Med.Over.Net

Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Kristina Modic

Rak na dojki

Default avatar

Jadro

Hvala za odgovor...
Izvid je bil da ima fibroadenom ali lezijo druge etiologije. V leziji manjše ciste in tri točkaste kalcinacije...svetujo nadaljne preiskave
Default avatar

123987

Pozdravljeni,
moje vprašanje je naslednje: v levi dojki v spodnjem zunanjem delu dojke sem pred časom otipala zatrdlino. šla k ginekologu, dal mi je napotnico za onko. tam so mi dali datum za UZ na CBD šele 1. marca. Mene dojka boli. posebaj na delu kjer je zatrdlina, občasno čutim kot zbadanje v trajanju nekaj sekund. na občutek mi je leva dojka bolj topla kot desna. tudi bolj "okrogla" je. Kaj naj naredim? naj čakam 1. marec ali naj zaradi bolečin obiščem zdravnika? hvala za vse. a ja pa še nekaj. zadnje čase opažam da me koža dojke srbi, včasih si jo prav spraskam da rata rdeča. bradavice nimam vgreznjene, prav tako mi iz nje ne teče nikakršen izcedek.

lpd
Default avatar

mirca1

Draga številka, jaz bi bila že pred včerajšnjim na punkciji. Sicer je pa čudno, da so te dali na UZ in ne na punkcijo. Že to, da si 'pred časom' zatipala in šele zdaj ukrepala, za moje pojme ni brihtno.
Jaz sem otipala v ponedeljek, v torek popoldne pa sem že bila na punkciji na OI... in po 10-14 dneh sem vedela, da imam raka. Ne čakaj, bodi sitna.. zate gre!
Default avatar

123987

Se popolnoma strinjam z vami, da nisem ravno brihtno odreagirala. na OI so mi prejšnji petek rekli, da ta teden ni šans zaradi počitnic in da nimajo za UZ nobenega prostega mesta. Zakaj se dr ni odločil za punkcijo mi tudi ni jasno, saj je zatrdlina velika po moji prosti presoji cca 2x3 cm, se premika. Ne vem kaj naj naredim, ali naj grem zvečer na urgenco ali naj grem kar direkt na OI. kličem jih pa se nihče ne javi, sem bila pa priča, ko sem šla v petek na pregled, da telefoni zvonijo v prazno in se tam sestre ne javljajo.

kaj mi svetujete?

hvala vam za vsako besedo!!!!!!
Default avatar

mirca1

Samo en odgovor mi pride na misel: zdravnik je ocenil, da tumor ni zločest. Resnici na ljubo, je veliiika večina tumorjev benignih, ne rakavih. Doktorji znajo že na otip ločiti ene od drugih.
Zato ni pametno zdaj preveč dramatizirati, ker stres ne bo koristil, samo škodil.
Nenazadnje pa je do 1.marca samo še nekaj dni. Verjamem, da ne bodo prijetni, a bistveno slabša diagnoza pa zaradi teh nekaj dni ne bo.
Srečno!
Default avatar

mirca1

Malo sem pobrskala po netu... benigni tumorji se baje res premikajo, maligni pa običajno ne.
Pri mojem je ginekologinja takoj rekla, naj se pripravim, ker je verjetnost velika...
Zato še enkrat: brez panike. Vse bo v redu, na tak ali drugačen način... Saj vemo, da tudi diagnoza rak še ne pomeni konca sveta.
Default avatar

123987

danes opravila uz in punkcijo na OI Ljubljana. punkcija bezgavk in uz bezgavk naj bi bila bp, tako mi je zdravnica ki je delala UZ rekla. Je pa bula ki sem jo zatipala, premera 5x2 cm rakava po njenem mnenju in izkušnjah. izvide punkcije bule in bezgavk moram sicer še počakati. Na kaj naj se pripravim?
Default avatar

mirca1

Pomemben korak je za tabo. Zdaj moraš potrpežljivo počakati na izvide, ker je do takrat vse samo ugibanje. Verjetno boš v vsakem primeru operirana. Če bezgavke res niso pozitivne, je to super in ti bo marsikaj prihranjenega. Sicer je tumor malo večji kot je bil moj, a lahko upaš, da bodo tudi tebi odstranili samo tumor (več je dejavnikov, ki to pogojujejo). Potem pa .. odvisno od karakteristike tumorja.. če je maligen, lahko sledi kemoterapija, obsevanje, ni pa nujno. Ko boš dobila izvide, boš verjetno dobila tudi povabilo na prvi obisk pri kirurgu, s katerim se bosta o vsem pomenila. Do takrat se ne obremenjuj preveč, ker je stres najslabši sopotnik ... nenazadnje je še vedno upanje, da je tumor samo benigna bula. Srečno!
Default avatar

123987

Mirca1 Hvala za odgovor! Me pa nekaj bega. Na hrbtu pod levo lopatico oz vmes med obema lopaticama bolj na Levi strani spodaj cutim topo bolecino. Kaj bi lahko to pomenilo? Bolecino cutim od petka zvecer.
Default avatar

mirca1

Številka, upam, da je bolečina že preteklost. Jaz bi šla takoj k svoji zdravnici, je pa res, da je včasih pametno tudi kakšen dan počakat. Pač stvar posameznika in njegove presoje. Je pa zdaj verjetno tudi stres tisti, ki povzroči kakšno bolečino.
Dobre rezultate punkcije želim.