Forum: Kako živeti z rakom?

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

Operacija zelodca

Odgovori Nova tema
Default avatar Joze Gartner 3 Okt 2003 00:25

Spostovani,
prosim vas ce je kdo med bralci ki je imel operacijo ko so mu odstranili celi zelodec.Prijatelj ima raka na zelodcu in po kimoterapiji in radiaciji mu doctorji predlagajo operacijo kjer bi mu odvzeli celi zelodec.Zanima nas ce je kdo imel to opracijo,kako je bilo z okrevanjen.V drugem primeru pa ce kdo ni imel operacije kako se je stanje spemenilo.
Lep pozdrav
Joze

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Irena 3 Okt 2003 12:53

Dragi Jože!

O raku želodca sem pisala tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=1435&t=1324

To je rak, ki ima večinoma slabo napoved. Odvzem celega želodca (včasih tudi z deli drugih organov) je običajno bolnikova edina možnost ozdravitve ali podaljšanja življenja. Z okrevanjem se vsakdo drugače sooča, upam pa, da vam bo kdo lahko napisal svojo lastno zgodbo. Brez operacije se bo rak zagotovo razširil in napredoval. Več o odstranitvi želodca ali gastrektomiji pa boste prebrali tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=1334&t=1324

Lepo vas pozdravljam in upam, da boste svojemu prijatelju lahko v pomoč pri odločitvi, za katero povsem razumem, da ni lahka.

Irena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar _AJa_ 13 Okt 2003 23:52

pozdravljeni,
staremu ocetu so pred letom odstranili dve tretjini zelodca. operacijo je dobro prestal kljub temu da je bolnik na varfarinu in hud diabetik. po operaciji je bil 5 dni na intenzivnem oddelku, nato pa v bolnisnici se 2, 3 tedne, na infuziji, zadnje dneve je po malem jedel. doma smo pazili na prehrano kaksna dva meseca, nato pa tako kot prej. naj opozorim da je imel ze pred operacijo urejeno prehrano zaradi diabetesa.
sedaj po enem letu se dobro pocuti, hodi na redne kontrole, za enkrat vse dobro. ne jemlje dodatnih B vitaminov, kar bi jih pri odstranitvi celega zelodca moral.
do sedaj ni zapletov, naj opozorim, da je bila bolezen odkrita zgodaj, po nakljucju in da pred operacijo ni imel ne kemoterapije ne obsevanj.
vso sreco,

A.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Marija 14 Okt 2003 23:41

Spoštovani Jože,
če je operacija možna, naj se izvede takoj. Brez želodca ljudje lahko živijo, tanko črevo prevzame del funkcij želodca, treba je mesečno jemati dozo vitamina B12, uživati manjše obroke hrane večkrat na dan ipd.
Mojemu možu so raka na želodcu odkrili žal prepozno, operacija ni bila več možna in je umrl po 4-ih mesecih (pa je prej vedno skrbel za zdravje, prehrano, bil športnik...). Rak želodca je zelo zahrbten, običajno hitro napreduje in metastazira v jetra in trebušno votlino. Po diagnozi in predlogu za operacijo je vsako čakanje odveč! Verjemite, da zdravniki, ki spremljajo zdravljenje prijatelja, vedo, kaj je zanj najbolje.
Srečno!
M.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar AlesE 1 Dec 2003 23:45

