Med.Over.Net

Zobna protetika

Odgovarjajo: asist. dr. Andreja Kuliš, dr. dent. med., spec. protetike

Sodobna zobna protetika se ukvarja z nadomeščanjem izgubljenih zob na čim bolj funkcionalen in estetski način. Poslužuje se fiksnih mostičkov ali snemnih protez ter nadomeščanja zob z implantati. Razvoj je omogočil tudi preoblikovanje nasmeha na minimalno invaziven način s porcelanskimi luskami, ki izgledajo popolnoma naravno.

asist. dr. Andreja Kuliš , dr. dent. med., spec. protetike

Andreja Kuliš

zatički pri zdravljenih zobeh

Default avatar

mirago

Pozdravljeni,
ali je res smotrno pri zdravljenih, toda še "živih " zobeh narediti zatičke na enki in trojki zgoraj, ki potem z prevleko predstavljajo mostiček?
Na dvojki je bila pred mnogimi leti narejena apikotomija z "štiftom" - ta zob mora sedaj ven.
Ker me zaenkrat še ne boli, se bojim, da bom tako še ob dva zoba na vidnem mestu.
Hvala za odgovor.
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,
zdravljeni oz. endodontsko oskrbljeni zobje so avitalni (mrtvi) in do tega ponavadi pride, ker karies razje veliko zobne mase v kronskem delu. Kadar taki zobje služijo kot nosilci za nadomestitev manjkajočih zob, jim s pomočjo zatička, ki ga sidramo v korenini zoba, nadomeščamo izgubljeno kronsko maso. Skrbna izdelava zatička ne ogrozi bistveno preživetja avitalnega zoba, omogoči pa takemu zobu, da lahko nanj namestimo most. Torej, odvisno od stopnje izgube kronske mase se odločamo ali bo zatiček sploh potrebno narediti in kakšne vrste zatiček bomo vstavili. Je strokovno indiciran.
Sedaj pa k drugemu delu. Pravite, da vas zob ne boli in ne veste zakaj bi moral ven...preden odstranite ta zob, je sigurno smiselno pridobiti še drugo mnenje, najbolje specialista na področju endodontije. Č e vam bo tudi on na podlagi pregleda in rentgena svetoval ekstrakcijo, potem boste verjetno sledili zgoraj opisanemu ali pa razmislili o implantatu - tudi zelo smiselna opcija.
Če pa vam bo dal mnenje, da se da še kaj narediti pred izgubo zoba, potem pa ste lahko srečni:-)
LP Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si