Med.Over.Net

Maksilofacialna in oralna kirurgija

Odgovarjajo: David Dovšak, dr. med, specialist maksilofacialni kirurg

Onkološka kirurgija glave in vratu. Obrazne poškodbe in rekonstrukcije. Laserska kirurgija. Oralna kirurgija in implantologija. Posvetujte se s strokovnjakom.

David Dovšak , dr. med, specialist maksilofacialni kirurg

DavidDovsak

puljenje štiric

Default avatar

petra 77

Lep pozdrav, pred tremi dnevi mi je zobozdravnik izpulil levo štirko - Iodstranit moram obe zaradi namestitve ortodontskega aparata). Žal je del korenine ostal notri (je to šlamparija zdravnika)...torej tri dni po posegu me rana vedno bolj boli, čeprav me potem, ko je injekcija popustia, ni nič bolelo.
ker si predstavljam, da nič ne sme ostati v korenini, bo najbrž treba ponovno "po korenino". Kakšen poseg je to? Je potrebnega kaj rezanja? In glede na to, da me že zdaj boli, kako še bo?
Mi priporočate jemanje antibiotikov, ker se bojim, da se bo vse skupaj zagnojilo?
Koliko časa je lahko korenina sploh notri?
Hvaležna vam bom za odgovor.

Petra
Default avatar

DavidDovsak

Pozdravljeni. Največkrat koščki korenin ne povzročajo težav, seveda pa je to v veliki meri odvisno od velikosti ostankov korenin. Manjše koščke brez težav puščamo v kosti, sploh takrat, ko bi njihovo odstranjevanje povzročilo korenit poseg v kost. V primeru odstranjevanja ličnikov pred ortodontskim zdravljenjem pa je potrebno zob odstraniti v celoti. Bolečine, ki jih imate, najverjetneje niso posledica ostanka korenine, ampak lokalnega vnetja o po izdrtju zoba - največkrat zaradi tega, ker izpade krvni strdek. Kost se razgali in zasuši, kar povzroča bolečino, ki lahko traja tudi do 10 dni. Seveda je najbolje, če se ostanek zoba odstrani čimprej. Kot rečemno, pa ne gre za urgentno situacijo in verjetno boste težko našli kirurga, ki bi vas operiral preko napotnice prej kot v mesecu dni. Če lokalno vnetje ni močno izraženo (če ni otekline, pordelosti sluznice, kljuvajočih bolečin...) potem antibiotik največkrat ni potreben. K odstranjevanju ostanka zoba se vedno pristopi najprej z enostavnimi metodami - torej se poskuša korenino odstraniti skozi alveolo, enako kot zob. Če se bo tega lotil kirurg, je razlika v tem, da ima, za razliko od zobozdravnika, boljše inštrumente in več izkušenj. Če odstranitev na ta način ne bo mogoča, potem bo potrebno napraviti manjše okence ob strani čeljustnega grebena, to pa je že malo večji poseg.
LP, DD
*********************************************
David Dovšak, maksilofacialni kirurg
Dentalni kirurški estetski D center
Šmartinska 152, BTC Hala 9
SI – 1000 Ljubljana
T: 030 643 693
E: [email protected]
http://www.d-center.si
Default avatar

irisss

Pozdravljeni

Pred skoraj dvemi leti so mi spodaj levo odstranili šestico, ker je bila uničena. Včeraj sem bila na ortopanu zaradi modrostnih zob in so po sliki ugotovili da je nekaj ostalo notri. Na napotnico je moj zobozdravnik napisal da gre za preostanek korenine, ampak se njemu zdi da to ni to. Zdaj me skrbi kaj bi to lahko bilo in komaj aprila sem naročena pri oralnem kirurgu. Prosim pomagaje.Prilagam slikico

S spoštovanjem in lepimi pozdravi
Priponke

Šoštarič Iris Ortopan-2.jpg
(68.1 KiB)

Default avatar

DavidDovsak

Pozdravljeni. Glede na rtg posnetek ni verjetno, da je v kosti ostalo kaj od zoba. Bolj verjetno gre za povečano osifikacijo kosti na tem mestu, kar je posledica vnetja, ki je bilo prisotno ob šestici. Pomaga, če se sedanjo sliko primerja s starimi posnetki in na pregled h kirurgu prinesite še stare posnetke. Takšna senca bi bila možna tudi zaradi kamna v izvodilu podčeljustnične žleze slinavke, ampak pri kamnu takšne velikost bi gotovo otekali na vratu ob hranjenju. Če se kirurgu ne bo zdelo, da gre za navadno osteosklerozo (zaradi prej opisanega vzroka) , bo odredil še CB CT slikanje (3D rtg). Vsekakor pa je možnost, da je v kosti še ostanek zoba, še najmanj verjetna. Lep pozdrav, David Dovšak
*********************************************
David Dovšak, maksilofacialni kirurg
Dentalni kirurški estetski D center
Šmartinska 152, BTC Hala 9
SI – 1000 Ljubljana
T: 030 643 693
E: [email protected]
http://www.d-center.si
Default avatar

irisss

Pozdravljeni

Najprej najlepša hvala za hiter odgovor. imam pa še sliko izpred dveh let in mi je ne gre pripet. Res je malo slabše za videt, je pa približno enako.Ja z kamenčkom pa je tak. Res imam celoten del brade in okolico čeljust že najmanj dva tedna zelo otečeno skozi cel dan, ne,samo ob hranjenju. Samo da bi bil kamenček že dve leti not pa bi mi zdaj komaj vse oteklo, tako da verjetno ni to kamen not, ali se motim? Bi lahko šlo za rak ?
Malo me je strah
Default avatar

DavidDovsak

Ne skrbite. Ni rak. Kamenček najverjetneje tudi ni. Če je že na starem posnetku podobno, gre skoraj gotovo za tako imenovano osteosklerozo, ki je najbrž posledica vnetja, ki je bilo prisotno na tem mestu.
Zakaj imate otečeno brado pa ne vem. Od te spremembe gotovo ne. Je pa smiselno, da se vam odstrani spodnja modrostna zoba, ki predstavljata stalni kronični žarišči vnetja. Torej kar izkoristite termin pregleda, ki ga imate pri oralnem kirurgu. Lep pozdrav, David Dovšak
*********************************************
David Dovšak, maksilofacialni kirurg
Dentalni kirurški estetski D center
Šmartinska 152, BTC Hala 9
SI – 1000 Ljubljana
T: 030 643 693
E: [email protected]
http://www.d-center.si