Jaz imam v družini podoben (enak) primer in sicer se mi je oče pravkar vrnil iz bolnišnice po popolni odstranitvi želodca (tumor na zadnji steni) ter delni preventivni odstranitvi jeter (dva prekata za histologijo, ki je k sreči pokazala da ni zaselkov).
Glede na to, da ima tvoj prijatelj že "izkušnje" s kemo in radioterapijo ti o težavah in okrevanju pri tem ne bom govoril. Naj le omenim, da je moj oče imel 5 kemoterapij (večdnevnih) ter prek 20 radioloških obsevanj, kar je zanj pomenilo precejšen šok (za telo), mu odvzelo skoraj 30kg teže ter precej volje.
Kaj lahko povem iz svojih izkušenj:
-izredno nezadovoljstvo nad ravnanjem in strokovnostjo na gastro oddelku KC-ja (prva neuspešna operacija z ogromno zapleti in težavami-o kakšnih sankcijah še razmišljam)
-vse pohvale za človečnost, odlično delo in pomoč osebju in predvsem dr. Ocvirkovi (s sodelavci) na Onkološkem oddelku KC-ja (stavba B)
-vse pohvale za človečnost in izredno strokovnost kirurgu dr. Potrču s SBM (Splošna bolnica Maribor) (druga uspešna operacija pred 14 dnevi)
Torej iz svojih izkušenj ti svetujem operacijo v Mariboru pri dr. Potrču (Kirurška stolpnica, 10. nadstr.).
Če imaš "srečo" in lahko spremljaš in ocenjuješ delo (človečnost in strokovnost) v LJ in MB (gastro kirurgija) šele opaziš ogromno razliko, kot si je prej niti v naslabših sanjah ne moreš zamisliti. Ne bom razpredal dalje o težavah in napakah pri zdravljenju v LJ (mišljen je samo gastro oddelek KC 4.nad.), ker je to tema drugih forumov, zato raje o trenutnem okrevanju, kar je bilo tudi tvoje prvotno vprašanje.
Trenutno (4. dan po vrnitvi iz bolnice) ima oče še vedno težave s tiščanjem v "želodcu" po zaužitvi obroka (do 8x dnevno) vendar to pripisujemo navajanju tankega črevesja na funkcijo želodca. Trenutno je dobil navodilo svoje onkologinje, naj je normalno, običajno hrano (ni posebne diete) vednar v manjših in večkratnih obrokih. Dobil je tudi nek pain killer (ne spomnim se naziva) za blažitev bolečin (zaradi njih je slabo spal) in navodilo, naj se ob večjih težavah oglasi pri zdravniku, da opravita morebitne dodatne preglede. Napoten je tudi na reden pregled v MB in kasneje tudi na obisk pri onkologinji.
Kaj več o okrevanju pa, ko bo kaj več znanega...zaenkrat je kar normalno, sicer precej majhne obroke ampak že prehod z umetne hrane je zelo stimulativen in mu je dal novih moči ter volje.
Kar se mene tiče, ti svetujem operacijo in odstranitev in to čim prej, ker se ta oblika raka širi zelo hitro. Če obstaja kakšna možnost operacije v MB ti toplo svetujem premislek o tem ali pa vsaj pojdita na drugo mnenje, kajti mojemu očetu je to vsekakor rešilo življenje.
Lahko bi pisal še in še o izkušnjah z zdravljenjem ampak za zdaj bodi dovolj, če pa želiš kakšno bolj konkretno informacijo pa mi piši na mail naslov, kjer ti odgovorim kar se da hitro.
Lep pozdrav in veliko volje in sreče vama želim,

Lp,
Aleš

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tina1 2 Dec 2003 13:19

Moj oče je žal za rakom na želodcu umrl. Rak je bil prevelik oz.razširjen na mreno tako, da operacija ni bila možna. Gospod pa ki je bil istočasno z njim na onkološkem inštitutu je imel odstranitev želodca in še danes to je že 7 let o tega živi normalno, saj ga večkrat vidim. Mislim, da se vsekakor splača probati !
Tina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lili 2 Dec 2003 16:21

Spoštovani!

Mojemu očetu so v starosti 53 let (pred 27 leti) zaradi raka odstranili 4/5 želodca (po Bill Rothu). Takrat ni imel niti obsevanj, niti kemoterapij - verjetno se tega še niso toliko posluževali. Diagnoza je 100 %.
Operacija je v celoti uspela in podaljšali so mu življenje za toliko let, kot sem navedla. Kot kaže tudi ni metastaziral, kar je bilo zelo pomembno.Po operaciji se je z ustreznimi napotki (manjši obroki hrane večkrat dnevno ipd.) z veliko volje in prilagajanja (pomanjkanje želodčne kisline, težje prebavljanje hrane ipd.), kmalu privadil novemu načinu življenja. Vsa ta leta je bil aktiven, veliko fizično delal in sploh živel normalno življenje. Seveda je imel v začetku pogostejše kontrole in na nek način se je moral ves čas paziti. Vendar je vseeeno živel kvalitetno in ustvarjalno življenje.
Torej vse je odvisno od tega, v kateri fazi je bolezen oz. koliko je ugotovljeno, da je možna razširjenost. Za nekatere vrste je značilno, da so bolj lokalizirane, manj agresivne ipd. Odkrit razgovor z zdravnikom bi marsikaj razkril.
Predvsem pa je važno, kaj si želi bolnik: ali poskusiti vse, ne glede na realnost (kruto), da včasih terapije (kemo, obsevanja ipd.) dodatno otežijo življenje težkega bolnika brez upanja na dejanski uspeh ali si morda prihraniti dodatne težave, ki jih povzročajo različne terapije, posegi ipd.
Kajti volja in upanje v resnici včasih delata"čudeže". V tem kar si želi, ga je treba podpreti!!
Velikokrat se sprašujem, kaj bi storila sama, če bi bila v takšnem položaju - zagotovo pa bi bila moja odločitev odvisna od podatkov, izvidov in predvsem odkrite besede zdravnikov (ne samo enega!!), ki bi jo na vsak način hotela dobiti - navsezadnje imamo to tudi pravico.

Srečno in pogumno!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Joze Gartner 1 Mar 2004 14:04

Spostovani,
vsem hvala za odgovor.Po dolgem casu sem spet pregledoval te strani.Od mojega zadjega pisanja se prijatelj dobro drzi.Imel je operacijo da mu odstranijo zelodec a zal to ni bilo mogoce ker je rak okrog zile.To zilo ki gre na jetra pac ne morejo prerezat tako da so ga samo odprli in zaprli. Od takrat se je dobro pozdravil.Imel je se chemo.Za sedaj tumor stoji.Nima nobenih bolecin in lahko je.Zdravniki so preseneceni da je v takem stanju.
Kirurg ki ga je operiral pravi sedaj da bi mogoce poskusil operirat in napravit by-pass za zilo.Je mogoce kdo imel slicno operacijo.
Drugo kar bo verjetno prijatelj poskusil je post po Breuss metodi.Je to mogoce kdo poskusil in kaksni so bili uspehi.Z to metodo se postis za 42 dni.
Lep pozdrav vsem in nasvidenje.

joze

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Marija 2 Mar 2004 01:08

Spoštovani Jože,
zelo me veseli, da je prijatelju bolje. Vsekakor pa mu ne bi priporočila radikalnega posta, kot ga predvideva metoda Breussa. Nisem sicer strokovnjak, vendar pa sem knjigo omenjenega avtorja prebrala v času, ko se je mož boril z rakom želodca (tudi njega je dr. Eržen samo odprl in ugotovil, da se tumor zajeda v žilo in trebušno prepono). Post po Breussu pomeni tudi izgubo teže, in ker je običajno pri raku želodca to najhiujši sovražnik, je vprašanje, v kakšni meri bi post organizem še oslabil. Kot laik bi prijatelju raje priporočala, da zelo skrbi za prehrano, da bo primerna, ustrezno kalorična, čimbolj naravna. Obstaja veliko naravnih antioksidantov, ki zavirajo ali celo uničujejo rakave celice in verjetno je bolje uživati takšno hrano, kot pa izstradati telo. Priporočljiv je brokoli, pa paradižnik (pripravijo se omake, paradižnik je treba dušiti z malo olja), s sokovnikom se naredijo sveži sokovi iz rdečega korenja (iz bio predelave, da ne bo že samo vsebovalo raznih strupov), pa sok rdeče pese in še kaj. Na Onkološkem inštitutu je strokovnjakinja (ga. Helena, priimek sem pozabila), ki se ukvarja ravno s prehrano in vam oz. prijatelju lahko posreduje koristne nasvete. Pomemben je tudi zdrav način življenja, prijatelj naj se nikar ne "zapira med štiri zidove", vitamin D, katerega nastajanje vzpodbujajo sončni žarki, je zelo pomemben za nastajanje rdečih krvnih telesc, prav tako vitamin B12. Telo je treba ohranjati v dobri kondiciji, da bo imunski sitem močan in se bo lahko boril proti sovražnim celicam. In seveda, če kirurg vidi možnost, da naredi ti. bypass žile, bi to verjetno omogočilo operacijo tumorja. Ne vem, kateri je prijateljev kirurg, vem pa da je v KC na torakalni kirurgiji dr. Eržen Janez, ki je priznan kirurg, objavljenih ima tudi precej znanstvenih prispevkov ravno o raku želodca. So pa kirurgi, kot sem ugotovila iz njihovih člankov, tudi glede raka želodca specializirani glede na tip raka in na mesto na želodcu, kjer se pojavlja.
Bi pa rekla še to, da velja zaupati presoji prijateljevega onkologa - vsekakor naj pove on, če je metoda posta priporočljiva za prijatelja in ne bi naredila več škode, kot koristi. Zdravnik pozna diagnozo, tip in stadij obolenja in nespametno bi bilo ne posvetovati se z njim.
Prijatelju želim uspešno okrevanje, vi pa mu bodite še naprej v oporo, nevsiljivo, ve naj, da se lahko zanese na vas, da lahko z vami deli svoje skrbi, dvome, pa tudi veselje in optimizem!
Marija

