Med.Over.Net

Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Kristina Modic

težave s tabletami Nolvadex

Default avatar

lasek

Začela sem s tabletami Nolvadex, vendar se z njimi ne počutim dobro.Noge težke kot stot, ob vsakem naporu se zadiham - tudi pri hoji po stopnicah, srce mi utripa na vratu in v ušesih.

Zdravnica internistka mi je svetovala, naj za en teden preneham in si trikrat na dan merim pritisk in pulz.Sicer imam bolj nizek pritisk.

Po enem tednu sem spet začela z jemanjem tablet in se spet ne počutim dobro.Vsa sem zadihana.

Zdravnica je rekla, če bom brez tablet, grejo pa jajčniki ven.Je še kakšna druga alternativa? Ima katera takšne izkušnje in kaj narediti, če res ne prenašaš tablet? Hvala za mnenja in izkušnje!
Default avatar

jera5

Mene je bilo Nolvadexa strah ampak nimam nobenih posebnih težav.
Jemljem ga že dva meseca in edini stranski učinek so vročinski oblivi.
Takrat se malo slačim in pahljam pa mine.
Default avatar

lasek

Hvala za odgovor!

Sem spet začela z jemanjem in zgleda, da bo zdaj vse vredu.Mogoče sem imela takrat na začetku še kakšne posledice od KT.To mi je omenila tudi zdravnica.
No, zaenkrat teče vse ok in upam, da bo tako tudi vnaprej.
Default avatar

noa49

Pozdravljena, Lasek,
sama sem na Nolvadexu ze cetrto leto, prvi dve leti sem prejemala tudi injekcije Zoladex, s katerimi so me spravili v umetno meno.
Nolvadex ima celo vrsto stranskih ucinkov, verjetno jih vsaka obcuti in tudi sprejema malo drugace. To, da si se na zacetku zadihala ob naporu, je po moje posledica KT in tega, da je tvoje telo pac v slabsi formi, kot je bilo pred vsemi temi terapijami. Sama sem sla kak mesec po zadnji KT na Smarno goro in mi je skoraj srce ven vrglo... scasoma je pa to bolje, dobis nazaj kondicijo in lahko pocnes vse tako kot prej.
Mene ze od zacetka teh hormonskih terapij mucijo predvsem oblivi in nespecnost, ampak tudi na to se clovek pocasi navadi. Ce se ne sekiras, ko ponoci ne spis, zaspis prej :) Glede oblivov lahko svetujem samo primerna oblacila, ki se jih lahko cimhitreje slece, nobenih pulijev, pa obvezna oprema je pahljaca in poleti razprsilec s hladno vodo. Pomaga.
V prvem letu Nolvadexa so me boleli predvsem kolki, ce sem malo dlje sedela, sem se potem tezko zacela premikat, vendar je bolecina po kakih 100 m hoje minila. Lani so me bolela zapestja na obeh rokah, nisem se mogla naslonit na roke. Oboje je minilo samo od sebe.
Lani spomladi sem imela eno majhno krvavitev, naredili so mi UZ, ugotovili odebeljeno maternicno sluznico (cesar ne bi smelo bit, ker sem v umetni meni) in mi (pod narkozo) naredili ciscenje. Od takrat imam UZ rodil na 6 mesecev, za vsak slucaj.
Zase sem sklenila, da se zaradi teh reci ne bom sekirala. Bo minilo, ko bo minilo. Predlani sem poslusala dr. Borstnarjevo z OI na seminarju Europadonna v Portorozu in je zelo poudarila, naj nikar nobena zaradi stranskih ucinkov na svojo roko ne preneha z Nolvadexom. Vsekakor se prej posvetuj s svojim onkologom.
Dejstvo je, da te tablete vplivajo na vse sorte in gotovo tudi za kaj skodijo, ampak moj osnovni cilj je, da se mi rak ne ponovi - in ce me bodo zato vmes malo mucile kaksne druge stvari in stranski ucinki, pa naj.

Vse dobro ti zelim, drzi se junasko, vsak mesec bo bolje, bos videla, in potem pocasi dobis svoje staro normalno zivljenje nazaj in si ponosen, da si prezivel - in znas veliko bolj uzivat v vsem lepem kot prej.
Srecno.
Default avatar

lasek

Noa49, najlepša ti hvala za odgovor!
Res mi je veliko lažje, ko preberem še kakšno mnenje .Mene občasno bolijo noge in vzamem Naprosyn.Se mi zdi, da je zdaj dosti bolje, mislim, da sem imela prej še res posledice KT.
Tudi kondicija se mi izboljšuje.Motilo me je le, ker sem čutila tudi utripanje srca v ušesih in na vratu.Bilo mi je zelo neprijetno.Vsak dan sem si 3x merila pritisk in pulz, pa je bilo vse normalno.Lp
Default avatar

jera5

Noa49 ima prav. Vsega se navadiš. Jaz na primer se vsako noč zbujam na dve uri. Se zbudim, me oblije, se odkrijem in slečem pižamo, grem na wc in se potem še malo pahljam, oblečem nazaj in zaspim v 10 minutah. In cel postopek trikrat ali štirikrat na noč, odvisno kako dolgo spim zjutraj.
Jaz sem se navadila. Me je pa v umetno meno spravila že tretja kema in Nolvadex samo vzdržuje. Pomaga, če pijem veliko vode. Začinjeno hrano sem opustila ne glede na to, da jo obožujem.
Ma vse se da, če se ne obremenjuješ s tem. Meni se v službi režijo, ko me vidijo, da dobim rdeča lica in potem se začnem brisat. Zadnjič mi je kolegica pravila o eni profesorici na primorski univerzi. Ko so jo vprašali zakaj hodi sredi zime "premalo" oblečena in se na vsake toliko časa slači, je odgovorila, da ima "svoje malo poletje".
Ja to je to, oblivi so naše malo poletje. Čist privat in samo za nas :)
Default avatar

lasek

Ja, dobro...svoje malo poletje.....

Jaz tega nimam, oziroma zelo, zelo malo, tako, da skoraj ne opazim.Mi samo postane malo vroče in se slečem, čez par minut se ohladim in se oblečem nazaj.Rdečice v glavo skoraj nimam, mogoče kdaj rahlo.

Tudi ponoči zdaj dobro spim, kar pa je glavno :vesela sem , da pridobivam kondicijo.
Default avatar

Apolo

Tudi jaz sem tri mesece na terapiiji z Nolvadex-om in imam kar nekaj težav; utrujenost, vrtenje, nespečnost, bolečine v mišicah in kosteh, oblivi...Upam, da bom sčasoma lažje prenašala, saj moram naslednji mesec že iz bolniške in ne vem kako bom zmogla, ker po večkrat na dan počivam.
Default avatar

Jera

Navadiš se. Pa veliko poterpežljivosti.

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic