Med.Over.Net

Zobna protetika

Odgovarjajo: asist. dr. Andreja Kuliš, dr. dent. med., spec. protetike

Sodobna zobna protetika se ukvarja z nadomeščanjem izgubljenih zob na čim bolj funkcionalen in estetski način. Poslužuje se fiksnih mostičkov ali snemnih protez ter nadomeščanja zob z implantati. Razvoj je omogočil tudi preoblikovanje nasmeha na minimalno invaziven način s porcelanskimi luskami, ki izgledajo popolnoma naravno.

asist. dr. Andreja Kuliš , dr. dent. med., spec. protetike

Andreja Kuliš

ostala brez zgornje dvojke

Default avatar

draganastekic

pozdravljeni, imam slabe zobe, tudi prejsnja zobozdrvnica ni bila ravno vrhunska, saj mi je skoraj na vsakem zovu unicila zive...stara sem 33 let in vceraj mi je med jedjo sam od sebe padel zob, cisto cel, notri je se sicer nekaj ostalo, najbrz korenina in cisto zgodnji del zoba, z zobom nisem imela nikakrsnih tezav, bil pa je bolj rumen, kaj mi svetujete, ali se prek zdravstvenega doma dobijo kaksni cenejsi vsadki, ki nadomestijo manjkajoc zob, koliko se giblje cena?za te drage implatante zal trenutno nimam denarja. koliko casa traja postopek vgradnje implatanta, sem v procesu umetne opčoditve in najbrz se te zadeve odsvetujejo ko zacnem postopek. ali je kaksna zacasna resitev dokler ne bo fiksna, delam v pisarni in manjkajoc zob :( . jutri grem do zobarja prosim pa vas za nasvet, leva dvojka in enka sta porcelanasto obleceni, ker mi je zobar tudi tam unicil zivce in sta bila zoba crna. kaj svetujete, en implatant ali mosticek, ali kaj drugega. popolno sem obupana. hvala za pomoč
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,
verjetno boste danes izvedeli vse informacije. A vseeno: če se je odlomila krona, to še ne pomeni da je zob izgubljen. Po tem, ko je zob endodontsko oskrbljen (zdravljenje korenin) se nanj cementira zatiček, ki nosi jedro izgubljene krone. Na to pa se naredi nova zobna krona. ZZZS to sofinancira, vaš delež je odvisen od izbranih materialov.
Če je krona odlomljena pod nivojem dlesni in bi podaljševanje klinične krone poslabšalo občutljivo estetiko sprednjih zob, je smiselno iskati druge rešitve. Najboljša je ortodontsko dvigovanje korenine, ker to ohranja vsa obzobna tkiva. Če to ne gre in je korenina izgubljena, sledi upad obzobnih tkiv, kar vedno slabo vpliva na estetiko. Roza estetika se lahko rešuje na različne načine, kar pa se tiče nadomestitve zobne krone je rešitev več: implantat, Maryland most, klasičen most.
LP Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si