Med.Over.Net

Zobna protetika

Odgovarjajo: asist. dr. Andreja Kuliš, dr. dent. med., spec. protetike

Sodobna zobna protetika se ukvarja z nadomeščanjem izgubljenih zob na čim bolj funkcionalen in estetski način. Poslužuje se fiksnih mostičkov ali snemnih protez ter nadomeščanja zob z implantati. Razvoj je omogočil tudi preoblikovanje nasmeha na minimalno invaziven način s porcelanskimi luskami, ki izgledajo popolnoma naravno.

asist. dr. Andreja Kuliš , dr. dent. med., spec. protetike

Andreja Kuliš

Močne bolečine po cirkonij prevlekah

Default avatar

stratus

Lepo pozdravljeni!

V roku enega meseca sem dobila devet zobnih keramičnih prevlek iz cirkonija. Občutljivost pri ugrizu še ostaja, kar bo verjetno izzvenelo. Imam pa težavo pri spodnji šestici in sedmici. Pri obeh se je pojavila zelo močna ostra bolečina, ki je trajala nekaj dni. Tudi oteklina je pod čeljustjo in ob strani. Sedaj manj boli. Ko se je to pojavilo pri prvem zobu (okrog novega leta), mi je zobozdravnica predpisala antibiotik, odprla pa ni zoba. Stanje se ni bistveno izboljšalo, saj je ostra bolečina že pred jemanjem antibiotika popustila. V preteklem tednu se je enaka bolečina pojavila tudi pri sedmici. Trajala je nekaj dni. Čez vikend bistveno manj boli. Je pa oteklina, ki se je ne smem preveč dotakniti, sicer se vse spet razboli. Je mogoče, da mi je odmrl živec zaradi brušenja zoba? Kako nujno je iti k moji zobozdravnici? in kaj naj storim? Toliko bolečin in vsega sem že pretrpela v zadnjih dveh mesecih...

Hvala za odgovor!

Marjana
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,
če je prisotna blečina in oteklina ob zobu/zobeh je potrebno najti razlog in ga odstraniti. Sistemski antibiotik samo pokrije simptome, vzroka pa ne odstrani. Možna sta 2 razloga: ali, kot ste že domneval,i gre za odmrtje zoba - v tem primeru je potrebno korenine očistiti in polniti (lahko čez prevleke) ali pa gre za parodontalni razlog - ostanki cementa, robovi prevlek...dražijo parodoncij, ki lahko tako reagira. Brez diagnoze in posega vaše zobozdravnice ne bo šlo.
LP Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si
Default avatar

stratus

Hvala za odgovor!
Zobozdravnica se je odločila, da bo še malo počakala, če se bo zadeva sama umirila. Upam, da bo bolje.
Marjana