Forum: Kako živeti z rakom?

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

KOLOSKOPIJA

Odgovori Nova tema
Default avatar jasna22 10 Mar 2008 21:32

ker me čaka ta zoprna preiskava, me zanima ali jo je že kdo opravil in kako to poteka pa kako boleče, oziroma hudo je. Pa prosim ne reči, da je neprijetno, ker to so mi rekli za vsako preiskavo do zdaj,:) želela bi iskren opis z tem kakšen je občutek, ali boli itd. Hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar rmani 11 Mar 2008 20:22

Koloskopija je pregled debelega črevesja z endoskopom.Pred preiskavo je potrebno temeljito čiščenje z donat-om in slanico.Pred uvajanjem koloskopa se zadnjični del namaže z gelom prav tako tudi aparat.Bolnik leži na boku.Črevesje,kot veste je vijugasto,in na vsakem,po domače napisano,ovinku so rahle bolečine.To pa zato,ker z aparatom zdravnik dovaja zrak,da se črevesne vijuge razširijo in poravnajo.Dodajanje zraka je potrebno tudi zaradi lažjega uvajanja koloskopa.Med preiskavo se bolnik obrne na hrbet.Takrat med.sestra pritiska na trebuh in s tem so bolečine manjše.Svetujem vam,da si med preiskavo tudi sami pritisnete na tisti del ,ki je boleč.Če med pregledom najdejo polipe,jih odstranijo.Če je sluznica črevesja spremenjena odščipnejo delček le-te in jo pošljejo na histološki pregled.Večina bolnikov je potožila,da je čiščenje hujše kot pa sama preiskava.Prav tako imajo debelejši ljudje manj težav kot suhi.Saj za nekaj je dobro biti bolj okrogel.Med samo preiskavo bodite mirni,ne dihajte hitro,ker lahko pride do hiperventilacije ta pa povzroči krče.
Jaz sem imela koloskopijo pred dvema letoma,maja meseca imam kontrolo,ker so mi takrat odstranili tri polipe.Čiščenje mi ni bilo težko,prav tako tudi pregled ne.Čutila sem le rahle bolečine,tako da mi ne bo hudo iti na ponovni pregled.Med samim pregledom se lahko pogovarjaš z zaposlenimi,če hočeš lahko tudi gledaš na monitor potek preiskave.
Ne bojte se,nič ni hudo.Lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar prijatelj 11 Mar 2008 23:18

V bistvu je Rmani povedala vse najbolj bistveno. Kar se občutkov in bolečin tiče pa to vsakdo občuti na svoj način.

Mogoče je potrebno še enkrat povdarit, da je zares zelo pomebno, da si dobro spereš črevesje, kar je bilo vsaj zame zelo neprijetno. Sem se pa potrudil in spil več kot pet litrov tiste zoprne raztopine, kljub temu, da sem vmes parkrat bruhnil. Pri sami preiskavi mi je bilo najhujše, ker se nisem mogel prav sprostiti, še posebej, ker mi je zdravnik ves čas prigovarjal, da moram čimbolj prdeti. To pa preprosto nisem mogel, zato sem bil na koncu napumpan kot žoga. Bolečine med pregledom so bile tudi zame povsem znosne, čeprav sem zelo občutljiv. Po pravici povedano sem pričakoval, da bo mnogo hujše. Je malce čuden in neprijeten občutek, ko ležiš na mizi in čutiš v sebi sondo, ki se malce zatika po ovinkih tvojega trebuha in pri tem včasih tudi zaboli..Zaradi premalo prdenja mi je bilo po preiskavi še kakšno uro zares zelo slabo, da pa sem ves zrak spravil iz črevesja pa je kar dolgo trajalo. Je pa pa psihično olajšanje po takšni preiskavi vredno vseh opisanih neprijetnosti.

SREČNO,

prijatelj - Jože

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tralalala 12 Mar 2008 10:22

Jaz sem bil glih včeraj na tej preiskavi. Kaj naj povem? Najhujša je bila tista voda za piti. Pri meni je očitno zadoščalo že 3l. Saj že takrat ko sem pil donat sem mel samo vodo. Saj sem se še pred en dan malo šparo in spil 1l donata. No na sami preiskavi ni bilo težav, razen, da si celi napeti in včasi te kaj zaboli. Jaz sem celi cajt poleg nekaj govoro in sem bil tako bol sproščen. Bil sem v rogaški in jih lahko samo pohvalim.


