Med.Over.Net

Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Kristina Modic

KOSTNI RAK

Default avatar

WW

ZANIMA ME ČE JE RAK NA KOSTEH OZDRAVKJIV. IN ČE JE KATERO ZDRAVILO KI GA VSAJ OPOČASNI? HVALA ŽE V NAPREJ
Default avatar

Irena

Dragi ali draga WW!

Poznamo več vrst in tipov raka na kosteh, nekatere rasti niso nevarne, druge pomenijo hudo bolezen. Tudi zdravljenje je različno. Poleg rakov, ki nastanejo v kosteh, pa poznamo še zasevke, ki v kosti pridejo od drugod. Predlagam vam, da si preberete naslednjo povezavo, da boste lažje vprašali, kar vas zanima:Lepo vas pozdravljam,

Irena
Default avatar

Daisy

Pozdravljeni!
Ko je rak na kosteh, je ponavadi veljalo, da je kar konec. Danes vem, DA ŠE ZDALEČ NI VEČ TAKO.
Po operaciji na ščitnici sem imela skorajda deset let mir, nato pa se mi je pojavila metastaza ne pljučih. Ko so jo operirali, se je zadeva nadaljevala - na kost v kolku in kasneje še na kost v komolcu. Seveda sem se zgrozila...
Bila sem obsevana in dobila sem kemoterapijo v podporo obsevanju. En mesec sem hodila z bergljami, bolelo me je, nato je bilo vse boljše in boljše in čez eno leto sem (kake tri mesece po obsevanju komolca) celo dva dni smučala! Kost se mi je lepo zakalcinirala in zadeva zaenkrat miruje. Od zadnje terapije je sedaj leto in pol in jaz sem "zazdravljena", upam, da bo tako tudi ostalo. Počutim se dobro, fizično nimam ovir v gibanju..

Ko sem hodila na obsevanje, mi je znanec, ki dela na aparatu, povedal, da imajo pacienta, ki ga že skorajda 20 let takole "krpajo" po kosteh z obsevanjem....
Mislim, da so vse vrste raka danes že precej "zazdravljive" - pri raku težko govorimo o ozdravitvi, reče se zazdravitev. Če traja in traja... je v bistvu vseeno kako ji rečemo....

Sama sicer pijem še FHES, živo vodo, ki je močan antioksidant. Antioksidanti so dokazano dobra pomoč pri preprečevanju širjenja bolezni.
FHES seveda ni zdravilo in ne zdravi raka. Daje pa mi občutek varnosti- za širjenje raka morajo celice naleteti na ugoden teren, da se razvije metastaza. Če so zdrave celice "predihane", prečiščene in polne H- elektronov, je šans, da se zadeva usidra, toliko manj.
Default avatar

D.A.

Daisy,
Kaj pa je to FHES in kje to lahko nabavim?
Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Daisy

FHES je v bistvu dodatek k prehrani, izredno močan antioksidant, ki meni kot bolniku daje občutek zaščite in varnosti pred novimi metastazami (ne morem trditi da jih preprečuje, jih pa vsekakor kot antioksidant zavira).Deluje na nivoju celice, jo hidrira, izboljša njeno kondicijo in pospešuje razstrupljanje telesa. "prezračene" in zdrave celice pa niso ravno najprimernejše okolje za rakaste celice.
Seveda to ni zdravilo, a če vemo, da metastatične celice krožijo po telesu in iščejo primerno "lokacijo" za rast, je zelo pomembno, v kakšni "kondiciji" so naše "lokacije".

Več o FHES lahko prebereš na www.gohslovenia.cjb.net ali na forumu o živi vodi, ki se odvija na Luninem netu/LN forum/forumgohslovenia: tam ljudje navajamo svoje izkušnje z FHES in njegove učinke.
Lahko mi pišeš na mail ([email protected]), pa ti vse razložim, ali pa se obrneš na kako drugo kontaktno osebo na strani gohslovenia.
Default avatar

bhn

Pozdravljeni. Zadnjih nekaj dni me muči pošastno slabo počutje, grozljiva slabost, tresenje, znojenje in huda pekoča bolečina v vratni hrbtenici in nad desno lopatico, pekoča bolečina v predelu križa, tiščanje v grlu, ki je najbrž posledica vnetja ščitnice, ki naj ne bi bilo nevarno. Bila sem pri svoji osebni zdravnici, nato pa zaradi neznosnih bolečin in slabosti še pri dveh dežurnih zdravnikih. Vsi vztrajno trdijo, da mi ni nič, ker je moja krvna slika tako rekoč idealna, tudi voda je b.p. Je mogoče, da gre za kakšno vrsto kostnega raka ali bi se tudi to videlo na krvni sliki.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Zaskrbljena
Default avatar

AAAAA

DAISY
pravis da so ti odstranili eno metastazo pa potem se eno in se eno. kaj pa primarni izvor raka? saj metastaza pomeni sekundarni razvoj in ce se ne odkrije prvotnega izvora se metastaze vedno lahko sirijo.
vso sreco se naprej!
Default avatar

katica12

AAAAA,
kot je napisala Daisy v predhodnem postu, je imela prvotno operacijo na ščitnici, se pravi, da je bil primarni tumor tam. Deset let po operaciji pa so se pojavile metastaze na pljučih in kosteh.
Lp
Default avatar

dulce

Lahko umreš zaradi kostnega raka??
Default avatar

Nina Žnidarič

Moje mnenje no štejem komaj 17 let ..ampak se dokaj ukvarjam z bio.je da od raka na kosteh ne umreš.Odvisno v kateri fazi rak je in če se obiskujejo te kemoterapije in podobno .Ampak moje mnenje je da raka se na žalost več ne rešimo za vedno le zaščitimo se lahko z zdravili z zdravim načinom življenja sem mnenja da tudi z dobro voljo ..Ker kadar smo ljudje zadovoljni, srečni ,veliko delamo nismo v stresu naše telo tkiva boljše delujejo so bolj zdrave..to je bilo mnenje 17 letne Nine iz Ptuja ..

Vso srečo vsem !
Default avatar

Dejzi

Pozdravljeni, žal dolgo nisem bila na straneh medOverNeta in nisem videla gornjih vprašanj namenjenih tudi meni.Morda zato, ker sem spremenila mail in nisem prejela obvestil o temi..
Moj primarni rak je rak ščitnice, zasevke pa sem imela že na več mestih - 3x na na kosteh, 4x v pljučih, 1x v abdomnu (v jetrih in ledvici). Vsi razen na kosteh so se dali do sedaj uspešno odstraniti z operacijo. Na kosteh pa so me zdravili s kombinacijo obsevanja in KT. Kosti so bile kar precej let super zazdravljene, sedaj pa izgleda, da so se zadeve delno reaktivirale.
Tako so mi morali iz kosti postrgati tumor in "luknjo" zaliti s kostnim cementom ter ojačati s kovinsko ploščo. Zaenkrat izgleda, da je vredu. Enak poseg me čaka v zelo kratkem še na dveh mestih.

Sem sicer laik, a mislim, da glede umiranja ni enostavnih odgovorov. Skoraj vsak rak je lahko zazdravljiv (razen najhujših in najhitrejših vrst), tudi kostni. Direktno od njega se najbrž ne umre, posredno pa ja... če se iz teh tumorjev ali metastaz šiti naprej v predele, ki se jih ne da tretirat oziroma če se preveč razširi.
Na sebi pa vidim, da kar se kosti tiče tudi ortopedija in travmatologija dandanes že - thanXX God - delajta marsikaj, kar pred leti ne bi pomislili... tako da obsevanje ni več edina pot za pomoč.

Sedaj jemljem tudi Bondronat (bifosfonat) in upam, da mi bo pomagal. Stranskih učinkov zaenkrat nekak nimam (jemljem tretji mesec).

Verjetno so bolečine ob kostnem raku različne, lahko pa napišem glede mojih - začne se komaj opazno, tako da ne vem, ali sem se kam udarila ali kaj.. ni trajna.. samo ob določenih gibih.. potem vedno pogosteje... ob določenio legi ležanja ipd... kar nekaj časa je pri meni trajalo ,da je bolečina postala trajna - da sem jo čutila več ali manj skozi ves dan. Ni pa ostra ali pekoča, ampak topa in "nekje noter"... rekla bi, da nenadna ostra pekoča bolečina pod lopatico ni ravno značilna za kakega kostnega raka. Vedno pa je najbolje, da to presodi zdravnik :)
Daisy
Default avatar

upanje ne umre

Pozdravljeni!

Pred kratkim smo zvedeli pretresljivo novico, da ima oče tumor z mestazami v jetrah ter razširjen rak (mestazami v kosteh) po zglobih.Sedaj ima hude bolečine v kolkih in hrbtenici, hodi skoraj ne več. Trenutno mu dajejo le protibolečinske obliže, tablete in morfij. Po besedah zdravnikov Iz bolnišnice Šempeter pri Novi Gorici mu je ostalo od meseca do pol leta življenja. Pravijo da ga bodo boslali v Ljubljano kjer bo obravnavan na Konzimi, vendar še vedno čakamo več kot pol meseca na odgovor kdaj ga bodo sprejeli, njemu pa se čas izteka. Imel naj bi le kemoterapijo operacijo jetre pa skorajda ne. zanim me ali po kemoterapiji podaljšajo samo življenej ali je možna tudi poplna ozdravitev te zahrbtne bolezni oz zamrznitev.lp
Default avatar

sonček upanja

sem mamica 13 letne deklice, ki so ji pred pol leta odkrili osteosarkom na stegnenici.Za nami je že operacija in proteza leve stegnenice pa me vseeno zanima, če pri nas tudi pride v poštev FHES antioksidant, kljub temu, da imamo še tri mesece KT.do konca marca predvidoma.

Hvala za odgovor in pojasnilo!

mamica
Default avatar

Meta.Jurecic

Pozdraljena!
FHES poznam, ker ga sama jemljem, sem tudi onkološki bolnik.
Menda je bolje, da se ga med KT ne jemlje (jaz ga nisem), ker zelo razstruplja organizem, KT pa mora nekaj časa delovati, Morda počakajte dio konca KT, pa naj ga potem hčerka jemlje nekolko več (recimo 3 na dan). Kaj več o tem bi vam povedal prof.Ostan ali ga.Artač, če nimate kontaktov, mi pišite na ZS pa vam jih posredujem.

V vzpodbudo pa naj vam napišem, da sem pred kratkim spoznala dekle, ki ima prav tako protezo zaradi kostnega raka (golenica- imam jo tudi jaz ) in je s KT uspešno izkoreninila bolezen :))
Prav tako poznam študentko (že absolventko ), ki je v rani mladosti dobila endoprotezo stegnenice, tudi ona uspešno prebolela bolezen, ko sem jo spoznala na ortopediji pa so ji zamenjali protezo za drugo (ker je zrasla) in sedaj uspešno zdrava hodi naokooli.....
Meta Jurečič

Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice
www.metuljcica.si


Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Default avatar

Opel

Lep pozdrav!
Moj dedek ima kostni rak na prsi.Lahko prosim posvetujete kakša zdravila ali mnenje..Kaj lahko pomaga?
Default avatar

Opel

Moj dedek ima kostni rak na prsi.Lahko prosim posvetujete kakša zdravila ali mnenje..Kaj lahko pomaga?

Lp.Peter
Default avatar

PANČEVO

ME ZANIMA KJE IN KAJ BOLI PRI KOSTNEM RAKU.MENE ŽE VEČ KOT LETO BOLI RAMA PA MIŠICE NA ROKI TUDI PRI KOMOLCU.HVALA ZA ODGOVORE
Default avatar

Nejanejc

Pozdravljeni
Imam grozne bolecine v levem kolenu in kosti pod kolenom ter levem boku bila na rtg slikanju ampak se vidi v kolenu degresivna sprememba obrabe zanima me ce se rak vidi na sliki in ugotovi na krvi ker sem zelo prestrasena poslala me je zdravnica naprej k fitoterapevtu za lajsanje bolecinbampak cakalna doba je pol leta tudi pod hitro napotnico hvala l.p
Default avatar

Mvip

Uz rame, lahko je kalcinacija, pri tem boli rama in misica, lahko cela roka. Lahko pa je bolecina povezana z vratnimi vretenci
Default avatar

Heliga

Spostovana ste imeli diagnozo osteosarkom na golenici in imate vstavljeno endoprotezo? Sin ima taksno diagnozo in bi zelela izmenjati vaso izkusnjo ce ste pripravljeni.... smo iz Ptuja.
Vsaka informacija steje.
Helena

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic