Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Rak mezoteliom

Default avatar
Pozdravljeni,
Veliko sem si prebrala o mezoteliomu, ki je bil pred dobrim tednom odkrit ožjem članu v družini. V večini člankih piše,da je rak zelo agresiven in da je življenjska doba po odkritju zelo kratka. Glede na to da je gospod v dobri telesni kondiciji,star 60let in gre v ponedeljek na operacijo,me zanima,kakšna je prognoza v najboljšem primeru. Hvala in lep pozdrav
Default avatar
Pomembno je vedeti, kje ima mezoteliom (plevra?, peritonej?), za kako obsežno lezijo gre in za kakšen histološki podtip.
Default avatar
Gre za maligni mezoteliom epiteloidnega tipa. Vidna prizadetost kostalne in mediastinalne plevre,anterolateralno vtis vraščanja v intercostalni prostor.
Default avatar
Še vedno ni jasno, za kako obsežen tumor gre, tako da ni mogoče določiti stadija bolezni. Glede na to, da bodo gospoda operirali, gre očitno za stadij I ali stadij II. Kljub vsemu pa prognoza ni obetavna.

https://www.mesothelioma.com/mesothelio ... ctancy.htm
Default avatar
Nikoli ne glejte statistike.
Statistika je samo številka. Po statistiki bi jaz z 4 stadijem raka jajčnikov, bila že pokojna.
Pa sem po letu in pol zdravljenja brez znakov bolezni. Delam in uživam v življenju.
Imela sem metastaze na plevri, ki mi jih sprva niso želeli operirati. Rekli so da zaradi dolgotrajnega okrevanja in ker mi bo podaljšalo življenje le za dva meseca. A sem vztrajala.
Eno leto in tri mesece je od operacije, pa nimam nikjer znakov bolezni. Plevra čista, brez plevralnega izliva.
No , in če bi gledala statistiko, bi se lahko že ubila.
Danes je zdravljenje čedalje bolj uspešno.
Kar Vam predlagam je da si poiščete najboljšega kirurga. Velika uspešnost je že to , da ga lahko operirajo. In če je operacilja strokovno narejena je veliko večja možnost preživetja. Pa še to. Bolj je rak agresiven, bolj kemoterapija prime.
Pa nabavite si kakšno alternativo za dvig imunskega sistema.
Default avatar
Sarikaaa, strinjam se, da statistika o posamezniku ne pove popolnoma nič, vseeno pa se z rakom jajčnika ne bi preveč metala ven, kot da gre za neko čudežno preživetje. 5-letno preživetje pri 4. stadiju raka jajčnika je 17%, kar v prvi vrsti pomeni, da niste še iz vode, obenem pa, da ne bo nič čudežnega, če boste 5 let po postavitvi diagnoze še živi.
Vem, da si bolniki dostikrat ne želijo slišati krute resnice, zlasti ne v številkah, vseeno pa se mi ne zdi pošteno, da bi jim vlivali lažno upanje. Doživela sem že družino, ki je zaradi alternativnega zdravljenja verjela, da je njihov oče ozdravljen, in je bila njegova smrt tako hud šok, da je še danes, več let po dogodku, ne morejo preboleti.
Kljub vsemu vam želim čim daljše in čim lepše življenje. Upam, da boste raku še naprej kazali zobe.
Default avatar
Mesothelioma life expectancy after diagnosis - Mesothelioma and Malignant Pleural Issues: The Tumors involving the pleura and in specific malignant pleural mesothelioma in this article we will talk about what the pleura is and possible treatment options for cancer involving the pleura with respect to anatomy of the pleura each lobe of the lung is covered by a double layer sac that we term pleura.

This covers the lung it lines the chest wall diaphragm and mediastinum we called a layer that covers the lung the visceral pleura we term the layer that covers the chest wall the parietal pleura.

Pleura also lines the diaphragm as well as the pericardium the SAC around the heart the space between the two pleural layers is termed the pleural space there are approximately two to three thousand new cases of primary cancers of the pleura or malignant pleural mesothelioma that are diagnosed each year.
https://www.businesspluslifestyle.com/2 ... tancy.html

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic