Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Rak hrbtenice

Default avatar
Pozdravljeni!

Oče je pri 60 letih in je odkril da ima rak na hrbtenici, oz. na 3-5. vretencu. Zdaj to se lahko leči nekako da se hrbtenica odpre in potem se laserom nekako odstranejo rakaste celice. On živi v Srbiji in je bil v bolnišnici kjer je videl druge paciente kako 8 mesecev po operaciji sedijo v invalidskem vozičku, ter ga je zdaj strah da gre na operacijo. Sem mu predlagal da pride v Ljubljanu, ampak on misli da bo predrago.

Ali ve kdo koliko bi takšna operacija stala, okvirno, za tujega državljana?

Lp, Goran
Default avatar
Ne morem Vam odgovoriti na vprašanje o stroških. Za to se boste morali obrniti kar direktno na Onkoloski inštitut. Nikakor pa ne sprašujte prej, dokler nimate vse natančne podatke o velikosti in legi tumorja, najbolje CT slike.
Lahko se namreč zgodi, da potem ne bo mogel niti sedeti, potem pa bi Vi primerjali, da on tam lahko vsaj sedi. Nič se ne ve vnaprej, kje se kaj bolje naredi. Mojega sina so v Ljubljani operirali mnogo lepše kot bi ga operirali v Nemčiji. (V tem primeru se je šlo za operacijo, ki sem jo lahko primerjala). Po drugi strani pa ima Nemčija boljše možnosti v dodatnem zdravljenju raka. Tako da je treba pokazati slike in vprašati, če bi sploh bilo kaj razlike, ne da bi se Vi zadolževali brez potrebe.

Rak na hrbtenici je zelo komplicirana zadeva in je predvsem pomembno v katerem predelu hrbtenice je in kako globoko sega v hrbtenjačo. Tam so živci ki preskrbujejo celo telo.
Tudi niste napisali ali na C3-C5 ali na Th3-Th5 ali L3- do L5 ali na S3-S5. No, pa saj brez, da si to ogledajo nevrokirurgi, Vam ne bo mogel nihče povedati kakšni so izgledi. Tale deklica je imela npr. samo eno majhno cisto v hrbtenjači in je ohromela:
http://www.kam.soltek.de/viewtopic.php?f=12&t=465
Pa ne zato, ker bi bili zdravniki ali okoliščine v Ljubljani slabše, ampak zato, ker je bila cista na takem mestu. Morda Vam bi pomagalo vedeti, kako pogosto dela kateri nevrokirurg take operacije, ki je potrebna pri Vašem očetu. Brez slik pa je ne bo mogel niti oceniti.
Tako, da dobro premislite, pogovarjajte se odkrito z zdravniki, ker je tudi pomembno, da se gre z dobrim občutkom in zaupanjem v tak poseg, pa naj bo to kjerkoli.
Vse dobro!
driva
Default avatar
S spoštovanjem !

Da mogoče bo bolj pozno , a mogoče še v korist !
Da , če se še niste obrnili na Nevrokirurga v Ljubljani, da potem svetujem
da se obrnete na Nevrokirurga v Mariboru na dr. Bunc Gorazd, predstojnik Nevrokirurgije in zelo velik strokovnjak na področju operacij hrbtenic......
Sam sem hodil Štiri leta okoli Nevrokirurgov v Ljubljani in operacija ja in ne in letos Julija sem imel zelo VRHUNSKO IZPELJANO OPERACIJO V MARIBORU in spet lahko hodim brez problemov in čakam še na operativni poseg Intramedularnega tumorja v predelu Th2 in enako bo v Mariboru !!!

Zadnji dve leti sem imel tako hude bolečine , da sem jemal tablete na bazi OPIJA in po operaciji sem brez tablet in resnično v 4-5 mesecih se je zdravje povrnilo in lahko sem zaživel na novo !!!

Da le volja in bo operacija USPEŠNA !!!
Če boste potrebovali še kakšno informacijo, da lahko posredujem........!!!

Jože

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic