Zasvojenost in pomoč

Kako naj dopovem možu

Default avatar
...da je po mojih merilih pijanec.Ne vem, ali sem prestroga glede alkohola, ampak jaz ga absolutno ne prenesem.Z možem sva stara okoli petdeset let. Zaposlena oba , na poprečnih slovenskih plačah, otroci že od doma, preskrbljeni in samostojni.Lahko bi nama bilo lepo, če ne bi bilo te preklete pijače.Naj opišem to njegovo pitje.Iz službe se mu vedno mudi, tudi kosilo poje zelo na hitro, ker mora iti pomagat bratu, pa svaku, pa slučajno je srečal kolega,kateremu mora nekaj pomagat in tako predvsem vikende preživi okoli teh ljudi. Saj res delajo, amapak, ko končajo , začnejo piti in ko začne moj mož enkrat piti, potem nima mere.In to se ponavlja skoraj vsak vikend.Med tednom redko, ker je ovira služba drugo jutro.Če se pa le zgodi, da je doma, potem pa sam skrivaj hodi v klet in pije, še raje pa pokliče soseda in ga skupaj cukata. Ne prenesem njegovega zatikajočega govora, ne prenesem njegovega steklenega pogleda, ne prenesem vonja po pijači.Brez zveze se mi zdi, da se zapletam v prepir,ko je pijan, ker je takrat aroganten, nesramen, vse samo on naredi...Večkrat sem ga zjutraj hotela pripraviti do pogovora , ali pa čez dan, zakaj toliko pije, a vedno vse zanika, da ni bil pijan, da samo dela, da sem jaz zatežena.Kako naj mu pomagam? Sebi in njemu.
Default avatar
Kako naj mu pomagam? Sebi in njemu.

Tvoj mož ne potrebuje pomoči. Njemu je lepo ko je pijan. Brez da mu razlagaš svoj pogled, da te moti njegov užitek on to že ve. Če hoče tebe razveselit se mora odpovedati svojemu užitku-temu, da je pijan. Delat gre samo zato, da ima vsaj eno opravičilo pred tabo, da je lahko pijan.

Tvoj užitek - trezen mož ali njegov užitek - pijan mož?
Default avatar
Očitno to ne poteka ravno od včeraj ali le leto dni. Žal si spregledala prve znake, ko bi se MORDA??? dalo še kaj narediti. Še v toliko težji situaciji si, ker večina okoli tebe verjetno meni, da je priden, delaven in da mu ti "kratiš" še tisto malo lepega v življenju. Kaj pa otroci? Si se pogovarjala z njimi?
V končni fazi boš morala narediti nekakšno razpredelnico, vpisati vse pluse in vse minuse vajinega sobivanja in vse pluse in minuse tega, da odideš in se odločiti, kako je zate prav. Sama sem to naredila, ko je imel sin komaj dve leti in nikoli v več kot dveh destletjih mi ni bilo žal, da sem z otrokoma odšla. Nikakor pa ni enostavno. Ampak zavedaj se, ni prave in napačne poti, je le zate pravilna pot in po njej moraš ... Vso srečo!
Default avatar
Sory ampak moje mnenje je takšno sama si kriva, postavi mu ultimat ti ali pijača, pa boš takoj vedela pri čem si, če pa misliš, da je boljše malo potrpet pa malo trpi dalje.
Default avatar
Res velja za pridnega, dobrega in vedno na razpolago vsakemu. Vsem okoli je to normalno, da po končanem delu spijejo, a meni ne......Otroci pridejo domov samo za vikend, so poslužbah, a takrat se jim najraje umakne.Res sem spregledala prve začetke in tudi najina komunikacija vse bolj šepa.Ne spravim ga nikamor, ne na kolo, ne na kakšen izlet, ker mu je škoda časa, ker on bi le delal...Vem, da me čaka hud boj, upam, da še ni prepozno.
Default avatar
na dolenjskem je nekaj običajnega, da recimo če se gradi hiša, dela okrog hiše,...cel dan se ga potem zvečer nalijejo. vsi pa ni važno ali stari ali mladi. ko se je od kolegice hiša gradila so bile še mame nalite. eni so pač taki. nevem, ali prenašaj to naprej ali se pa loči. drugega nimaš na narest.
Default avatar
Gvenka, jaz imam tazga finga pjanca veš
priden, dela, pomaga drugim, vse zna, takoj skoč na pomoč, hodi pridno v službo, rihta hišo, kosi.
vedno pjan, vsaj čez teden dva pira v riti.
Ko pride vikend..ponavd pokliče sestro, pa ga skupi ulivata, al pa kolege,.večkrat pokliče tko, da jaz ne vem, kao so se povabili, ker včas mal zatežim, da vid ,da sploh sem pr bajt...
včas, ko pa ne bo obiska, se pa vsede v svojo sobico z rač. pokliče sestro, kolega, zravewn odpre pir in govori, govori zraven pije, kot ,da je v družbi...tako, vsi mislijo kok je priden ker tok dela, kok je delaven, pomaga, vse v nulo zrihta hmmmmmmmmmmm
Dobra stran je pa ta ,da čez dan ne pije, 0okol 6 začne....
in kako se jaz počutim...Ma boli me briga ej, otroc še mal pa so pri kruhu, on naj se zapija, jaz pa kr cvetim......pa še bolj bom..enkrat..
Default avatar
karlina87 je napisal/a:
Kaj si pripravljaš teren , da gaq boš v prihodnosti zapustila?
Default avatar
Šmonca nimam pojma kaj bom..
mi je tle k sem zelo udobno, že zdavnaj sem se nehala sekirat zanj
pa še če pije ne teži, ker vid vse kul...
Default avatar
tako se je začelo tudi pri nas, pri 40tih je bil tako bogi, da če ne bi oreng znorela, da se je šel zdravit, bi bila že vdova. Bil je v obupnem stanju, ko se je malo popravil, je čez nekaj mesecev spet začel piti. Da ne govorim, kje je imal vse skrite flaške.
Moral je sprejeti odločitev jaz ali alko. In izbral je ....alko. Sedaj ne živiva več skupaj, a vseeno se mi smili, ker je iz postavnega dedca tam pri 90kg, sedaj le še senca tega, tam 55kg.
Sedaj so mu celo prav sinove hlače, ki jih je nosil pri 13tih.
A dopovedat se mu ne da, celo, ko so mu vzeli izpit in je moral plačati kazen, mislim, da ga je najbolj skrbelo, kje bo dobil denar za alko.
En ponedeljek pojdite na Poljanski nasip, pa boste slišali zelo žalostne zgodbe, ki jih kroji alkohol.
Default avatar
Gvenka nekaj podobnega je bilo pri nas z očetom. Vedno je iskal izgovore, da je lahko pil. Obiski, roj.dnevi, še iz službe ni prišel trezen. Nič ne pomaga, kot da začneš ukrepati. Ob priliki stopi do osebne zdravnice, ker on ne bo ničesar ukrenil in ji opiši zadevo. Skupaj najdita nek način kako ga spraviti do nje, ostalo pa bo poskušala urediti ona. Ponavadi jih to najbolj spravi na realna tla, ko slišijo kaj si lahko naredijo s tem početjem, če si že niso. Po možnosti ga bo dala na preiskave krvi in jetrne teste, ki so ponavadi zelooo povišani, če je res odvisnik in mogoče bo začel drugače gledati na vse. Saj je takojšnji ukep popolna abstinenca in zdravljenje, kamor boš vključena tudi ti. Nobene prošnje ne zaležejo, verjemi.Ukrepaj čimprej, nekoč ti bo še hvaležen!!