Med.Over.Net

Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Kristina Modic

Bezgavke in bolečine po telesu

Default avatar

Ur_ban

Pozdravljeni,

Upam, da ne bom preveč napisal. Torej marca letos sem začel dobivati težave z grlom. Občutek, kot da se je nekaj zataknilo. Moja takratna zadravnica je predvidevala, da je to vse želodec/refluks in mi je predpisala Nolpazo. V roku 14 dni pa sem v začetku aprila za praznike zbolel. Nisem mogel ne jest ne pit. Vse je šlo iz mene. Zaradi dehidracije sem sel na urgenco, kjer so ugotovili, da imam povečano vrednost CRP. Rabil sem nekje teden, da sem prišel k sebi.
Malo za tem pa sem začel dobivati ostale težave. Bolečine po telesu ( roke, noge, trebušna votlina, hrbet) in občutek drevenenja/top občutek v določenih predelih telesa, nenormalna utrujenost, zaradi katere sem obležal za mesec ali dva.
Bolečine po telesu se mi še zdaj pojavljajo prav tako "drevenenje" in težave z grlom/želodcem. Od junija naprej pa imam povečane bezgavke na vratu malo pod čeljustjo. Dve na levi strani in ena na desni. Vse premične. Večkrat sem dal kri, ki ni pokazala ničesar. Pregledali so mi ščitnico, ki je tudi vredu. UZ abdomna je bp. Rentgen in MR prsnega predela je prav tako vredu. Testirali so me tudi za boreliozo, tudi negativno.
Se mi je zdelo, da so stvari šle na boljše, ampak sem se v zadnjih 2-3 tednih spet začel počutiti slabše. Utrujen sem, bezgavke neboleče in še vedno povečane, brez vročine, ampak me mrazi.
Moja trenutna osebna zdravnica pravi, da so bezgavke in kri vredu, ampak kot ste lahko opazili sem zelo zaskrbljen, zaradi svojega fizičnega počutja ( predvsem zaradi bezgavk). Skrbi me, da je nekaj resno narobe, saj sem v svojih 20-ih, imam pa trenutno več skupnega s svojimi starimi starši, kot pa z vrstniki.

Lp,

Zelo zaskrbljen Urban
Default avatar

driva

Pozdravljen,
izgleda da je prisoten kak kroničen virus, ki po okužbi ostane v telesu in ob slabi imunski situaciji „razgraja“. V krvi lahko najdejo samo tisto kar iščejo. Tega verjetno niso pregledovali, ker morajo kri poslati drugam in ni ravno poceni… Krvni pregledi na protitelesca (CMV, EBV...) so tudi enostavnejši, kadar virus ni aktiven. Na splošno pa glejte na dober imunski sistem z zdravim načinom pehrane, življenja in mišljenja; nikar pa ne nasedajte prekupčevalcem na forumu. Vse dobro!
Default avatar

Fibra

Svetujem, da si prebereš po netu kaj o Fibromialgiji.

Tudi pri meni so bili vsi izvidi b.p., počutje pa kot pri tebi.

Vse dobro ti želim.
Default avatar

Ur_ban

Zdravo,

Sem si že prebral veliko o tem, ker sem že mislil, da bi lahko bilo to. Nikoli pa nisem zasledil, da bi kdo mel iste težave kot jaz še z drevenenjem ali slabostjo ( in refluks ipd.) ali pa s povečanimi bezgavkami.

Hvala!
Default avatar

Ur_ban

Pozdravljeni driva,

Če bi bil virus se ne bi potem videlo to pri celostnih krvnih slikah? Se potem sploh da narediti kaj glede virusa druga, kot da poskušam ostati pozitiven?

Hvala za odgovor!
Default avatar

driva

Tudi pri veliki krvni sliki ne boste tega ugotovili. Kot sem rekla, so ti posebni parametri. Kri pošljejo v Laboraorij v Nemčijo. Lahko Vam dam podatke, kje v Ljubljani lahko oddate kri za kateri pregled, ampak ne smem delati reklame. Pišite mi na meil v profilu ali pa v osebno sporočilo.
Najprej poglejte, če je to to. Potem pa seveda pozitivnost tudi ni dovolj. Ljudje imajo zelo različne predstave o pozitivi. Tudi spanje pred polnočjo je dobro za imunski sistem, pa zdrava prehrana, voda in čajčeki  Pri 20 letih to verjetno ne gledate kot pozitivno… O zdravem načinu mišljenja in življenja Vam bi stari starši znali več povedati, kot kdorkoli, ki hoče kaj prodati ;)

Najprej sem pomislila na stranske učinke Nolpaze, kjer se tudi lahko pojavi slabost in izčrpanost…. Nenormalna utrujenost in povečane bezgavke so lahko znaki mononukleoze (EBV), vendar je bolje pogledati protitelesa na CMV, ker je bolj nevarno kot EBV...
Za zdravnike je težje ugotavljati, še obstoja hkrati več bolezni. Je treba paziti, da ne izključijo prehitro neko bolezen, če jim kakšen simptom ne paše k osumljeni diagnozi.

Diagnozo pa vsekakor rabite, da boste vedeli, v katero smer se naj informirate.

Nolpaza in drugi zaviralci protonske črpalke se lahko uporabljajo samo kratek čas (do 14 dni), ker lahko postanete od njih telesno odvisni, škoduje pa tudi še drugače, vendar ne bom delala panike… torej öimmanj takih zdravil…poiskati je treba vzroke; od njih je odvisno zdravljenje. Lajšanje simptomov pa bolezen še bolj kronificira. Vse dobro!

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic