Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

obsevanje s protonskimi žarki

Default avatar
Zadnje čase čitamo o novi obliki obsevanja - s protonskimi žarki. Ali kdo ve, kdaj se bo to začelo pri nas? Zanima me tudi, če je kdo že bil na takem obsevanju, ker ga prakticirajo že v Evropi, ZDA, Kanadi, Aziji.
Povzroča bistveno manj stranskih učinkov. Sama sem bila v štirih letih in pol že na šest različnih obsevanjih.
LP
Default avatar
Protoni...


Zdravnika in profesorja iz teksaškega zdravstvenega centra M.D. Anderson v Houstonu, James Cox in Ritsuko Komaki, sta v New Yorku predstavila zdravljenje raka s protonskimi žarki. To zdravljenje ima nekaj opaznih prednosti pred zdravljenjem s kemoterapijo ali obsevanjem z rentgenskimi žarki, saj povzroča bistveno manj stranskih učinkov, sta pojasnila strokovnjaka. Protonska terapija je posebej obetavna pri zdravljenju pljučnega raka, še posebej pri bolnikih, kjer je operacija prenevarna.
Protonska terapija uporablja protonske žarke jedrske energije na nizki ravni. Ko žarki prehajajo skozi kožo, se energija povsem sprosti v tumorju in minimalno prizadene zdravo tkivo, bolniki pa terapije ne čutijo. Takšna terapija je posebej primerna za otroke, saj lahko klasično sevanje povzroči mutacije v zdravem tkivu in nastanek raka nekaj let kasneje. Nasprotno pa po Coxovih besedah doslej še niso imeli primera, da bi se pri bolniku rak ponovno pojavil na ozdravljenem mestu.
Komakijeva je dejala, da je takšna terapija posebej ustrezna tudi za bolnike z rakom na pljučih. Terapija traja od pet do osem tednov in je nekoliko dražja kot drugi načini zdravljenja, vendar pa je dolgoročno gledano vsekakor cenejša. Direktorica oddelka za mednarodno sodelovanje Wendeline Jongenburger ni navedla natančne cene zdravljenja, vendar pa je zagotovila, da center sprejema različne vrste zavarovanja.
V Centru M.D. Anderson so doslej sprejeli že 1.000 bolnikov, ki ne živijo v ZDA. Bolniki prihajajo iz vsega sveta, pri čemer jim pomagajo tri mednarodne informacijske pisarne, še najboljša reklama pa je preko bolnikov samih, pravijo v centru.
Bolnike, kandidate za protonsko zdravljenje, izbirajo po kriterijih, ki jih določi poseben svet Centra M.D. Anderson, na primer na podlagi vrste raka in kraja v telesu, kjer se tvorba nahaja. V Centru sicer opravljajo raziskave o kombinaciji molekularne in protonske terapije, prav tako pa razvijajo tudi boljše naprave za ostrejše podobe notranjosti človeškega telesa. Za raziskave namenijo 300 milijonov dolarjev letno. Poleg pljučnega raka s protonsko terapijo zdravijo tudi rakaste tvorbe v glavi, vratu, možganih, na očeh, prostati, rektumu in še nekatere druge oblike.
Zamisel je stara skoraj pol stoletja

Pregledovanje dojk (Foto: POPTV) Najpogostejši obliki raka sta rak na prostati pri moških in rak na dojkah pri ženskah, vendar pa zaradi pljučnega raka umre največ ljudi. Statistike kažejo, da v svetu vsake tri sekunde zaradi pljučnega raka umre ena oseba.
Zamisel o uporabi protonskih žarkov za zdravljenje raka se je rojevala skoraj pol stoletja v fizičnih in zdravstvenih laboratorijih. Center v Houstonu je že leta 1950 razvil prvi stroj za uporabo radioaktivnega materiala kobalt 60 in tlakoval pot za cenejše in učinkovitejše radiacijske terapije. V Centru M.D. Anderson od leta 1944 do danes zdravili skupaj 600.000 rakavih bolnikov, samo leta 2005 pa skupaj 65.000.
Cox, sicer vodja oddelka za radiacijsko onkologijo, in Komakijeva, ki vodi oddelek radiacijske onkologije prsnega koša, imata velike zasluge za to, da je Center za zdravljenje raka s protoni M.D. Anderson, ki je ocenjen na 125 milijonov dolarjev, začel z delovanjem konec letošnjega junija. Center je eden od desetih na svetu, ki se ukvarjajo s protonsko terapijo in ko bo začel delovati s polno kapaciteto, bo lahko sprejel 3500 rakavih bolnikov letno.

Talo sem našla o protonih. Upam, da ste izvedeli kaj novega.

LP
Zaraa
Default avatar
Ali je obsevanje s protonskimi žarki uveljavljeno v Sloveniji in če ni, katera je najbližja država kjer ga izvajajo?
Hvala, lp
Default avatar
Ravno danes sem zasledila na nemški RTL, da bodo starši tega dečka, ki so ga odpeljali iz bolnice v VB odpeljali na to zdravljenje v Prago.


Evo našla link :) http://www.proton-cancer-treatment.com

Lp
Default avatar
Pozdravljeni!
Upam, da bo ta informacija še komu v pomoč. Najbližja bolnica z protonskimi žarki je v Trentu v Italiji. Mi smo pravkar zaključili uspešno terapijo, kjer je mama dobila 38 obsevanj. Stranskih učinkov ni, samo opečena koža kot po preveč sončenju. Hvala celotni ekipi za vse!
Default avatar
Spoštovani.
Ali je vaša mama imela kostnega raka?
Moj mož ga ima in kmalu bo odšel v Trento na obsevanje. Ali to pomeni, da bo 1 mesec ali več nastanjen v tem centru? Kako je z obiski?
Najlepša hvala za pomoč.
Lepo Vas pozdravljam.
Default avatar
Suzanne. Kako ste prisli do tega centra v Italiji? Prosim za odgovor. Hvala

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic