izpust vsaj 200/leto za vse živali).

Kmetije vključene v nadzor ekološke pridelave morajo prestati obdobje preusmerjanja, šele takrat pa prejmejo tudi certifikat o ekološki pridelavi. Najmanj enkrat na leto kmetijo nenapovedano obišče kontrolor ekološke pridelave, ki natančno pregleda delo na celotni kmetiji in preveri zapiske opravil na kmetiji.

Obdobje preusmerjanja traja najmanj dve leti (tri leta za trajne nasade kot so vinogradi, sadovnjaki). V tem obdobju lahko svoje izdelke/pridelke tržijo:
-pridelki iz 1. leta preusmerjanja se prodajajo pod oznako »konvencionalni«,
-pridelki iz 2. leta preusmerjanja pod oznako »pridelki iz preusmerjanja v ekološko kmetijstvo« in
-pridelki iz 3. leta preusmerjanja kot »ekološki« in se že lahko prodajajo pod znamko Biodar.

Živila ekološkega porekla so živila višje kakovosti. Da bi jih kupci lažje prepoznali, je Zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije registrirala znamko BIODAR, ki označuje živila iz nadzorovane ekološke pridelave.

Ekološka tržnica je začela obratovati v Ljubljani na Cankarjevem nabrežju junija 1999 kot prva ekološka minitržnica v Sloveniji in se leta 2001 se je preselila na centralno tržnico. Ponudniki so ekološki kmetje iz celotne Slovenije in na tržnici prodajajo predvsem (sadje, zelenjavo, žita in mlevske izdelke, sokove, čaje, zelišča, kis, olja,…).
Na ekotržnici je na vsaki prodajni stojnici kupcem vedno na voljo izobešen certifikat, ki dokazuje, da so živila pridelana/predelana po standardih ekološke pridelave.

Bio je čisti nateg. Saj je ja vsa hrana biološkega izvora.

Nisem imela namena zavajat, si pa kar težko predstavljam, da npr. sadje ne bi bilo škropljeno. Ne vem, mogoče živim v takem okolju, kjer je že vse tako totalno okuženo, da če ne bi špricali, po mojem ne bi niti eno jabolko gor ostalo. Letos smo špricali samo 2x. Na koncu je še tisto, kar je gor ostalo odpadlo zaradi suše, ali pa so se sršeni posladkali.

Lp

Jaz redno kupujem na ekološki tržnici in se pogovarjam s prodajalci, ki povedo o nenapovedanih inšpekcijah in ostalih kontrolah. Kdor želi nositi takšen certifikat, se mora dosledno držati pravil.

Ti si pa mal za luno, al kako? Gensko spremenjena hrana je res biološkega izvora, kajne? Pa razni pesticidi itd. tudi. Mislim, daj se malo informiraj in izobrazi in ne klobasaj neumnosti.

Pozdravljene,

rada bi se vmešala v tole debato.

Bio in eko se razlikujeta kot dan in noč.
EKO je tisto kar je napisala “črna ovca”

BIO pa je, vsaj zame, ki sem se s tem seznanila še predno je bilo eko in bio v modi, bolj kompleksna zadeva.
Za tiste, ki vas to zanima si lahko ogledate spletno stran http://www.ajda-vrzdenec.si/ na kateri najdete vse podrobnosti.

Upam, da boste ugotovile ogromno razliko med bio in eko, zato ne pričakujte bio izdelkov kar v vsaki vaški trgovini.

Lep pozdrav,
V*

No mi se sicer ne ukvarjamo s kmetijstvom, imamo štiri manjše jablane, ki jih še nikoli nismo špricali s popolnoma ničemer. Jih samo vsako leto konec zime dobro obrežemo.
Na kmetovanje in sadjarstvo se niti ne spoznamo preveč in delamo po svoji logiki. Naj pa povem, da so bila letos jabolka na teh drevesih zelo lepa, le tu in tam kakšno črvivo, velika (kot pomaranče) in po okusu se sploh ne morejo primerjat s špricanimi jabolkami (vem kakšen okus imajo, ker jih tudi v trgovini kupim). Tudi jaboljk je bilo veliko, štirje veliko zaboji. Otroci jih radi jedo, ker so tudi na izgled lepa.

Tako, da tudi na nešpricanih drevesih lahko kaj zraste, mogoče malo manj, je pa tisto bolj okusno in bolj polno vitaminov.

Pa kupujem sadje tudi v trgovini in ne kupujem samo eko izdelkov.

Spoštovani
Da smo si enkrat na jasnem!
Razlike med eko in bio ni!

EKO,BIO in ORGANSKO ŽIVILO JE VSE ENO IN ISTO

eko je nekaj čisto naravnega kaj je pridelala narava
bio je pa gnojeno z naravnimi gnojili …

Točno tako, eko, bio, organic – so le različne oznake za pridelavo in predelavo živil.

V Sloveniji smo prevzeli izraz ekološka pridelava in ekološko kmetijstvo in imamo eko izdelke, v Avstriji, Italiji, Nemčiji … se uporablja izraz biološka pridelava in tako imajo tam bio izdelke, v Angliji, ZDA in ostalih angleško govorečih državah pa se uporaba beseda organic. Merodajni so pa itak certifikati, ki jih imajo ti pridelovalci in njihovo izdelki in so v skladu z veljavnimi zakoni določene države oz. EU (če gre za EU države).

Potem pa obstaja še biodinamično kmetijstvo, ki pa je ‘še bolj’ eko oz. bio, biodinamične pridelke spoznate po oznaki Demeter, ki je mednarodna. Certifikat pa je potrebno letno obnavljati.

Lih obratno bo prav jana.

Lih obratno bo prav jana.[/quote]

Ne bo obratno, pa tudi tako ne.
Biologija je veda o življenju (kot prvo, življenja se ne ločuje na LJUDI, ŽIVALI in RASTLINE). Ekologija gre malo dlje, pa pogleda, kako se to življenje zaobnaša v svojem okolju (živem in neživem), se pravi, poleg biologije jo še zanimajo interakcije organizem-organizem, organizem-okolje itd.

Kar se pa tiče ukvarjanja s špricanjem, gnojenjem, odpadki in nasploh svinjanjem naše Zemljice, pa ne gre za biologijo in ne za ekologijo, pač pa za VARSTVO OKOLJA. Res pa svinjarija vpliva na ekologijo, vašo in mojo, pa še od ostalih. Pa na biologijo tudi, se razume.

razlike med eko in bio ni. Slovenci izvzemamo pojme iz drugih držav kot je Italija, Nemčija in podobno. Z sošolko delama raziskovalno nalogo Je eko res eko? in sma ugotovile da razlike med eko in bio sploh ni, le da je bio bol slovenski izraz eko, pa je izvzet iz druhig držav.

“kr nekdo” je napisal:
eko je nekaj čisto naravnega kaj je pridelala narava
bio je pa gnojeno z naravnimi gnojili …

Mene pa zanima, kdo to kontrolira? Če za to ne obstajo pravilniki, ki se jih je treba držati, in ni nobene kontrole, pomeni to, da izraz *bio* ali *eko* ni zaščiten. Dejansko je lahko bio sadje 20x škropljeno s strupom.

Tudi v Nemčiji, ki imajo kar bolje posortirano, še marsikaj ni urejeno; npr. lahko imenujejo “naravni jagodni jogurt“, če vsebuje le polovico jagode (ali 5%), vse drugo pa je sirup, umeten sladkor, umetna barva, aditivi za okus in dišave ipd. In četudi je barva izvzeta iz naravne rdeče pese, je takšna snov že izolirana in deluje v telesu drugače (oškoduje pljuča), kot če bi jedli samo rdečo peso, kjer je ta barva (beta karoten) v simbiozi s sekundarnimi rastlinskimi snovmi (ki je nasprotno izoliranemu beta karotenu zelo zdrav). V filmu pokaže barvo v tekoči obliki, prehrambena industija pa jo nabavlja v prahu, ki so mu tudi dodani aditivi proti lepljenju (ki odbijajo vlago ipd)… V filmu govori o 10% pripravku, na koncu filma (po ponarejenem siru) pokaže, da je v naravnem jagodnem jogurtu samo 1/2 jagode.
http://neuneinhalb.wdr.de/sendungen/2010/10/2010_10_23.php5

Rakotvorni aditivi: http://www.kam.soltek.de/viewtopic.php?f=28&t=41

Pozdravljeni.

Pisal bom seminarsko nalogo z določenim naslovom Eko ali Bio. Po spletu sem iskal osnovni obrazložitvi teh dveh dveh pojmov, da lahko na njuni osnovi gradim nalogo, pa ne vem, kateri spletni viri so preverjeni in katerim gre zaupati.

Lepo bi prosil za konkretno razlago, saj iz zgoraj napisanega na forumu še vedno ne znam razbrati definicije oz. ne vem, kdo je napisal “prav” …
Prav tako prosim, da bi mi mogoče posali kakšno povezavo do preverjene spletne strani.

Najlepša hvala!

S spoštovanjem
Andej Pr.

eko nej bi blo gojeno v zemlji z uporabo naravnih gnojil in brez če je mogoče oz. z uporabo nesintetičnih pesticidov (http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/organic-pesticides/) oz. po potrebi v zmanjšanih koncentracijah sintetičnih pesticidov

bio nej bi blo hidroponično/aeroponično gojenje z miniralizirano vodo in dodatno ustrezno mikrofloro ter čebelami/ čmrli za opraševanje zoocvetk oz gojenje tudi v zemlji katera pa je ločena od naravne prsti – torej v laboratorijskih poljih http://www.smart-fertilizer.com/loadedFiles/Open%20hydroponic%20system.jpg kar pomen da je fizično ločeno od zunanjega okolja zato tudi ni potrebna uporaba pesticidov, ker nej ne bi bilo nezaželjenih škodljivcev v umetno ustvarjenem ekosistemu

bio se naprej deli na hitro gojenje (jagode k nimajo okusa, več al manj samo voda) in počasno gojenje – “premium line” ki nej bi ble okusne.. postopek je reguliran na osnovi hranil dodanih z vodo..

New Report

Close