Med.Over.Net

Zobna protetika

Odgovarjajo: asist. dr. Andreja Kuliš, dr. dent. med., spec. protetike

Sodobna zobna protetika se ukvarja z nadomeščanjem izgubljenih zob na čim bolj funkcionalen in estetski način. Poslužuje se fiksnih mostičkov ali snemnih protez ter nadomeščanja zob z implantati. Razvoj je omogočil tudi preoblikovanje nasmeha na minimalno invaziven način s porcelanskimi luskami, ki izgledajo popolnoma naravno.

asist. dr. Andreja Kuliš , dr. dent. med., spec. protetike

Andreja Kuliš

menjava titanskega za keramični implantat

Default avatar

lund

Spoštovani, Na sprednji enki desno so mi pred ca 25 leti vgradili kovinski implantat, ki ima prevleko iz kompozitnega materiala. Vzrok je bil zabarvan zob. Sedaj me že nekaj let moti, ker je ta zob precej bolj sivo-bel kot drugi zobje in se vidi, da je umeten.
Predlog moje zobozdravnice je, da menja štift za bel cirkonisjski in nanj namesti e-max krono. Druga varianta pa je, da zamenja samo krono za fasetiran cirkonij krono Ker je problematična tudi sosednja enka na levi -pred leti se mi je odlomil ta zob in imam veliko plombo-je za to enko prav tako predlagala e-max krono. Verjetno je tudi potreben štift levo? Enka levo je bil že parkrat barvana na belo, ker je prav tako temna.

SIcer ni bilo nobenih vnetij, funkcija je ok, le izgled ni najboljši. Nekako nisem navdušena nad večjimi posegi. Kaj bi svetovali?
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,
najprej je potrebno razčistiti s terminologijo, ker se odgovor razlikuje glede na to zakaj gre: implantat (ni več korenine zoba) ali zatiček v zobni korenini desne enice?
Če gre za implantat, ga seveda ne boste menjali, ker bi bilo to noro iz več razlogov. Če gre res za implantat, mi to sporočite.
Ker pa domnevam, da gre za zatiček, bom odgovorila na to domnevo: menjava zatička je običajno povezana s tveganjem, da izgubite zob. Čim slabše je zatiček narejen, manjše je tveganje ob menjavi. Ali menjati ali ne je vprašanje, ki ga odgovori vsak zobozdravnik ob pregledu slike. Če je odstranitev enostavna, in je korenina zabarvana se korenino najprej beli, potem pa bi jse jaz odločila za kompozitni zatiček (in ne cirkonij), na to pa e-max prevleko. Sosednja enica e-max luska ali prevleka. Če boste delali obe enici, bo rezultat absolutno boljši. Tu se jaz ne bi odločila za samo eno enico.
Če pa je zatiček tvegano odstraniti, ali pa korenina zaradi zatička ni zabarvana -potem se siv del ki gleda v ustno votlino enostavno pobarva in od tu delamo naprej kot povedano.
Če pa je odstranitev zatička tvegana in e korenina zaradi njega zabarvana, bi se jaz raje odločila za podložitev dlesni (da siva barva neha prosevati skoznjo), ker s tem nič ne izgubite, lahko samo pridobite in nato naprej kot napisano.
LP Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si
Default avatar

LauraS

Pozdravljeni,

moja situacija je pa taka, pred nekaj leti sem na dvojki zgoraj dala narediti (kovinski) implantat, moja dlesen je precej "prozorna" in se to sedaj zelo opazi, poleg tega je ta krona ali kako se reče tudi zelo drugačne barve od ostalih zob. Zanima me če je možno zamenjati ta kovinski vsadek ali karkoli narediti glede tega ter če bi beljenje zob zmanjšalo to razliko med barvo zob ali se lahko tudi ta krona zamenja oziroma kaj vi predlagate.

Lep pozdrav,
L.
Default avatar

Andreja Kuliš

Pozdravljeni,
če imate srečo v nesreči in se da zatiček enostavno odmontirati, se lahko korenina beli in se naredi kompozitni zatiček in novo krono. Če pa demontaža zatička prinaša preveliko tveganje za izgubo zoba sta na voljo dve rešitvi (odv. od situacije), ena je podložitev dlesne z dodatnim (umetnim ali vašim) tkivom, da je dlesen manj prozorna, izdelava polnokeramičnekrone in postavitev robov te krone globlje pod dlesen.
LP Andreja
*******************************************
As. dr. Andreja Kuliš dr.dent.med. specialist zobne protetike

http://www.stomatoestetika.si
http://www.kulis.si