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Joze Gartner 2 Mar 2004 16:11

Gospa Marija,

prijatelj je v zelo dobrem fizicnem stanju.Seveda je vse rizicno ampak on si to nekako predstavlja da za njega to ne bo tezko.
Napisem vam lahko podrobneje.Moj e-mail [email protected]
Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Irena 2 Mar 2004 22:44

Dragi Jože!

Ga. Marija vam je že zelo dobro svetovala in se ji pridružujem v mnenju. O Breussu smo razpravljali tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=1579&t=1570

Omenjena ga. Helena je višja medicinska sestra Helena Drolc, ki svetuje tudi v naši reviji Okno. Nasvete in recepte najdete v Oknu, tudi na omrežju:

http://med.over.net/onko/glasilo_okno.htm


Lepo vas pozdravljam!

Irena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Joze Gartner 9 Apr 2004 20:02

Spostovani,
danes je 38 dni od kar je prijatelj pricel post po Breussevi knjigi. Zelo se dobro pocuti in ustraja tocno kot po navodilih. Ne pocuti se lacnega in lahko zraven se kuha za druzino in sam ne je nicesar.Mi vsi ki to gledamo ne moremo verjeti da je to mozno napravit. Shujsal je okrog 12 kilogramov ampak je imel malo zaloge tako da to ni problem. Imel je tudi pregled pri zdravniku in vse izgleda dobro. Ima se par dni in predvideva da bo mogoce podaljsal za en teden in potem pricel z normalno hrano.Ima mogoce kdo kaksne nasvete glede hrane po postu.Kaj je najbolje pricet jest in v kaksni kolicini po tem postu. Verjetno majhne porcije in zelenjava ,sadje in cim manj mesa.

Lep pozdrav,
Joze

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Joze Gartner 10 Apr 2004 13:48

Helo,
danes je 39 dan kar je prijatelj pricel z Bressevo dieto z caji in sokovi. Od pricetka je izgubil tezo hitreje zanje dni pa ne vec toliko.Pocuti se zelo dobro in se drzi diete kot po knjigi.Ima res mocno voljo tako da lahko kuha za ostalo druzino a on ne je nicesar. Bil je tudi vsak teden pri zdravniku in je vse normalno.
Zanima ga kako naj zacne z prehrano po tej dieti. Je mogoce kdo med bralci da ima kaksne nasvete.Prosim ce o tem napisete.
Kot sem prebral ste vi Gospa Irena v Nemcji. Ste mogoce kdaj slisali za Leonardis klink (www.leonardi-klinik.de)

Lep pozdrav,
Joze

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Irena 15 Apr 2004 00:22

Dragi Jože,

posta nikakor ne podpiram. Ne vem, kje ste prebrali, da sem v Nemčiji. Trenutno delam v izolski bolnišnici.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Joze Gartner 27 Jul 2004 13:51

Hello,
minilo je nekaj mesecev od mojega zadnjega pisanja.Gospa Irena razumem vas da ste proti postu ali clivek poskusa vse stvari. Kolegu ta post res ni dosti pomagal. Postil se je 52 dni in je sel skozi te tedne brez vsakih problemov. Kar je izgubil na tezi je pridobil nazaj. Trenutno je na poskusni kemoterapiji in bo v kratkem dobil izvide ce se mu tumorji zmansujejo ali ne. Kaj vi predlagate za boj protri raku. Kaj pri vas uporabljate. Je pri vas uporaba tumor markerjev vazna ali ne. Uporabljate PET sacn. Zanimivo je kaj se uporablja v Europi proti kaj se uporablja tu pri nas v Canadi.

Lep pozdrav,
Joze

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Irena 23 Avg 2004 22:17

Dragi Joze,

markerje ali označevalce določamo tudi pri nas. PET aparata, kolikor vem, nimamo. Svojega osebnega mnenja o tem ne želim izražati, našla pa sem dve kritiki, dostopni javnosti na omrežju:

http://www.mladina.si/tednik/200341/cla ... rsa_matos/

http://www.sds.si/displayarticles_novic ... 195827.txt
(točka 6)

Mnenje, izraženo v prispevkih, ni nujno moje mnenje, povezave navajam za primer, da bi hoteli o tem več prebrati.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Joze Gartner 25 Avg 2004 14:42

Draga Irena,

hvala za odgovor. V danasnji medicini je polno nesporazumov in stvari katere clovek vcasih bolje da ne "ve". Zanimive rublike in za mene je dobro primerjat ker sem pac sam videl in se vidim kako se stvari odvijajo ko spremljam kolega skozi njegovo zdravljenje raka na zelodcu. Lahko recem da je po mojem mnenju vse odvisno na koga naletis in kaj so pripravljeni narediti. Kolega je naletel na zelo nobre zdravnike in osebje v bolnicah tu v Canadi in tudi v Nenciji. Imel pa je tudi zelo slabe izkusnje v katerih boljse da ne pisem.
Kot je evidentno imate tudi v Sloveniji probleme z nabavo novih instrumentov izto kot v Canadi. Res je da je z tem ali nabavit nekaj novega ali ne vedno nesporazum ki zavlacuje diagnozo nekega bolnika ki bi mu ta novi insrument povedal stanje njegovega raka ali druge bolezni. V noji izkusnji se mi zdi da je PET scan zelo pomemben za rakove bolnike. Kolega je imel PET scan v Nenciji in zadnjic tudi tu Canadi. Sama Canada oziroma provinca Ontario jih se ne priznava kot pomemben instrument za diagnoza raka. Toda ce bi kolega imel PET scan bi vedeli da operacija zelodca ni mozna in on na operacijo ne bi sel.
Trenutno je kolega na novi kemoterapiji in rezultati so pozitivni. Dobro se pocuti in upa da bo slo tako naprej. Na zadjem CT scanu pravijo da se je rak zmanjsal recimo da je bil pred to kemo 2.5cm je sedaj 1.9cm.
Imate mogoce kaksne druge nasvete za bolnika ki ima raka na zelodcu.

Lep pozdrav,

Joze

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Joze Gartner 23 Okt 2004 19:23

Gospa Irena,
zanima me ce imate kaksne izkusnje ali ce je kdo na tem forumu ki je imel kemo ECF za raka na zelodcu in kaksni so rezultati.Prosim ce mi to napisete in hvala v naprej.

Joze

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Irena 2 Nov 2004 13:38

Dragi Jože,

ker nisem strokovnjak onkolog, nimam neposrednih izkušenj s to kemoterapijo. Upam pa, da se bo kdo odzval in vam posredoval svoje lastne izkušnje.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Joze Gartner 4 Nov 2004 14:55

Gospa Irena in vsi ostali,
hvala za sporocilo. Res ce je kdo na tem forumu da je imel raka na zelodcu ali drugje in je imel kemo ECF (epirubicin, cisplatin, fluorouracil-5FU ) bi vas prosil ce lahko napisete kaksni so bili rezultati. Kolega se mora odlocit ce bo vzel to kemo. Je mogoce kdo ki je imel drugo kemo z dobrim uspehom.

Lep pozdrav,Joze

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh