Med.Over.Net

Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

Kristina Modic , predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Kristina Modic

Rak na pljučih, PROSIM ZA ZDRAVNIŠKO MENENJE

Default avatar

Kooch

Pozdravljeni, želela bi dobiti še drugo mnenje, upam da enega zdravnika. Oče ima raka pljuč, PET-CT izvid iz Maribora je takle, kot priložen.

Jaz tega izvida ne razumem dobro, in bi rabila eno obrazložitev za nas, ki nismo v zdravstveni stroki...

Na podlagi tega izvida so se odločili za kemoterapijo.

Prosim če mi lahko kakšen zdravnik izvid obrazloži, saj sta dva različna doktorja povedala različno.

Najlepša hvala za vso pomoč in odgovore.

Spodaj prilagam izvide.

Slika

Slika
Default avatar

razlaga PET-CT

Gre za inoperabilen, nedrobnocelični karcinom pljuč (ploščatocelični karcinom ali adenokarcinom), najverjetneje z metastazami v bezgavkah ob aortnem loku (regija 5).
Default avatar

Kooch

Hvala za obrazložitev.

Imel je sedaj dva tedna res hude bolečine, take, da ni mogel vstatit s postelje, moraj je jesti 2 Doreta tableta (najmočnejšega) na dan...

Sedaj so predpisali biokemična tarčna zdravila Tarceva 100. Kar me čudi, je to, da ima samo ta zdravila, nobene kemoterapije, obsevanj ali operacije.. Kako je to mogoče?

Drugo vprašanje se pa nanaša na hašiševo olje. Tisto pravo, s thcjem in vsem, smo ga dobili od zaupanja vrednega človeka, ki je pomagal že mnogim. Po jemanju se mi zdi bolj optimističen, manj ga boli in danes je šel že malo ven po dveh tednih hudih bolečin. Povrnil se mu je tudi tek. Jaz to pripisujem temu.

Naša zdravnica je izrecno zagrozila, da naj nikakor ne jemlje ničesar poleg zdravil. Glede na to, da je izgubil tek, smo mu dajali še Gainer - čiste OH in pa proteine v obliki napitkov, da ne izgubi na teži. Seveda je bila tudi proti smoli. Zagrozila je da ga bo nehala zdravit. Meni je jasno, da zdravnik nelegalne stvari ne more priporočat, ampak da je pa tako izrecno proti, to pa še ne....

Njega sedaj skrbi, da bi na jetrnih testih kaj pokazalo. Sedaj imamo dnevno večni boj ali bo vzel smolo ali ne, ker vse stranske učinke tarčnih zdravil prisuje smoli, vse kar je pa dobrega pa zdravilom, čeprav imajo nešteto stransih učinkov. Včeraj je imel zvečer tudi krvav izpljunek, kar je tudi stranski učinek zdravila, ampak ga sedaj pripisuje smoli.

Mi lahko napišete kakšno mnenje, ker ga jaz ne najdem, zdravniško mogoče v slovenščini, kjer so zdravilne učinovine celo dokazane, da mu dam za prebrat, ker res ne vem več kaj naj naredim..

Najlepša hvala
Default avatar

razlaga PET-CT

Vaš oče ne bo operiran, ker je zaradi metastaz v bezgavkah regije 5 njegov rak inoperabilen, se pravi s samo operacijo bi ga samo razrezali, izpostavili stranskim učinkom kirurškega posega (infekcija, tromboza), ozdraviti pa ga ne bi mogli.

Zakaj so predpisali samo biološko zdravilo, ne morem vedeti. Možno je, da je vaš oče v preslabi kondiciji, da bi prenesel kemoterapijo.

Ravnanje zdravnice ni sprejemljivo. Pacient ima vso pravico, da se zdravi, kakor želi sam. Zdravnica vam smolo lahko sicer odsvetuje, ne more pa kar groziti, da bo vašega očeta zaradi tega nehala zdraviti.

Moje mnenje je, da smola lahko ublaži bolečine in poveča apetit, ozdravitve pa ne omogoča. Oče naj jo jemlje, če se mu zdi, da mu ustreza, siliti v to pa ga nima smisla. Kako se bo zdravil, je izključno v njegovih rokah. Trenutno vas potrebuje ob sebi, potrebuje oporo družine. Poskrbite, da boste zadnje mesece preživeli kakovostno in si ustvarili veliko lepih spominov.
Default avatar

Kooch

Glede zdravnice se strinjam, to je nesprejemljivo početje in nemoralno.

Kako mislite zadnje mesece?? Nam govorijo o zazdravitvi raka, s čimer pacienti še dolgo časa živijo.

Moj oče je športnik, ki nikoli v življenju ni prižgal cigareta. Vsak teden se je ukvarjal s športom večkrat, kolesaril, tenis, pohodništvo... Ima odlično kondicijo, zato me vse skupaj bega.

Včeraj je šel po dveh tednih spet ven, a ima zaradi tarčnih zdravil tudi bolečine v mišicah.
Teka sedaj ni izgubil, vsaj ne zelo, to jaz pripisujem smoli.
Default avatar

razlaga PET-CT

Vidim, da sem pozabila napisati: vaš oče ima glede na izvid metastaze v obeh nadledvičnicah, v rebrih in hrbtenici, kar je stadij IVB (najvišji stadij). Da ni kadil in da je bil športnik, je sicer krasno in na račun dobre kondicije lahko živi kako leto dlje, a bil bi čudež, če bi živel dlje kot 5 let.