Forum: Kako živeti z rakom?

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

Tumor v glavi

Odgovori Nova tema
Default avatar Vera 8 Jul 2003 13:05

Pozdravljeni!

Zaradi bolečin v vratu in vrtoglavice so me poslali na različne specialistične preglede, ki razen slabšega sluha in nekoliko krive hrbtenice v vratnem delu niso pokazale nič posebnega.
Preventivno so mi opravili še CT glave. Ta pa je pokazal , da imam v desnem pontocerebralnem kotu že močno spremenjeno možganovino. Prisotna je 4 cm velika patološka formacija, ki se širi iz desnega sluhovoda navzven, v okolici pa je viden precejšen edem možganovine.
Mnenje radiologa je : velika exspanzivna lezija v desnem pontocerebralnem kotu, ki izhaja iz desnega sluhovoda - neurinom.
Sedaj čakam še pregled z magnetno resonanco, vendar me vseeno zanima kaj več o tej vrsti tumorja. Rečeno mi je bilo, da bo potrebna operacija.
Kako dolgo je okrevanje? Ali je možno, da imam tako tvorbo še kje drugje v telesu in je to metastaza? Je možnost ponovitve? Kaj se sploh ugotovi z magnetno resonanco?
Stara sem 41 let, zdrava in se na splošno dobro počutim.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Vera

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Darinka 8 Jul 2003 17:39

Draga Vera!

Tudi sama sem bila pred štirimi leti operirana zaradi nevrinoma VIII. akustičnega živca.
Moje težave so se pričele s šumenjem in piskanjem v ušesu ter slabšim sluhom. Po opravljenem CT-ju, ki je pokazal v levem pontocerebralnem kotu manjšo zadebelitev, še ni bilo dovolj jasno za kaj gre, zato sem opravila še MR možgan, ki je zelo natančna preiskava. Ugotovljen je bil tumor, velikosti 1cm in svetovali so mi operacijo.Moram povedati, da sem se odločila za poseg v kliničnem centru na oddelku za nevrokirurgijo, kjer me je operiral prof. dr. Vinko Dolenc.Deveti dan po posegu sem bila odpuščena, saj ni bilo nobenih zapletov in po treh mesecih bolniškega staleža pričela z delom v skrajšanem delovnem času.
Kaj več o tej vrsti tumorja je najbolje počakati na razlago strokovnjakinje gospe Irene,ki obrazloži vsako vprašanje na forumu tako dostopno, da razume vsak laik.
Še majhen nasvet, ki bo morda tudi vaša misel pri tej življenjski izkušnji:
Ko si postavljen pred veliko življenjsko izkušnjo je najprej treba v sebi poiskati moč, zaupati zdravnikom in z dvignjeno glavo gledati na življenje, ker le tako se vidi daleč naokrog.
Lep pozdrav
Darinka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nina 10 Jul 2003 15:53

Moji mami so pred petimi dnevi določili isto diagnozo s to razliko,da ima ona tumor velikosti 2x3 cm.V torek bo operirana v Lj pri prof. Dolencu.
Upajmo na najboljše.Zanima me,če je imel kdo s to operacijo kakšne probleme z obraznim živcem( mislim po operaciji)?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Irena 11 Jul 2003 12:12

Draga Vera!

Diagnoza neurinoma, akusticnega nevroma ali schwannoma (obstaja kar nekaj sinonimov) pomeni benigen, pocasi rastoc tumor, ki se razvije v zivcu za ravnotezje in sluh (osmi mozganski zivec), ki vodi iz notranjega usesa in ima dva locena dela (za sluh in ravnotezje).

Tumor nastane zaradi prekomernega razmnozevanja Schwannovih celic – to so celice, ki normalno obkrozajo zivcna vlakna v slojih kot cebula in zivec izolirajo in ga podpirajo. Ko vestibularni schwannom raste, pritiska na zivca za sluh in ravnotezje in tako povzroci obicajno enostransko izgubo sluha, zvonenje v usesu in omotico oz. izgubo ravnotezja.

Tumor lahko moti tudi obrazne zivce in povzroci omrtvicen obraz ali oslabelost obraznih misic (paralizo) na strani tumorja. Ce je tumor velik, pritiska na mozganske strukture kot je mozgansko deblo in mali mozgani ter lahko ogrozi zivljenje. Kljub temu, da je tumor torej benigen, raste na posebej zahtevnem in nevarnem mestu, saj ga obkrozajo stevilne pomembne zivcne sturkture. Vse to predstavlja za kirurga precejsen izziv, saj je v veliki meri odvisno od kirurskega posega, kaksno bo okrevanje in popolna odstranitev tumorja brez ponovitve. Tumor raste pocasi in se ga zato navadno odkrije pozno, ker pa je po svoji rasti benigen, seveda nima zasevkov po telesu. Problem predstavlja torej to eno mesto, kjer je zrasel.

Za preprecevanje resnih posledic je pomembna zgodnja diagnoza. Ta pa je pogosto tezka, ker se znaki pojavljajo le prikrito ali v zgodnjih stadijih sploh ne. Znaki tudi niso znacilni in jih je tezko povezati z moznostjo tumorja. V 90 odstotkih bolniki najprej opazijo izgubo sluha, ki je vi ne opisujete. Ob sumu na tumor zdravniki odredijo nekatere preiskave, npr. audiogram, CT in magnetna resonanca. Slednja z najboljso locljivostjo prikaze mehka tkiva in je v pomoc kirurgu pri nacrtovanju poteka operacije in vstopnega mesta.

Ce je tumor majhen, se sluh lahko ohrani in bolnik popolnoma okreva. Vedeti morate, da se lahko znaki po operaciji poslabsajo – zacasno. Zivca, na katera je tumor pritiskal, bo operacija sprostila in lahko se pojavijo motnje v prevajanju impulzov v njunih vlaknih. Po operaciji bo torej stanje najslabse, nato pa se bo zacelo pocasno okrevanje in izboljsevanje stanja, ki lahko traja tudi nekaj mesecev. Ce je tumor vecji, je kirurski poseg tezji zaradi omenjenih nevarnosti (blizina zivcnih struktur). Vcasih je potrebno odstraniti bliznje zivce za obraz. Kirurg se trudi tumor odstraniti z nekaj varnostnega roba, ce je mogoce, saj to pomeni preprecitev ponovitve. Pogosto lahko gre ta rob na racun drugih struktur, seveda pa kirurg s tem ne sme ogroziti bolnika.

Nad 2.5 cm velike neurinome razvrscamo v skupino velikih tumorjev, zato se boste morali natancno posvetovati s kirurgom o moznostih odstranitve in morebitnih posledicah. Bolje je, da ste z njimi sedaj seznanjeni, da vas rezultat ne bi prevec razocaral.

Na voljo je tudi radiokirurska tehnika – tehnika z uporabo gama noza (torej obsevanja), oz. stereotakticna radioterapija (SRT), s katerim zmanjsamo velikost in zamejimo rast tumorja. Obsevanje je vcasih moznost pri starejsih bolnikih, v slabsem zdravstvenem stanju in z obojestranskih vestibularnih schwannomom. V nekaterih primerih se lahko odlocijo tudi za spremljanje rasti tumorja (rast je pocasna, navadno traja vec let, poseg pa bi bolnika bolj ogrozil kot ga ogroza tumor) s ponavljajocim slikanjem z magnetno resonanco.

Enostranski schwannomi so najpogostejsi med 30 in 60 letom starosti in niso dedni. Obojestranski schwannomi pa so dedni. Pojavljajo se pri posameznikih z nevrofibromatozo. Ti bolniki obicajno zbolijo prej, v svojih najstniskih letih, tumorji pa se pojavljajo v stevilnih zivcih.

Nastanek obeh vrst tumorja je verjetno povezan z okvaro gena na kromosomu stevilka 22. Pri enostranskem tumorju se ta gen okvari sele kasneje in okvara ni dedna. Znanstveniki raziskujejo nacine za gensko zdravljenje te okvare, kar bo v pomoc pri preprecevanju tudi drugih mozganskih tumorjev.

Razlicne raziskave opisujejo razlicni odstotek ljudi, ki se po operativnem posegu niso vec vrnili na delo, odstotek pa se giblje med 5 in 10. Vecina bolnikov ima po posegu tudi normalno socialno zivljenje. Depresija se je pojavljala pri 20-40 odstotkih bolnikov po posegu, vendar ni bila psihiatricno diagnosticirana, marvec so jo opisovali bolniki sami v vprasalnikih.

Najbolje okrevajo bolniki, stari manj kot 60 let, s tumorji, manjsimi od 2 cm. Vecina mlajsih bolnikov s celo zelo velikimi tumorji v nekaj mesecih po posegu odlicno okreva. Nekateri starejsi bolniki pa ostanejo prizadeti kljub manjsim tumorjem ne glede na poseg (operacija, obsevanje ali opazovanje). Najpogostejsi vzrok prizadetosti starejsih so motnje ravnotezja. Ponovitev tumorja je zelo redka.

