Med.Over.Net

Zobna protetika

Odgovarjajo: asist. dr. Andreja Kuliš, dr. dent. med., spec. protetike

Sodobna zobna protetika se ukvarja z nadomeščanjem izgubljenih zob na čim bolj funkcionalen in estetski način. Poslužuje se fiksnih mostičkov ali snemnih protez ter nadomeščanja zob z implantati. Razvoj je omogočil tudi preoblikovanje nasmeha na minimalno invaziven način s porcelanskimi luskami, ki izgledajo popolnoma naravno.

asist. dr. Andreja Kuliš , dr. dent. med., spec. protetike

Andreja Kuliš

Menjava amalgamske plombe

Default avatar

Skrb velika

Spostovani, ker me zelo skrbi se na vas obracam s splosnim vprasanjem. Vceraj so mi zamenjali staro amalgamsko plombo z novo kompozitno. Po koncani menjavi imam ob robrh plombe se srebrno kot bi bil amalgam, ob notranji strani je crno, in cela ploskev tudi temna, crna, kar se vidi skozi kompozot. Placala sem menjavo cele plombice v celoti, zdravnica pa mi je na vprasanje zakaj je crno odgovorila, da ni odstranila kritja stare plombice in da to pronica skozi kompozit in da je zato crne barve. Prosila bi vas za mnenje ali je taka menjava vredu in zanesljiva, saj imam na tej strani vnet trigemnius od zoba in.ga se zdravim, poleg tega imam demielinacijske male spremembe zaznane na mozganih in sem s tem razlogom zelela menjavo cele plombe. Ker sem placala celotno sem odsla nazaj, kjer pa je bila druga zdravnica in mi zatrjuje, da je plomba v celoti odstranjena in da je to normalno da ostane crn zob po površini.
Mi lahko pomagate kako lahko laiki vemo ali je bila cela plomba zamenjana ce lahko, in ali je res, da ostane v primeru, da bi bila plomba res v celoti menjana v vsskem primeru zob na grizni ploskvi crn in se tega ne da odstraniti. To mi je danes namrec dejala druga zdravnica. Zmedena sem zaradi razlicnih ingormacij, nihce mi tocno ne povr ksj je zares nateto na zobu, strah me pa je da ne bom utrpela se dodatne skode zaradi taksne menjave.
Prijazna hvala za pomoc in informacije.