Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med., spec. pediater

Prehlad dojenčka

Default avatar

tana77

Pozdravljeni!

Najprej hvala za "prvo pomoč" preko telefona. Ko je z našim fantom kaj narobe, mi je prva misel, da dobim info pri vas. Saj se bom počasi odvadila, obljubim, ko bom z njegovo starostjo pridobivala tudi več samozavesti, kar se tiče njegovega zdravja.

Naš fantek se je rodil 31 4/7 težek 1,7kg, velik 45cm. Zdaj je star 4,5 mesece (korigirano 2,5m) in je težek okoli 6,8kg, velik cca. 63 cm. Kar pridno raste, je samo dojen odkar sva doma.

Zdaj je staknil prehlad, očitno kljub vsem ukrepom nismo dovolj pazljivi, starejša sestrica pa tudi verjetno marsikaj prinese (čeprav ima revica čisto izsušene roke od umivanja in nas ima že čisto zadosti s "teženjem"). Imam še nekaj vprašanj na to temo:

1. Kdaj se nedonošenčki glede občutljivosti pljučk "izenačijo" z donošenimi otroci? Se to sploh kdaj zgodi?
2. Ali ima teža otroka kaj veze pri prebolevanju bolezni, so morda kaj bolj odporni oz. lažje prebolijo?
3. Rekli ste, da se zapleti pri prehladu pojavijo nekako v prvem tednu po prvih simptomih - smo potem po tem času nekako ven iz ta hujšega?
4. Kolikokrat na dan je potrebno čistiti nosek in ali je vedno potrebno tudi izpirati s fiziološko in s pumpico, kljub temu, da gre s kihanjem precej ven?
5. Ali lahko s čiščenjem noska sploh kakorkoli preprečimo prehod prehlada iz zgornjih dihal na pljuča (berem da se pri RSV cca. 40% primerov preseli nižje na pljuča)?
6. Berem da je RSV za nedonošenčke izredno nevaren ali to drži za katerokoli starost nedonošenčka? Se pri tem upošteva korigirana ali kronološka starost?

Vem da sem vas zasula z vprašanji, vendar mi je pomembno, da sem s stvarmi seznanjena, saj si ne želim, da bi bila pri prepoznavanju resnih simptomov ponovno prepozna kot se je zgodilo prvič. Seveda bom ob najmanjšem občutku, da ni vse kot bi moralo biti peljala otroka na pregled, pa mi bodo vaši odgovori vseeno prav prišli, saj to gotovo ne bo edini prehlad, ki ga bo naš fantič staknil. Da ne bom prehitro zganjala panike, saj me je vedno groza, ko pomislim na morebitne zaplete.

Hvala za vas čas in dobro voljo!
Default avatar

LiliKC

Draga Tana77,

ni panike, smo na intenzivni kar radi "v stiku" z našimi bivšimi drobižki in njihovimi mamami. Pa četudi le zaradi kakšne besede spodbude ali potrditve, da delate prav.

Prihaja sezona prehladov (oziroma je že tu). Na srečo respiratorni sincicijski virus (RSV) še ne kroži, pač pa je veliko rinovirusnih okužb ter okužb z virusi iz rodu parainfluenca (sem takoj po vašem klicu preverila na Mikrobiološkem inštitutu). Zato tudi ob vsej pazljivosti ne bo težko stakniti prehladov - še najbolj kužni so tisti, ki so še navidezno zdravi - in jim bo začelo teči iz nosu kakšen dan kasneje.

Pljuča rastejo vsaj do 2. leta starosti - in to je obdobje, ko naj bi se bivši nedonošenčki dokončno izenačili z donošenimi vrstniki (oziroma vsaj blizu tega, saj raziskave kažejo, da imajo najmanjši nedonošenčki - kamor pa vaš ne spada - lahko vse življenje manj generacij pljučnih mešičkov ter lahko drugače odgovorijo na škodljivosti iz okolja).

Teža otroka ima omejen vpliv na potek bolezni - primerna teža posredno kaže na dobro "zdravje" celotnega organizma. Dejavnik tveganja za težji potek pa sta tako prenizka kot prevelika teža za starost.

Pri prehladu se pri "mladih" dojenčkih (do 2. meseca, tudi donošenih) in pri bivših nedonošenčkih (pri zmerno nezrelih do 6., pri zelo nezrelih pa do 12. meseca starosti) začne z vodenim izcedkom iz nosu in oči, kihanjem, zamašenim noskom, sledi suh, dražeč kašelj (2-3 dni) ter v tem času tudi znaki oteženega dihanja zaradi otekline manjših dihalnih poti (kar strokovno imenujemo "bronhiolitis"). Dojenčki z bronhiolitisom so bledi, lahko tudi pomodrevajo, če jim ob tem izmerimo nasičenost krvi s kisikom ("saturacijo", to lahko pomerijo v vsakem zdravstvenem domu), je vrednost pod 90%. Mnogi začno odklanjati mleko, so jokavi ali prekomerno mirni, ohlapni, zaspani (slednje je vedno bolj zaskrbljujoče kot tečkarjenje). Po 1. tednu postane kašelj bolj sočen, iz nosu teče sluz ali pa rumen smrkelj - in v kakšnem tednu ali dveh tudi to izveni. Do naslednjega prehlada, ki zelo rad sovpada s proslavami Božička in dedka Mraza...

Če dihanje ni oteženo in "muce" niso pregoste, nikakor ne šarite po nosu. Tudi fiziološka ni nujna. V primeru suhega zraka v okolju (kar sedaj že je, saj centralna kurjava že greje) je dobro kapati fiziološko raztopino v nosek večkrat, lahko tudi vsakih nekaj ur. Fiziološka raztopina je naravna in je ne moremo "predozirati". Svarila pa bi pred uporabo raznih pumpic, ki posredno preko mikro poškodb sluznice (z dotikom ali s podtlakom) še dodatno povzročijo izcejanje in odloženo celjenje nosne sluznice.

Čiščenje noska olajša dihanje in (žal) nima nobene zaščitne vloge pred bronhiolitisom.

RSV povzroči težko okužbo spodnjih dihal predvsem pri:
- zelo nezrelih nedonošenčkih (rojenih pred 28. tednom nosečnosti do starosti 1 leta - bolj ko so "mladi" gestacijsko / kronološko, večje je tveganje za težak potek),
- otrocih s kronično boleznijo pljuč do 2. leta (ki so / so bili dolgotrajno zdravljeni s kisikom, bronhodilatatornimi zdravili (npr. Ventolin) ali steroidnimi hormoni tudi po odpustu domov),
- otrocih s pomembnejšo prirojeno srčno napako (do 2. leta starosti).
Težji je lahko potek tudi pri:
- dojenčkih s prirojenimi / pridobljenimi imunskimi motnjami, Downovim sindromom, cistično fibrozo in živčnomišičnimi boleznimi.

Vaš malček ne pade v nobeno od teh skupin - a nič ni absolutnega: kot ne zbolijo vsi iz zgornjih skupin s težjo obliko - bronhiolitisom, tako tudi vsi ostali (vključno z donošenimi) nimajo ob okužbi z RSV le nedolžnega prehlada.

Upam, da bo prehlad hitro minil in vas današnje vreme ne spravlja v dodatni obup...

Srečno,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

tana77

Najlepša hvala za hiter odgovor.
Zaenkrat smo še kar pri izcedku iz nosu, ki pa se pojavi samo kadar kihne, samo od sebe ne teče. Izcedek ni voden, je že kar malo bolj gost iz oči mu nič ne teče, tudi drugih znakov (zaenkrat) ni, vročine nima. Občasno mu dam fiziološko, ko slišim, da mu v nosku hrope - dve do tri kapljici v vsako nosnico. Kar nekako upam, da se ne bo kaj preselilo nižje dol....

Ima pa nekoliko spremenjeno blato, morda sem opazila celo nekaj rdečih nitk, nisem pa podrobno pogledala, tudi precej obilno in močno se pokaka. Je to lahko povezano s prehladom?

Naš fantek je kar dobre volje, je pa res da nama vreme močno nagaja, saj ne moreva ven, posledično pa manj spi in je bolj tečen - zaspan. Vreme res ni vzpodbudno.

Veseli me vaše mnenje glede pumpic, ker nama gredo obema na živce, tako da jo bom z veseljem odložila za kasnejše obdobje, ko bo starejši.
Še tole, ali je samo RSV tako zelo nevaren ali so tudi drugi prehladni virusi tako zoprni, kar se tiče zapletov?

Kaj sploh lahko še naredim, da bi ga obvarovala pred virusi? Bi bilo na mestu razkuževanje rok? Malo je zoprno tudi, ker si starejša sestrica sposoja njegove igračke on pa je ravno v obdobju, ko je ugotovil, da ima roke - jih z veseljem nosi v usta. Skrbimo za higieno, čistimo...kaj še lahko naredimo? Čisto izolirati se žal ne moremo zaradi starejše sestrice, čeprav se je naša družina sedaj razdelila na dva dela - mami in naš fantič in oči in starejša sestrica kadar je to le mogoče.

Še enkrat hvala hvala za vse info in pripravljenost pomagati z nasveti! je potem vseeno nekoliko lažje preživeti takele dneve s prehlajenim dojenčkom.
Default avatar

LiliKC

Draga Tana77,

virusi dihal prizadenejo lahko tudi druge organe - in vneta sluznica prebavil je med bolj pogostimi "sopojavi" prehlada. Kaže se z bolj redkim blatom, večjo količino sluzi - "krvave nitke" pa niso značilne za te viruse, ampak bolj za viruse gastroenetrokolitisa.

RSV je le eden od virusov, ki pri nedonošenčkih povzročajo bronhiolitis. Je pa najpogostejši (v 50% bronhiolitisov v Sloveniji, v tujini poročajo o 70%) in zaenkrat edini, za katerega poročajo o dolgotrajnih posledicah po preboleli okužbi (dolgotrajno - ponavljajoče se piskanje, podobno astmi). Med ostalimi virusi so najbolj pogosti rinovirusi, humani metapneumovirusi, virus parainfluence ipd.

Očitno izvajate že vse preventivne ukrepe, ki so potrebni - razkuževanje rok ne bi izboljšalo razmer. Morda le v primeru, ko greste npr. v trgovine, pa ni možnosti za umivanje rok. Alkoholni robčki (sedaj se dobijo že v vsaki lekarni / večini trgovin) so tudi zelo primerni za zmanjševanje kontaktnega prenosa - z njim npr. prebrišete ročaj nakupovalnega vozička v trgovini v sezoni viroz. Ostali nakupovalci vas znajo malo čudno gledati, a se ne menite za to...

Skušajte živeti čim bolj nemoteno, ne postanite obsedeni s čistočo in preganjanjem klic. Če bo prišel prehlad, bo pač prišel - in prej ali slej ga boste preboleli, dokler ne bo prišel nov. To je pač čas odraščanja, vsi otroci morajo dati skozi določeno število okužb, da si razvijejo lastno obrambo.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

tana77

Najlepša hvala za vaš odgovor. Bom poskusila malo manj razmišljati o bacilih, če mi bo uspelo.
O prehladu nisem nikoli razmišljala kot o nečem groznem, dokler nisem na sosednjem forumu prebrala, da lahko pri nedonošenčkih "navaden" prehlad povzroči odpoved pljuč. Potem te kar zmrazi, ni kaj.

Upam, da ni prevelike gužve pri vas na oddelku in da so dnevi bolj mirni, kar se tiče zdravljenja malih borcev. Verjetno bom še kaj vprašala, saj pri teh malih smejalnih napravicah nikoli ne zmanjka vprašanj.

Vse dobro!
Default avatar

PikiDJ

Pozdravljeni,imam 7 tednov starega sinka in je že 17 dni prehlajen.Ima zamašen nosek, ki ga redno na par ur čistimo s fiziološko raztopino in ustnim aspiratorjem, a žal, zadnje dni bolj malo pride ven. Poskusili smo z vešjo količino FR v nosek (do 5 ml), potem z manjšo količino FR na hitro v nosek,...,pa nič ne pomaga. Vročina niha od 36,7 do 37,9. Sinko zadnje dni veliko spi-več, kot navadno in ga moramo za hranjenje kar malo zbuditi.
Ne vem več, kako naj mu pomagam. Je moj prvi otrok in se še ne znajdem dobro. Mi lahko, lepo prosim, svetujete.
Hvala lepa in lepo pozdravljeni, Jasna ([email protected])
Default avatar

LiliKC

Draga PikiDJ,

predvsem menim, da bi vašega fantka moral pregledati pediater, svetovanje na daljavo je pri takšnih težavah zelo "dvorezen meč". Čisto verjetno je, da ima po prehladu oteklino sluznice - ki jo z drezanjem z aspiratorjem - vzdržujete. Pri tem bolj pomaga le nalivanje s fiziološko raztopino in gibanje po svežem zraku (kar je trenutno malce težko). Pazite tudi na primerno temperaturo v stanovanju (raje hladno kot retoplo) in vlago (še zlasti, če imate centralno).

Vročina - kje pa merite temperaturo? Če je to pod pazduho in je termometer tehnično v redu, je 37,9 stopinj preveč. Za merjenje v ritki (kar se danes ne dela več) pa je normalna temperatura.
Da več spi, je lahko dober ali slab znak - odvisno od tega, kakšen je sicer. Je bled? Pomodreva ob pitju? Diha pospešeno, ob tem ugreza spodnje medrebrne prostore? Kako lula, kaka?

Vse to je dobro vedeti, če želite kakšen uporaben (in pomirjujoč) odgovor ali nasvet. Še bolj pomembno pa je dojenčka videti, ga pregledati, potipati, poslušati pljuča, srce. In v dvomu narediti kakšno preiskavo krvi.

Vsega tega pa preko neta še ne znamo. Zato bo izbrani pediater najboljši naslov za odgovore na vprašanja.

Srečno,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

Toljata

Pozdravljeni,
imam vprašanje. Moj otrok je star 2 meseca. Že kakšen mesec mu hrope in piska v pljučih. Nima vročine, ne izcedka iz nosa. Dojiva normalno. Je aktiven. Ponoči normalno spi in ne hrope in ne piska, samo čez dan.Bila sva pri pediatrinji, večkrat. Kisik normalen, tudi utrip srca. Dvakrat do trikrat na dan, delava vlažne inhalacije, s fiziološko raztopino. Tudi vsak dan očistimo nos s fiziološko.Včasih mokro zakašlja, vendar se ne odkašlja.Kdaj se dojenčku sme dati zdravilo Ventolin. Jaz raje nebi, vendar se bojim, da se mu to ne razraste v kakšen bronhitis ali pljučnico.Vem tudi za stranske učinke. Kaj mi lahko svetujete.Hvala za odgovor.
Default avatar

LiliKC

Spoštovana,

hropenje in piskanje "v pljučih" večinoma izvira iz nabiranja sluzi in zadebeljene sluznice v dihalnih poteh, predvsem v večjih (kot so bronhiji). Razlog so okužbe (predvsem z virusi), ki se začno s prehladnimi znaki (izcedek iz noska, kihanje, solzenje), nadaljujejo s suhim, dražečim, piskajočim kašljem, ki preide v sočen, glasen kašelj (ob katerem nekateri celo bruhajo), ki se v 2-3 tednih pomiri (seveda pod pogojem, da v tem času dojenček ne "pokasira" novega virusa).

Ventolin ni nedolžno zdravilo in se ga sme dati le po pregledu pediatra oziroma pri dojenčku, ki ima dokazano "obstrukcijo" v izdihu (pri teh je kašelj suh, izdih je podaljšan, dihanje je naporno, le v izdihu je slišno piskanje) in pri katerem težave po Ventolinu izvenijo (ali so vsaj bistveno manjše). Paziti je treba na sopojave zdravila, predvsem na pospešeno bitje srca. Ker je Ventolin "simptomatsko" zdravilo, ne bo niti preprečilo (niti povzročilo) poslabšanja osnovne bolezni, zlasti ne pljučnice.

Svetujem torej, da nadaljujete s fiziološko raztopino, da poskrbite za dobro prezračenost (in vlažnost zraka) v stanovanju in da ste čim več na svežem zraku, tudi če je mraz, dežuje ali sneži.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

VidaO

Pozdravljeni,
doma imamo 20 dni starega nedonošenčka. Rojena je bil v 34 tednu. Od odpusta 10.2.2013 opažam, da ima smrko v eni nosnici, tako da sedaj občasno noslja. Nosek ji čistim s fiziološko. Se lepo redi, porodna 1990 danes 2350 g. Je trenutno samo dojena, ni jokava, barva kože se mi zdi vredu, ni zaspana, se sama zbudi. Malo me skrbi ob vseh teh prehladnih obolenjih, da bi se kaj razvilo do pljuč. Namreč lani je naš 2,5 mesečnik zbolel za bronhiolitisom, prav tako letos. Zanima me na kaj moram biti pozorna in ali se lahko v vsakem primeru razvije bolezen do pljučk. Hvala
Default avatar

LiliKC

Draga VidaO,

"zamašena" nosnica s "smrkeljčkom" ni značilna za okužbe z respiratornimi virusi, ki praviloma prizadenejo najprej zgornja dihala v celoti, ne lokalno. Praviloma se kažejo sprva z vodenim izcedkom iz nosu, solzenjem, kihanjem, "glasnim" smrčečim dihanjem, sledi suh kašelj, pospešeno dihanje, utrujanje ob pitju. Če imate srečo, se po kakšnem tednu težave začnejo manjšati in bolezen po 2 tednih povsem izveni. Z zdravili ali brez njih.
Ob težjem bronhiolitisu se lahko pojavijo težave pri dihanju, ko začne dojenček tudi pomodrevati, zaradi hitrega dihanja in premajhnega vnosa mleka/tekočine je lahko tudi izsušen.
Izjemoma se lahko predvsem pri zelo majhnih in mladih nedonošenčkih in pri okužbah z respiratornim virusom kot prvi znak pojavijo dihalni premori.

Kaj lahko ukrenete vi? Najpomembnejše je preprečevanje okužb - tako z izogibanjem virom okužb (starejši bratec naj ne bi hodil v vrtec), strožjo higieno (predvsem rok, umivanje je dovolj) in splošnim pridobivanjem odporonosti (čim več gibanja na svežem, pa čeprav "sneženem" zraku in kakovostna, z naravnimi = sadno-zelenjavnimi vitamini bogata prehrana doječe mame). Če do okužbe pride, pomaga skrb za primerno temperaturo (ne prevroče!) in vlago v prostoru (suh zrak prehlajene dojenčke zelo moti), veliko tekočin - in če ni vročine, čim več bivanja zunaj. In seveda fiziološka raztopina za "namakanje" nosne sluznice.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

Natašaw

Pozdravljeni. Imam 6mesecev in pol starega otroka. Včeraj je pričel kihat. Ponoči je malce nemirno spal,ker ima zamašen nosek. Občasno mu tudi z očk priteče kakšna solza. Vročine nima pa tudi kašlja ne. Noska ne pusti čistiti. Se pa dobro počuti, je dobre volje in tudi je normalno. Kako ukrepati? Hvala in lp
Default avatar

LiliKC

Draga Natašaw,

predvsem bodite čim več zunaj, na svežem zraku - ta bo najbolj blagodejno deloval na nosno sluznico. Dobrodošla je tudi fiziološka raztopina, s katero "zalivate" nosek. Kapljice, ki zmanjšajo oteklino nosne sluznice (npr. Operil) pridejo v poštev le, če bi bil nosek toliko zamašen, da bi imel dojenček težave pri pitju. Čim manj šarite po nosku s kakšnimi aspiratorji ali vatiranimi paličicami, oteklina bo kvečjemu še večja. Poskrbite, da bo dojenček dobil dosti tekočine.

Le če se pojavi vročina, če začne dihati zelo pospešeno, če ob tem ugreza medrebrne prostore, če začne celo stokati (jamrati), je nujen takojšen obisk pri zdravniku.

Srečno,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

Fiona 2

Pozdravljeni. Imam tretjega sinka, ki je star skoraj dva meseca. Druga dva sta 12 in 7 let. Ta manjsi ima ze skoraj od rojstva skoz zamasen nosek. Tam nekje od drugega tedna starosti se je to zacelo. Spremlja ga tudi vneta desna oka. Vedno ko se joce mu iz ocesa tece rumena tekocina. Zjutraj se zbudi z zlepljenim ocesom. Nos vsaki dan izpiram s fiziolosko in aspiratorjem. Nahuje pa je ponoci. Prav smrci s polnim noskom in se zbuja. Tudi dojenje je otezeno. Ima pa apetit in lepo nabira. V 1 mesecu je nabral 2 kilograma. Naju je pediatrinja pohvalila. Sem povedala za prehlad, pa je po pregledu rekla, da ima pljuca cista in da naj nadaljujem s fiziolosko. Vrocine ni imel nikoli, me pa skrbi, ker je vsak dan zelo presvican. Ga moram skoz preoblaciti. Je celi moker po glavi, da ga moram s fenom susiti. Zdaj bo star ze dva meseca pa se vedno smrka in kiha. Blato je vredu. Jaz imam sicer astmo. Me pa zanima kaj lahko tako dolgo traja prehlad ali je to kaj drugega. Mogoce alergija? Jaz imam na macka in na prsico. Starejsi sin ima tudi astmo. Najbolj me pa skrbi, da se tako zelo poti, pa nimamo vroce v stanovanju in prevec tudi ni oblecen. Ko se dojima je ves moker po glavi. Ima pa sicer ze goste in dolge laske. Hvala za odgovor.
Default avatar

LiliKC

Spoštovana,
očitno ima vaš dojenček še zelo ozke nosne prehode in precej oteklo sluznico. Oteklina najverjetneje ni povezana s kakšno virusno okužbo - prehladom, bolj verjetna je povezava z mehanskim draženjem (aspirator!!!, presuh zrak v stanovanju). Zato pediatri ob zamašenem nosku svetujemo "zalivanje" s fiziološko raztopino, medtem ko aspiriranje (tudi nežno, z ročno pumpico) odsvetujemo - bolj ko šarite po nosku, večja je oteklina sluznice in več se izloča tako sluzi kot vnetnih celic, ki dajejo izcedku rumeno (gnojno) barvo. In pride v začaran krog...
Izcedek iz oči sodi k zamašenemu nosku - ko se solze ne morejo dobro "zlivati" v nos zaradi otekle sluznice solzevoda ("cevka" med očmi in nosom), pač zastajajo in hitro pride do vnetja. Če gnoj ni obilen, če ni otekline solznega mešička (pod notranjim očesnim kotom, proti nosku), potem antibiotične kapljice niso potrebne, dovolj je spiranje s fiziološko raztopino, čiščenje ter nežna masaža solznega mešička in solzevoda (z mezincem nežno polzite po nosku v smeri očesa). In seveda natančna higiena vaših rok pred vsakim "napadom" na dojenčka...
Prekomerno potenje je praviloma znak pregretja - pa čeprav se vam ne zdi, da je preveč oblečen ali da imate v sobi pretoplo. Med dojenjem (ki je kar krepko fizično delo) se sprosti veliko toplotne energije, ki jo lahko pri preveč oblečenem v toplem prostoru izgubi samo s potenjem - ko znoj izhlapeva (ali pa ga celo sušite s fenom), se površina kože hladi. Do naslednjega navala... Vsekakor se mi potenje ne zdi noben zlovešč znak kakšne motnje.
Alergije v tej starosti praviloma še ni, saj telo še nima dovolj zrelih imunskih mehanizmov za tak odgovor. Vaša astma pa je opozorilni znak, da ima tudi vaš tretji sin povečano tveganje za tak odgovor - predvsem v primeru, če bi v prvih šestih mesecih zbolel s kakšno virusno okužbo dihal, npr. tako, ki jo povzroča respiratorni sincicijski virus, ki ga bo v kratkem v obilju okrog nas, zlasti med predšolskimi in šolskimi otroki.
Srečno,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

Deisy12

pozdravljeni!

Moj otrok je star 22 mesecev.Ze tri tedne je prehlajen.Prvo je imel langiritis,pol su mu ustanovili virozo ki traja 21 dan.Nosek mu cistimo s fiziolosko.Se vedno ima nosek zamasen.Vec ne vem kaj da naredim ker pedijater pravi da samo nosek cistimo in bo boljse.hvala na odgovoru
Default avatar

LiliKC

Spoštovana,
pri tej starosti je zamašen nosek, ki se občasno bolj ali manj cedi, skoraj pravilo. Prvič zato, ker vsak prehlad traja pri tej starosti 2-3 tedne, da povsem izveni. Drugič zato, ker je verjetnost, da bo v tem času dobil že nov prehladni virus, skoraj 100%, še zlasti, če obiskuje vrtec ali je v stiku z drugimi otroki (bratci, sestrice, prijatelji...). Kot tretje zato, ker zimski čas ni naklonjen "čistemu" nosku tudi z vidika zraka, ki ga vdihavamo - v notranjih prostorih je vedno preveč suh, zunaj je sicer vlažnejši, a hladen, kar povzroči, da kapilare v nosku začno cediti...
Popolnoma se strinjam z vašo pediatrinjo, da bodo težave minile - vsaj do srede pomladi :-).
In v tem, da razen spiranja noska s fiziološko raztopino (in ob tem čim manj "bezanja" po nosku s kakšnim aspiratorjem ali vatiranimi palčkami) in skrbi za vlažnost zraka / čim več gibanja na svežem zraku ni nobenega boljšega recepta, da bo nosek suh in prehoden.
Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

V1la

Pozdravljeni.
Imam aspirator na vlek in sem ze razmisljala, ce moram kupiti tistega na sesalec, ki je mocnejsi, pa zgoraj berem, da sploh ni prevec priporocljivo jih uporabljati, ce prav razumem. Itak je to pri 10 mesecniku, vsaj zame, ze misija nemogoce, boj in vrescanje. Tudi uporaba Tonimera. In ce prav razumem tudi ta sprej ni priporocljiv? Jaz pa tezim z njim, ker sem imela obcutek, da pod tlakom naredim vec kot z navadno fiziolosko.
Moj 10 mes. dojencek ze tri dni kaslja in od vceraj ima tudi svecko iz nosa. Kaselj je bil ze takoj vlazen (drugic v enem mesecu!). Mazem ga po hrbtu s smrekovo in obkladam s prazenimi kamelicami. Cez dan je kar ok, tudi zivahen je se kar, ampak predvsem ima zeljo po crkljanju v narocju. Je ze sicer ne tako zelo veliko in se se vedno precej doji. Tezave ima predvsem med spanjem. Sluz se mu nabira in se zbudi zaradi kaslja. Ne morem ugotoviti kaksen polozaj je boljsi: dvignjen ali celoz glavo malo dol, da se mu sluz premika gor in bi jo lazje izkasljal? Nocoj ga imam ze skoraj vso noc v narocju, na prsih , da je dvignjen. Vsake toliko casa ga zvije kaselj, ampak ne spravi nic ven. Mogoce vcasih uspe in pogoltne nazaj.
Ali se pri kaslju tudi priporoca cimmvec ven? Vozicek imava super tapiciran z ovcko, da zebsti ga ne more, mislila sem, da tale hladno vlazen zrak mogoce ni dober za njegov kaselj? Ravnoka ga poslusam kako se mu hrkelj vozi nekje po sapniku. Zato me je presinila misel, da na sesalec bi mu ga najbrz posesala ven. Ce je pa za sluznico bolje, da je ne drazim, pa sesanje z veseljem opistim.
Dvakrat v razmaku 2 dni sem ga peljala v solno sobo in mislim, da se mu zdaj nabira vec sluzi, kar naj bi bilo menda po pricakovanjih, ker sol cisti dihala in "topi" sluz in naj bi se po tej terapiji tudi sluznica in odpprnost okrepila. Kaj menite o tem?
Hvala in lp,
M.
Default avatar

LiliKC

Večji podtlak pri čiščenju noska absolutno odsvetujem - seveda dobite več ven, a tudi tako poškodujete sluznico, da se težave samo stopnjujejo... Zato naj napišem še enkrat: fiziološka je zakon, kot tudi svečke, ki se same od sebe cedijo iz nosa.
Kar še dodatno pomaga med prebolevanjem prehlada (ki so v tem obdobju leta zelo pogosti, vsaj 1x na mesec - in vsak traja 2-3 tedne, gre čez suho, lajajočo in vlažno, hropečo fazo), je veliko bivanja zunaj (tudi če je dež ali sneg), redno zračenje in zatem vlaženje zraka v prostorih, ki naj ne bodo pretirano kurjeni (idealna temperatura je pod 23 stopinjami!) ter skrb za dobro hidracijo (da otrok veliko pije). Masaža kože je prijetna, a nima kaj veliko vpliva na prehlad. Ob tem morate biti pozorni, ker so dojenčki lahko na eterična olja občutljivi in kaj hitro pride do reakcije s še hujšim kašljem in izcejanjem iz noska.
Solna soba pomeni, da je zrak v njej bolj nasičen s soljo, rečemo da gre za "hipertonično" fiziološko (v običajni fiziološki raztopini je 0,9% NaCl, v hipertonični pa 3% - in inhalacija slednje je edino, kar "pogojno" pomaga npr. pri bronhiolitisu).
Med spanjem pa rahlo dvignjeno vzglavje - da je glava višje od prsnega koša, kar dosežete s podlaganjem vzmetnice, ne s kakšnimi blazinicami. In seveda veliko crkljanja - to prehlajeni dojenčki res rabijo.
Upam, da bo kmalu bolje - še zlasti, ko pride pomlad. Do takrat pa morate razumeti, da so okužbe z virusi, ki povzročajo okužbe dihal, v tem času zelo pogoste. In da ne pridejo od mraza, ampak z neumitimi rokami ljudi, ki so bodisi prehlajeni, ali pa so si na roke naložili viruse ob stiku z njimi.
Srečno,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

V1la

Ja, vem, da se vprašanja ponavljajo. Danes, ko sva iz ta hudega, bi mi mi bile zgornje razlage zadosti, Zadnjič, obupana sredi noči, sem potrebovala še en "pogovor" in ponovno pritrditev.. Hvala za vaš trud. se bom v naprej držala teh napotkov, čeprav mi je bilo ob hropenju kar zoprno iti ven, še posebej, ker je zvečer zopet teklo iz noska. Zdaj vem za naprej. LpM

Moderatorji

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med., spec. pediater
LiliKC