Draga Vera, upam in zelim vam, da vam bodo tumor lahko odstranili brez zapletov. Zahvaljujem se tudi Darinki in nini, da sta se javili. Ce zelite, stopite v stik z ninino mamo - morda bo skupna vzpodbuda in psihicna opora bolj ucinkovita pri okrevanju in bosta z optimizmom pregnali morebitno potrtost?

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Darinka 11 Jul 2003 12:35

Draga nina!

Verjetno je v veliki meri odvisno, kje tumor leži. Meni je bilo rečeno, da je obrazni živec v zelo veliki nevarnosti, zato so mi v MB svetovali, da lahko z operacijo počakam še nekaj let.Ker se s tem nisem mogla sprijazniti,sem se obrnila na prof. Dolenca v LJ ,ki je operacijo opravil brez kakršnih koli posledic.Želim in upam, da se bo tudi pri mami vse srečno končalo.Verjemite da se bo, saj je v dobrih rokah prof. Dolenca, ki je izkušen in svetovno znan nevrokirurg.

Lep pozdrav
Darinka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Vera 11 Jul 2003 13:51

Vsem skupaj se za odgovore in vzpodbudne besede najlepše zahvaljujem!

Včeraj sem bila na pregledu pri nevrokirurgu, ki pravi, da je tumor res velik, vendar da živca ne ovija, ampak se ga samo dotika. Po njegovem se z operacijo ne mudi preveč, tako sva se zmenila za poseg po dopustih. Pred tem moram še opraviti MR.
Sama ne opažam slabšega sluha, vendar so meritve pokazale, da ne slišim določenih frekvenc. To velja za obe ušesi. Zato je zdravnik posumil, da je tudi na levi strani nekaj narobe, čeprav po slikah CT tega ni videti.
Ali obstaja verjetnost, da je tumor na levi strani še tako majhen, da ga s CT ni videti. Bo MR odpravila morebiten dvom?

Lep pozdrav vsem skupaj!

Vera

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Darinka 14 Jul 2003 21:13

Spoštovana Vera!

MR možgan je zelo natančna globinska preiskava, ki za razliko od CT- ja, prikaže podrobno, kaj se dogaja v možganih. V mojem primeru je šlo za tumor, točno izmerjene dimenzije in lege, kar se na CT-ju ni videlo.

Lep pozdrav!
Darinka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Vera 15 Jul 2003 10:50

Darinka najlepša hvala!

Lep pozdrav!

Vera

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Irena 15 Jul 2003 11:08

Draga Vera!

MR bo odpravila dvom, kaj se dogaja na drugi strani. Vedeti pa morate, da tudi v vasi starosti naglusnost zaradi drugih vzrokov sploh ni redka stvar. Obojestranski neurinom pa je zelo zelo redek in bi se pojavil tudi pri vasih starsih. Pocakajte torej na izvid. Tumor res ni hitro rastoc, tako da lahko operacijo malo odlozite, ker pa je velik, vam vseeno priporocam odstranitev brz, ko bo mogoce.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tita 17 Jul 2003 19:15

Mama je drugi dan po operaciji tumorja na 8.možg.živcu.Operacija uspela po pričakovanjih. Ima začasne probleme z obraznim živcem,a že dela vaje in menda bo s časom vse o.k.
Če ima kdo še kakšno izkušnjo naj se prosim javi.
Hvala

( moj novi nick je tita,ker mi je nekdo prevzel nina.še vedno sem ista.)

nina šurbek fošnarič

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar brranka 31 Avg 2009 12:42

Mene pa zanima ,ali se sme opravljati magnetna resonanca v nosecnosti?
namrec imam zelo močne glavobole na desni strani glave.
CT so mi odsvetovali. tako da sem čisto obupana
ce mi zna kdo svetovati- lepo prosim -HVALA

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar erhrzjed 1 Sep 2009 10:14

Ct je preiskava, ki kar precej seva, za razliko od MR, ki ne seva. Vendar so čakalne dobe za magnet tako dolge, da boste mogoče takrat že rodila. Vprašajte še dr. Pušenjaka na forumu ginekologija za mnenje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Manja_ 4 Sep 2009 23:37

Brranka, kako je s pritiskom? Sladkor ste kontrolirali?

So še kakšni drugi znaki, razen glavobola? Vrtoglavice, dvoslike, zmanjšana moč v rokah, nogah,spremenjen govor, mimika,sluh, bruhanje?

MR se nasplošno odsvetuje tudi nosečnicam, razen v nujnih primerih. Pomembno je tudi, v katerem tednu nosečnosti ste in ali je preiskava zares nujna in indicirana.
MR se v nekaterih mestih da narediti tudi samoplačniško, res pa je, da je cena preiskave precej visoka.
Morda bi za začetek naredili EEG?


lp


Manja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar rožicccaa 18 Nov 2009 19:45

Pozdravljeni!

Zanima me kakšne so čakalne dobe za CT in MR? Očeta zelo pogosto boli glava na desni strani, ko bolečina popusti, pa se preseli na področje srca. Zdravila proti bolečinam ne pomagajo.Želimo ga spravit k zdravniku, vendar to odklanja z besedami, da mu itak ne bodo nič pomagali, samo mesece bo čakal na kakšno preiskavo.Zavedamo se, da je lahko karkoli, lahko da ni nič hujšega, vendar ostaja podzavestno velik strah.

Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Maja_ 25 Nov 2009 10:25

Pozdravljeni,

imam babico, ki so ji pred tremi dnevi odkrili tumor na glavi, v velikosti 5x6. Pravijo, da je rastel že več let, vendar nikoli je ni nič bolelo. Nevemo, kako se odločiti. Jo dati operirati ali vzeti domov. Pravijo da so možnosti operacije 30% za uspešno operacijo, s tem, da naj bi jo po 2-3 letih zadela kap, 30%, da bo invalidna ter 40% da operacije ne bo preživela. Če pa bi jo vzeli domov pa sploh nevemo, kako dolgo bi živela.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nejko20 12 Sep 2010 19:57

Pozdravljeni!

Rad bi se pozanimal o tem ker meni pač na glavi na spodnjem delu raste bula .. Odšel sem k svojem osebnem zdravniku vendar je rekel da ni nič resnega in bi se rad malo pozaimal o tem ker imam večkrat zelo močne glavobole in mi tablete proti glavobolu nepomagajo.


hvala

Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar gost 13 Sep 2010 11:17

Vas je dal zdravnik na slikanje, da nimate se kje drugje kake "neresne bule", na mestu, kjer bi ovirala druge pomembne dele v glavi?
Sicer pa bi pomagal obisk pri zdravniku (TKM), ki dela s tradicionalno kitajsko akupunkturo. Ne vem, kje je kak sposoben.
Ker je lahko mnogo vzrokov za glavobol. Tablete proti glavobolu ne zdravijo vzroka.
Glavobol lahko imate tudi od neprespanih noci, od alkohola, od napacne lege, od vratne vratence, od zobov, od podlesni, prehrane, jeze, od mnogih stvari. Je treba vedeti kje boli glava in kdaj in kako, ali pride poleg tega do slabosti, je morda v anamnezi kaka druga infekcija...

Pri hiperplazijah, o katerih je tu govora (bula) in ce bi bil glavobol v frontalnem delu (čelo); to bi bil mozen vzrok, da limfa nima pretoka, je vcasih motnja v sinus maxillares in limfnega podrocja grla.
Tole mimogrede... :)
driva

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mitja122 29 Sep 2010 19:40

koliko moraš bit star da lahko dobiš tumor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Moonix 18 Nov 2010 21:53

Načeloma se tumorji v možganih pojavljajo v katerikoi starosti (za razliko od nekaterih rakov, ki jih dobijo v glavnem starejši nad 65 let).

Vendar pa so tumorji v glavi zelo zelo redka oblika raka.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nana m 2 Mar 2011 07:37

Pred dvema dnevoma se mi je začelo dogajati,da v zadnjem delu glave čutim ,kot nek električni impulz,ki se širi proti sredini glave in se ponavlja vsako minuto.Zadeva se je proti večeru umirila,seedaj pa čutim top pritisk v glavi že dva dni.Razmišljala sem,da sem čutila bolečino v zadnjem delu glave ,ko sem bila fizično aktivna.
Opažam malo slabši vid,zdi se mi ,da imam vroča ušesa in kot,da ima lobanja dvojno dno.
Dogovarjam se za zdravnika,medtem pa mi po glavi roji marsikaj.
Upam na najboljše.
Nana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh