Med.Over.Net

Zobna protetika

Odgovarjajo: asist. dr. Andreja Kuliš, dr. dent. med., spec. protetike

Sodobna zobna protetika se ukvarja z nadomeščanjem izgubljenih zob na čim bolj funkcionalen in estetski način. Poslužuje se fiksnih mostičkov ali snemnih protez ter nadomeščanja zob z implantati. Razvoj je omogočil tudi preoblikovanje nasmeha na minimalno invaziven način s porcelanskimi luskami, ki izgledajo popolnoma naravno.

asist. dr. Andreja Kuliš , dr. dent. med., spec. protetike

Andreja Kuliš

zatički in priveski

Default avatar

mirago

Pozdravljeni,
poleti sem imela močan zobobol, toda nič nisem zatekla. Pomagal mi je antibiotik. Po mesecu in pol se je bolečina vrnila - bolečine so bile okoli šestice zgoraj, ki je tudi moj zadnji zob. Oralni kirurg je po pregledu slik določil, da morata petica in šestica ven. Po slikah sodeč, je tudi dvojka brezupna- pred mnogimi leti narejena apikotomija z "štiftom".
Z odločitvijo odlašam, saj se bojim izgube zob in potem bi mi naredil zatičke na obeh enicah, ki sta res že plombirani, toda sta živa zoba, na trojki (živ zob) in štirici (polnjen zob). Prevleka bi bila potem preko obeh enk, trojki in štirici. Dvojka in petica bi bila privesek.
Sprašujem ali se ne da narediti prevleko preko trojke in štirice tako, da sta dvojki in petici privesek?
Vsadek ne pride v poštev - imam osteoporozo;
Hvaležna vam bom za odgovor.
Bližam se 60.letom, pa mi je žal vsakega zoba, ki ga še imam.
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,
ne vem kaj je narobe, da se mi kakšno vprašanje izgubi. Upam, da nisem prepozna - absolutno pojdite po drugo mnenje preden si date izpuliti zob, ča je problem s koreninami k endodontu.
Živih zob načeloma nikoli ne omrtvimo, zato, da bi nanje dali zatičke pa še manj, saj se s tem soslednjem dogodkov slabša prognoza zoba....mogoče pa je šlo za nesporazum...
LP Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si