Gastroskopija je bila meni osebno dosti hujša kot kolonoskopija.

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jasna22 12 Mar 2008 18:17

Za odgovore se Vam iskreno zahvaljujem, sedaj ko približno vem kako poteka sem pomirjena. :)hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lizi 13 Mar 2008 11:15

Pozdravljeni,

koliko ste stari, če smem vprašat. Sama imam 37 let in glede na to, da
mi je pred kratkim umrl oče za rakom debelega črevesja me je moja osebna
zdravnica napotila na to preiskavo. Jaz pa enostavno ne zberem poguma in
me je zelo strah. Pa ne same preiskave ampak rezultatov. Zanekrat nimam
nobenih težav in zato mi mnogi svetujejo naj s preiskavo še malo počakam
oz. če ni težav ni potrebna. Kaj mislite vi,kakšne težave ste imeli, da ste morali na preiskavo?
Hvala za vaše odgovore in lep dan še naprej.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar prijatelj 13 Mar 2008 12:58

Draga Lizi,
toplo ti svetujem, da zbereš hrabrost in greš na preiskavo kot ti svetuje zdravnica. Ne želim te strašiti, vendar je statistično dejstvo, da je ravno pri raku debelega črevesa dednost zelo pomemben faktor; saj če je imel eden od staršev ta rak, se verjetnost pri sorodnikih v prvem kolenu poveča za od 2- do 3-krat. Če pa sta ga imela oba starša, se poveča za od 3- do 4-krat. Tveganje se res povečuje predvsem s starostjo, ker je največ obolelih starejših od 50 let, pogosto pa prizadene tudi mlajše.

Čakanje na simptome kot so krvavitev, napenjanje in podobno pripelje razvoj bolezni do takšne stopnje, da potem več ni zazdravljiva. In prepozno odkrivanje je tudi razlog, da je pri nas smrtnost zaradi te vrste raka tako visoka.

Ker je torej verjetnost za nastanek bolezni pri tebi povečana, moraš začeti tudi sama skrbeti za svoje zdravje. Takšen preventiven pregled, čeprav zoprn, je tudi del tega. Pa tudi na prehrano in gibanje ne pozabi..

SREČNO,

prijatelj - Jože

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jasna22 28 Mar 2008 23:47

ja pa sem opravila to koloskopijo in sploh ni nič hudega,zabolelo je 3x po kakih 10 sekund, to pa je bilo vse, pa sploh ni bilo hudo.:)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar karalina 25 Apr 2008 23:25

Danes sem tudia jaz opravila kolonoskopijo.
Bilo me je zelo strah, vendar je res ni tako hudo kot je strah pred njo.

Res nekajkrat zaboli, ko pride endoskop do "ovinka" a sestra pritisne na trebuh in je bolje.

Ni tako grozno.
Torej ne se izogibati tej preiskavi, samo zato, ker mislite da je tako huda.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mali gepard 23 Maj 2008 22:18

pozdravljeni!
zanima me, v kaksnih primerih se gre na koloskopijo?
imam namrec probleme, da sem napihnjena in vse, kar pojem, me napihne, kislina mi buta...zdajle sem dobila ultop/lanzul in zdravnica me je napotila na gastroskopijo.

kaksni so pa znaki za obolelo crevesje? ker ne vem...ali to, kar se mi dogaja, je bolj znak zelodca ali crevesja....

je mozno, o grem na gastroskopijo, da mi se koloskopijo naredijo zraven?

hvala in srecno!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar rmani 25 Maj 2008 05:49

Lep pozdrav.
Oba pregleda ne delajo istočasno.Mislim,da gre pri vas bolj za težave z želodcem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mali gepard 27 Maj 2008 00:12

hvala :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar masa4 5 Jun 2008 18:59

Vse, ki ste že bili na gastroskopiji in na kolonoskopiji, bi vas prosila, da mi poveste, kaj je hujše. Na gastroskopiji sem že bila in moram reči, da je bilo zelo hudo. Zanima me, če je kolonoskopija tudi tako neprijetna kot gastroskopija?

Hvala za odgovore.

Lp Maša

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Max 1 Jul 2008 00:41

Vsem, ki vam je nekako neprijetno in se morda težko odločite za kolonoskopijo, lahko v spodbudo povem svoje izkušnje. Pregled sam ni nič posebnega, prav pa je, da poslušate navodila zdravnika med pregledom, ki ga tudi sami lahko spremljate na monitorju. Nekaj več težav imajo (kot je bilo že zgoraj omenjeno) tisti, ki jim je neprijetno prdeti. Le zakaj? črevesje je tedaj čisto, zdravnik pa je specialist, ki to preiskavo opravlja dnevno in povsem rutinsko. Sam nisem občutil nobenih bolečin niti napetosti v trebuhu. Ljudje smo seveda različni, zato je morda nekaterim to bolj, drugim spet manj neprijetno.
Če se zavedamo morebitnih posledic ob prekasnem odkritju sprememb na črevesju, pa je kolonoskopija res pravi mačji kašelj. Torej, kar korajžno nma pregled, če vam tako svetuje vaš zdravnik.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar AjdaK 6 Jul 2008 22:03

Mali gepard,
Sama sem imela zelo podobne težave, ultop je pomagal za nekaj časa ... - ampak v resnici ni bilo nič bolje. S težavami sem se borila več let (tako imenovan GERB oz. reflux), popolnoma pa so prenehale po tem, ko sem opravila 42-dnevni Breussov post. In se zaenkrat (dobri 2 leti kasneje) niso vrnile ...
Druga možnost je pa Candida - poišči na internetu. Po moje so to tipični znaki. Lepo se poštima z dieto, antimikotiki in bioresonanco.
Srečno!
Ajda

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zdenka12 3 Avg 2008 22:04

pozdravljeni!

sem pred posegom kolonoskopije in imam nekaj vprasanj. kolonoskopijo sem ze imela in me je zelo strah posega, kajti bil je zelo bolec. ravno zaradi tega me zanima, ce ima kdo izkusnje z jemanjem kaksnih pomirjeval pred samim posegom, kajti injekcij vec ne dajejo oz. nocejo dajati iz neznanega razloga. bila sem na irigografiji, kjer so ugotovili, da imam polipe, katere bo sedaj treba odstraniti. zanima me, katera pomirjevala lahko prej vzamem, koliko casa pred posegom jih naj vzamem, a ima kdo izkusnje kako so delovala, ce so sploh delovala, kajti glede na solno raztopino,ki jo moras popiti pred posegom se bojim, da bo tudi tableta sla kar skozi mene.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zdenka12 3 Avg 2008 22:05

se enkrat jaz...prosim za cimprejsnji odgovor, kajti kolonoskopijo imam ze cez 1 teden...

hvala vam za odgovore...lep pozdrav

zdenka!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Anike 4 Avg 2008 20:34

Pozdravljena Zdenka!
Glede na strah, ki je povezan z neprijetno preiskavo. Sploh, ker temelji na slabi izkušnji bi se bilo dobro obrnit na svojega zdravnika. Ta bi vam predpisal lahko kašen Helex, lexaurin...Zato ne odlašajte in pojdite na posvet. Tudi pred preiskavo povejte, da vas je strah.
Pa držim pesti, da bo manj neprijetno kot je bilo.
Ne bi bila rada pametna vem, da to delajo z kapsulo samoplačniško na Bledu. Naj vam kdo kaj napiše, ki to ve. Ta poseg je brez bolečin. Tudi sicer polipi niso nekaj nevarnega.
Lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zdenka12 5 Avg 2008 00:18

Anike najlepsa vam hvala!!!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zdenka12 11 Avg 2008 22:11

ponovno pozdravljeni!

glede na to, da so mi kolonoskopijo prestavili za 2 tedna, se naprej naprosam vse tiste, ki imajo kakrsne koli izkusnje z pomirjevali, da mi svetujejo kako in kaj...problem sem ze opisala v prejsnjih vrsticah!!

lep pozdrav, zdenka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh