Med.Over.Net

Zobna protetika

Odgovarjajo: asist. dr. Andreja Kuliš, dr. dent. med., spec. protetike

Sodobna zobna protetika se ukvarja z nadomeščanjem izgubljenih zob na čim bolj funkcionalen in estetski način. Poslužuje se fiksnih mostičkov ali snemnih protez ter nadomeščanja zob z implantati. Razvoj je omogočil tudi preoblikovanje nasmeha na minimalno invaziven način s porcelanskimi luskami, ki izgledajo popolnoma naravno.

asist. dr. Andreja Kuliš , dr. dent. med., spec. protetike

Andreja Kuliš

Luščenje "dlesni" na delni protezi

Default avatar

malasonja

Spoštovani!
Lansko leto v juliju sem dobila delno zg. protezo - cirkonij, ( ker sem alergična na kobalt) ki je v redu. V začetku oktobra pa sem dobila še spodnjo, delno protezo s katero pa imam stalno probleme. Najprej sem opazila, pri enem zobu na protezi kot, da bi odstopil od dlesni (od roza dela) , ko sem pogledala pod svetlobo, pa sem videla, da so v dlesni mehurčki, ki se na površini luščijo in lušči se dlesen tudi ob zobeh. Pri zobozdravniku so mi zalili tisti zob in spolirali protezo, ampak teh mehurčkov, ki so v materijalu mi seveda niso odstranili. Pred 14. dnevi so mi ponovno zalili drug zob in zbrusili, stanjšali dlesen, da so tam, kjer so bili prej mehurčki, zdaj luknjice (nekaj mehurčkov je vseeno ostalo,ker vse dlesni mi pač ne morejo zbrusiti) . Za proteze skrbim odlično, kar mi je priznala tudi zobozdravnica, ampak odgovara, kaj je s tem od nje nisem dobila.
Prosim vas za odgovor in kaj je s tem materijalom, ker to kar se lušči, po vsej verjetnosti vsaj delno tudi "pojem" in mislim, da če se bo to brušenje nadaljevalo, bo potrebno prav hitro narediti novo protezo.
Najlepša hvala za odgovor
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,
problema še nisem zasledila, domnevam pa, da je prišlo do napake/težav pri polimerizaciji roza akrilata. Če je to razlog, je problem enostavno rešljiv: v ordinaciji vam zobozdravnica podloži protezo (kar se tako ali tako naredi v določenih razmakih) in proteza gre v laboratorij, kjer se roza dlesen obnovi in uredi. Je preprosto, hitro in kadar je potrebno plačati, relativno poceni.
Lp Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si