Med.Over.Net

Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med.

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med.

LiliKC

rast in razvoj dojenčka

Default avatar

duhica04

Lepo pozdravljeni!
Pišem Vam v strahu in zaskrbljenosti.Dne 28.09.2010 sem rodila zdravega fantka.Teža 3320g,višina 49cm in velikost glavice 35cm.Čez mesec dni sva imela prvo posvetovalnico.Takrat je bil velik 53,5cm,težak 4620g in velikost glavice 38cm.Sedaj sva imela pri starosti 3 mesece in 1 teden zopet posvetovalnico,kjer je bila teža 6300g,velikost 61cm in obseg glavice 42,5cm.Ker sin pri potegu pediatrinje za rokice še ni potegnil glavice,kot bi jo moral,ker se je jokal,naju je napotila v razvojno,dejala pa mi je tudi,da ima preveliko glavico in da mu ta lahko zrase v 1 letu samo 12cm in to je tudi napisala za razvojno.Bil naj bi tudi pretežak in prevelik.Moram povedati,da od takrat nisem več mirna.Vedno,ko pogledam sinka,imam solzne oči,saj meni se ne zdi,da bi bila njegova glavica tako prevelika.Strah me je,da bi lahko bilo kaj narobe in ali so te mere res tako velike,da me mora skrbeti,da ne bi slučajno prišlo do vodenoglavosti.Moram še pripisati,da se sin normalno odziva na govor,odgovarja v svoji govorici,se smeji,daje ročice in druge predmete v usta,se slini(hranim ga po steklenički).
Prosim Vas ali mi lahko odgovorite,če naj me skrbi in že vnaprej se Vam zahvaljujem.
Default avatar

LiliKC

Spoštovana zaskrbljena mama,

glede na napisane mere in vaša opažanja ne najdem ničesar, kar bi vas smelo skrbeti.

Resda je vaš sinko zelo veliko pridobil v 1. mesecu (le tu je viden preskok navzgor v vseh merah, ne le v obsegu glavice), sedaj pa raste v skladu z "rastno krivuljo". Če je samo dojen, sploh ni razloga za skrb. Če pa je na "umetni" hrani (torej nadomestkih materinega mleka), bi bila predvsem pozorna na količino in število obrokov, ki jih dobiva (da tu ne presegate in ne "nalivate" že tako zelo krepkega "zalivančka").

Drug dejavnik, ki je močno povezan z večjim obsegom glavice, pa je družinski - potrebuje vaš dragi konkretno veliko kapo ali si lahko natakne vašo? Če so vsi v družini bolj bučmani, ne pričakujte, da bo vaš sin imel (pre)majhno glavo.

Tretji dejavnik je individualnost pri meritvah obsega glavice - pri nas se nemalokrat zgodi, da tri izkušene medicinske sestre isti dan namerijo tri različne obsege glave pri istem otroku; in razlika je v velikostnem razredu več kot 1 centimetra.

Predvsem pa ne razmišljajte o "vodenoglavosti", katere najmanj pomemben znak je prevelik obseg glavice. Bolj pomembni so napeta mečava, odklanjanje hrane, bruhanje, zaspanost ali nemirnost, celo krči. In ob najmanjšem sumu na kaj takega bi vas pediatrinja nemudoma napotila na ultrazvočno preiskavo glavice in k pediatru - nevrologu, ne pa k razvojnemu pediatru.

Zaostajanje glavice ob potegu v sedeči položaj je značilno tako za zaspane kot jokajoče dojenčke, še zlasti tiste z obiljem (kilo)gramov...

Solze torej preženite v pozabo in uživajte v vsakem novem dosežku vašega sinka.

V ponazoritev rastnih krivulj pa vam pripenjam eno od možnih grafičnih prikazov, ki je res bolj namenjena spremljanju rasti nedonošenčkov - za vas se pač začne tam, kjer je številka 40 (tednov namreč, kar je normalna dolžina nosečnosti). Vse, kar je na debeli črni črti in znotraj območja "pikic" je idealno, normalno pa je območje med obema črtkanima črtama - kot vidite, je razpon dovoljenega v starosti 3 mesecev med 4,5 kg in 7,6 kg in pri obsegu glave med 37, 5 in 43 cm.

Srečno,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Priponke
41399_Babsen1.jpg (306.19 KiB)
Default avatar

duhica04

Najlepša hvala za Vaš hiter odgovor.Ste me zelo potolažili.Res Vam hvala,da mi ni potrebno skrbet.
Default avatar

dacalea

lepo pozdravljeni .

sem mama 4 mesečne deklice in me tudi skrbi če dovolj dobiva na teži.
porodna teža 2610,49cm,odpustna teža 2450,po enem mesecu 3500,52cm,drugi mesec 4210kg,56cm,tretji mesec smo prestavili posvetovalnico ker smo bili na dopustu,pol smo spet prestavili je bila prehlajena in smo bili 2dni v bolnisnici na opazovanju.,so je tehtali dne 8.1 2011 je imela 4850 kg,59cm.sem jo tudi tehtala pred i po hranjenju vsake 2 ure je spila 50,55ml mleka.
sicer zdej 18.1 bo imela 4 mesece.,.
se pa samo dojiva,prej sem ji malo čaja dala zdaj pa ne več se mi zdi da bolj sesa če ji ne devam čaja na flaško.
drugač pa je zelo živahna,,pokakano imamo vsako drugo pleničko,se smeji ,rokice tiši v usta in drži ropotuljico če ji dam v roke,opazuje igrače,čeblja veliko,

kaj pa naj naredim da se bo bolj redila,ali poskusim zdej ko bo 4 mesece s sadnimi sokovi po žlički?

zaskrbljena mama
Default avatar

LiliKC

Draga zaskrbljena mama,

predvidevam, da je bila vaša malčica rojena malo pred rokom in je njena začetna teža malo nižja od slovenskega povprečja zaradi tega. Seveda je tudi možno, da je bila rojena čisto ob roku, pa je bila malo bolj drobna glede na sovrstnike.

Vsekakor je pridobivanje teže sedaj primerno, še zlasti, ker je samo dojena, ker je zadovoljna, primerno lula in kaka. Zato zaenkrat niso potrebni nikakršni dodatki za hitrejše pridobivanje gramov. Sadni sok se pa itak začne uvajati v njeni starosti, da si tudi pridobiva znanje o novih okusih in prejme več vitaminov in mineralnih snovi kot jih je v materinem mleku. Ker pa sadni sokovi in kašice ne nosijo kalorij, ne pričakujte, da se bo bolj redila. Le kakala bo drugače...

Torej dajte zaenkrat skrbi glede njenih gramov v pozabo in se raje veselite "kuharskih" eksperimentov, ki vas čakajo ob uvajanju nove hrane. Dojeni otroci so namreč pogosto kar izbirčni pri tem, kaj jim je všeč in kaj raje izpljunejo.

Lep pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

barb777

pozdravljeni,

prosila bi vas za nekaj izhodišč glede tega, kakšen bi bil primeren napredek v rasti naše punčke v naslednjih tednih. Pogledala sem si tabelico, ki ste jo pripeli zgoraj, pa si z njo ne znam prav dosti pomagati. Hvala vnaprej!

Rojena pri 36t, porodna teža 2455g, 49 cm, glavica 32 cm, apgar 10/10/10. Najnižja teža 2250g. Teža ob odpustu (5. dan) 2300g.

Doma sva napredovali tako: 1. teden (starost 5 - 12 dni) z 2300g na 2500g, 2. teden (starost 12 - 19 dni), z 2500g na 2740g. Ne znam prav opredeliti, za katere gestacijske tedne gre - moj PDP je bil 10.2.2011, ZM 6.5.2010.

Črpam si mleko in ji ga dajem po steklenički, lepo je, nimava problemov s krči, polivanjem ... .

Hvala in lepo pozdravljeni,
Barbara
Default avatar

LiliKC

Draga Barbara,

o "tednih gestacije" govorimo takrat, ko je otroček rojen predčasno in še ni napočil predvideni datum poroda (PDP). V vašem primeru bi rekli, da je danes (2. 2.) gestacijska starost vaše hčerke skoraj 39 tednov.
Naslednji teden (10. 2.) bo gestacijska starost 40 tednov, saj toliko traja normalna nosečnost. Ko ta datum napoči, pri nedonošenčkih govorimo o kronološki starosti (glede na datum rojstva, v primeru vaše hčerke bo 10. 2. stara 4 tedne) in korigirani starosti (glede na PDP, torej datum, ko naj bi se otrok rodil, če bi trajala nosečnost "normalnih" 40 tednov - 10. 2. bo pri vas starost 0).

Pri razliki 4 tednov (kot v vašem primeru) se sicer razlika hitro manjša - zato po 6 mesecu večinoma ne "prilagajamo" telesnih mer oziroma "umskih" sposobnosti korigirani starosti (torej ne upoštevamo dosežkov za 1 mesec mlajše otroke), pri tistih, ki so rojeni 15 tednov prezgodaj, pa je takšna korekcija nujna, saj bi jim sicer delali "krivico".

Če pogledate na krivuljo, je imela vaša hči ob rojstvu "idealno" težo, dolžino in obseg glave (če vnesete podatke s križcem na navpično črto, ki seka številko 36, so mere znotraj pikčastega pasu).
Številka 40 označuje polnih 40 tednov nosečnosti, torej PDP - torej mere, ki jih pričakujemo pri vaši hčerki 10. 2. 2011 - glede na podatke ob rojstvu: težo okrog 3100 g, dolžino okrog 51 cm (če je bila seveda dolžina izmerjena ob porodu resnično 49 cm, včasih ugotavljamo, da je "precenjena" in se po odpustu dojenčki "skrčijo") in obseg glavice 34 cm.

Očitno vam gre odlično, poskusite se le še rešiti črpanja mleka, dojenje je veliko bolj prijetno in učinkovito.

Srečno,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

zvenki22

pozdravljeni prosila bi za vase mnenje glede napredovanja moje hčerke, drug teden bo stara 6 mesecov .
sem vam že prej napisala več podatkov pod imenom dacalea ampak bom se enkrat tukaj
por teza 2610,49 rojena v 39tednu.
1m 3500,52
2m 4210 56
3,5m 4850.59
4,5 5550,63 .. uvajanje gh
5.5 6300,66
pri 5,5 sem jo tehtala in merila doma,saj imamo konec meseca posvetovalnico,

me pa tudi zanima koliko je zaupljivo tehtanje doma na nacin da se jaz tehtam pol se njo vzamem v bodiju,

sem pa dobila vabila po posti za RA in sem se malo ustrasila saj nevem za kaj se gre-
v posv je bilo vse ok,mogoce zaradi nizke por teze.


sem pa vedno nekaj zaskrbljena.


hvala za odg
Default avatar

LiliKC

Spoštovana,

da ste "vedno nekaj zaskrbljena", ni nič nenormalnega, to gre skupaj z materinstvom. Kar pomeni, da vas bo za hčerko skrbelo tudi, ko bo že sama postala mama. No, takrat vas bo skrbelo še dodatno, za vnukinjo...

Tehtanje z njo v bodiju na osebni tehtnici - nič narobe, če vzamete v zakup (ne)natančnost osebnih tehtnic (vsaj +/- 100 g). Za kakšno resnejše spremljanje napredovanja teže pa bo treba vseeno v posvetovalnico.

Na splošno velja, da naj bi dojenček v 5. mesecu podvojil porodno težo. Pri vaši deklici je pridobivanje teže še boljše, skoraj za kilogram.

Vabilo za pregled pri razvojnemu pediatru dobi zelo veliko slovenskih dojenčkov (če ne kar vsi...) - v vašem primeru je bil razlog najverjetneje nižja porodna teža ob rojstvu (ko je bila prelahka v primerjavi s svojimi vrstniki). Torej gre za "rutinsko" vabilo in ne pregled zaradi "nečesa, kar so odkrili ob pregledu v posvetovalnici in vam zamolčali"...

Dokler boste imeli samo skrbi te vrste, vam bo šlo torej več kot odlično...

Srečno,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

zvenki

lepo pozdravljeni!
moja deklica je pri 6 mesecih tehtala 6800 in 66.5 og 42.
na pregledu v RA je billo vse v redu,
pedijatrinji se zdela njena teža ok meni se zdi da je presuha.

kaj naj ji dam za jest da se bo bolj redila.

sedaj je stara 6.5m,doji se še vedno ampak opažam da mi zmanjkuje mleka in sem ji začela AM na flasko dodat ampak ga ne mara ,brez uspeha.
sem pa tudi probala kak piškot v stekleničko pa ji ne diši,noče stekleničke.
gh pa je kr lepo včasih več vcasih manj.

kaj naj naredim da bo pila iz stekleničke

dojila jo bom se naprej ampak se mi zdi da je mleka je vse manj.
Default avatar

LiliKC

Draga zvenki,

vaša hči je tipičen primer pravega dojenčka: ker je imela srečo, da ste imeli dovolj mleka, ji je okus nadomestka tuj in neprijeten, zato ga odklanja. Ker je njena starost primerna za popoln prehod na gosto hrano, se ni treba "sekirati" - pač stekleničko nadomestite z mlečnim obrokom, kot je mlečni riž, kakšna kaša, puding, ki ga bo pojedla po žlički. Druga možnost je, da vztrajate pri nadomestku - in upate, da bo popustila prej kot vi. V slednjem primeru dojenčki "prisiljeno popit obrok" radi celo izbruhajo... (lastna izkušnja).

Če zanjo veljajo mere iz prejsnjih sporocil zvenki 22, menim, da so njene mere ob starosti pol leta primerne (celo idealne) in da ni nikakršne potrebe, da bi jo "pitali" in nasilno redili. Torej kar verjemite svoji pediatrinji. "Bajski" so ze davno "iz mode" - danes celo vemo, da je prekomerna zalitost v obdobju dojenčka povezana s kupom težav v odrasli dobi, tudi s previsokim krvnim pritiskom, aterosklerozo in sladkorno boleznijo. Suhci imajo takšne težave bistveno redkeje.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

barb777

Spoštovana dr. Lilijana Kornhauser Cerar,

Konec januarja sem vam pisala glede orientacije pri napredku naše hčerke. Zdaj bi vas lepo prosila za ponovno mnenje:

Najin prvi mesec je bil res fajn, s 2250g sva prišli na težo 3400g, dolžina 52 cm. Konec drugega meseca sem bila prav tako zadovoljna, napredovali sva na 4180g, dolžina 56 cm.

V tretjem mesecu pa glede na tabelice ocenjujem, da je napredek slabši. Do do dopolnjenega 3. meseca nama manjka še teden dni, prilezli pa sva komaj na 4700g. Pri tem se mi zdi, da je rast v dolžino boljša, glede na oblačila bi rekla, da sva zelo blizu 60 cm, če ne že tam.

Majhen porast teže me ne preseneča, saj zaradi načina hranjenja (z dojenjem nama ni uspelo)lahko spremljam količine popitega, pa tudi iz splošnega vedenja je očitno, da je interes za hrano malo manjši. Govorim o zadnjih 10 dnevih, ko se hranjenje gremo takole:

Čez dan redno jeva najmanj na 3 ure, količinsko so obroki neenakomerni. Pravzaprav si je hčerka sama določila jedilnik od osmih zjutraj do osmih zvečer - zajtrk, kosilo, večerja (ca 100 - 120 ml) in vmesne malice (ca 60 - 80 ml). Jaz ji vedno ponudim najmanj 120 ml. Ponoči jo dvakrat hranim v spanju, ko sicer ne poje kaj dosti, ampak nekaj pa nanese. Sama od sebe se med osmo zvečer in osmo zjutraj ne zbudi, da bi zahtevala hrano, in tudi ko jo hranim, ponoči na obrok poje manj (do 9. tedna se je tudi ponoči redno sama od sebe zbujala za hranjenje in lepo jedla, še lepše kot čez dan).

Skratka, če zmnožite in seštejete, vidite, da pridem čez dan na ca 500 ml, pa ponoči še kakšnih 120 ml, kar nas je pripeljalo do aktualne teže, na kateri se nam je ustavilo. Rekla bi, da je problem v tem, da hčerka želi 'prespati noč', razlike pa čez dan ne nadoknadi. Če prav pomislim, se je nekaj podobnega že zgodilo v 2. mesecu, ko je hčerka začela spuščati en nočni obrok, čez dan pa spet ni nadoknadila. Takrat sem jo po enem tednu začela hraniti v spanju in situacija se je popravila oz spet se je vzpostavilo hranjenje na 3 ure, teža pa lepo gor.

Tudi v trenutni situaciji sem se odločila, da dodajam nočna hranjenja v spanju (čeprav nisem uspešna kot pri prvem 'posegu', saj kot rečeno ponoči na lastno pobudo ne želi jesti oz je malo), tu pa se začnejo moji pomisleki in prošnja za nasvet:

- Ali s tem 'prisilnim' hranjenjem na mojo pobudo rušim neke naravne vzorce prehranjevanja, ki jih hčerka želi uveljaviti? Če se je odločila ponoči spati, kako to da ji ta isti mehanizem ne pove, da mora potem pač podnevi nadoknaditi?
- Ali s težo že zelo zaostajava? Po tabelicah sodeč sva že izven pikčastega območja. V petek imava prvo cepljenje, verjetno bo pediatrinja povedala, če je že razlog za skrb oz če se naju bo odločila spremljati na manj kot mesec dni?
- Ali imate vi kak drug predlog, kaj bi še lahko naredila, da povečamo količine popitega? Na silo ne dosežem nič, če jo zalijemo z mlekom, ga izbruha. Včeraj sem bila količinsko uspešna s strategijo non-stop hranjenja med obroki po malem, ampak ne vem, če je to na dolgi rok pametno? Prav gotovo je zoprno kar naprej ponujati otroku, ki ni zainteresiran.
- Kakšne so realne posledice premajhne količine hrane za razvoj otroka (estetika me ne skrbi)?

Sicer je hčerka zelo živahna in v smislu doseganja razvojnih mejnikov zelo dobro napreduje. Bolana ni, z jokanjem / kolikami nisva imeli nekih posebnih problemov. Vedno je tudi polulana in 1x dnevno pokakana. Hranim jo izključno z mojim mlekom, ki ga imam dovolj (800 ml/dan).

Hvala vam za prijazno pomoč, lepo vas pozdravljam

Barbara
Default avatar

LiliKC

Draga Barbara,

po zapisanem sodeč bi rekla, da ste veliko preveč strogi in natančni glede prehrane in pridobivanja teže. Vaša deklica je po 3 mesecih že pskoraj odvojila porodno težo, kar naj bi ji "uspelo" šele po 5 mesecih... In ko spremljate njene mere, je pomembno, da na tabeli - grafu še vedno odštejete 4 tedne in da je krivulja prirasta obrnjena navzgor, da ni vodoravna.

Tudi to, da je manj (če preračunate na težo), je povsem normalno - le v prvih tednih je zaželjen vnos med 150 in 170 ml na kilogram dnevno, kasneje pa pada in je ob letu le še okrog 120 ml/kg/dan.

Bodite veseli, da se je vaša dojenčica odločila, da vas pusti preko noči spati in da je zadovoljna, živahna deklica. S siljenjem z nočnim obrokom ji sicer ne škodite, bistvene koristi od tega pa tudi ni.

Ker v njenem obnašanju ne najdete nobenih znakov nezadovoljstva (otroci, ki odklanjajo hrano kljub temu, da so lačni, so vedno nerazpoloženi, jokavi, manj živahni), ne bi pretiravala s "pitanjem". Ker pa jo hranite z izbrizganim lastnim mlekom (ob brizganju se mleko vseeno osiromaši - na stene stekleničke se lepijo maščobe, na dnu ostanejo beljakovine), pride v poštev bogatitev vašega mleka - bodisi s farmacevtskim pripravkom (npr. Milupin FMS ali Nestlejev FM85) ali s sladko smetano.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

barb777

Pozdravljeni, dr. Kornhause Cerar,

Malo sem pač zmedena glede tega, kaj naj me skrbi in kaj ne.

Trenutno me pač skrbi, ker hčerka v zadnjem tednu dni na teži sploh ne napreduje. Ali se lahko po vašem mnenju res zanesem na to, da sama ve, koliko hrane potrebuje?

Oziroma drugače, če bi bilo kaj narobe, potem tega tudi moj trud s hranjenjem ne bi spremenil?

Hvala še enkrat in lepo pozdravljeni,

Barbara
Default avatar

LiliKC

Draga Barbara,

povsem normalno je, da vas skrbi vse, kar se vam ne zdi v skladu s pričakovanji. Sem sodi tudi predvideno pridobivanje teže pri vaši malčici.

Zato nikakor ne mislim, da so vaše skrbi neumestne in trud pri njenem hranjenju nepotreben. Pač pa menim, da kakšen teden ali dva nenapredovanja ni nič hudega, seveda pod pogojem, da je deklica dobrovoljna, normalno aktivna in da v njenem videzu in obnašanju ne najdete ničesar, kar bi vas zmotilo.

Izkušnje kažejo, da dojenčke, ki nočejo jesti toliko, kot mi mislimo, da je zanje primerno, težko silimo s hrano - če smo dovolj vztrajni, mleko sicer pogoltnejo, a ga po krajšem času izbruhajo.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

zvenki22

tudi mi se ubadamo z težo moje punčke ki je ob rojstvu bila zahirana (rojena 39t)in se mii zdi da ima premalo.
2610,49
1m 3500,52
2m 4210,56
3,5m 4850.59
4.5m 5550,63
6m 6800,66,5
danes 7810,70,5 (čez en teden bo stara 8m)

punčka se kotali na tleh,če je na trebuhu gre v krog na igralni podlogi, sedi če jo posedem ,sama še ne zna edino če ima vzglavje višje ji včasih rata se dvignat,
se ne plazi,dvigne prsni koš na iztegnjenih rokah,medtem z eno roko pobira igrače,z drugo se opira.
včasih nam pomaha pa-pa,se veliko pogovarja po svoje ga-ga,da-da,ka-ka...

včasih sama dviguje ritko in krči nogice,ampak noče istočasno prsni koš dvignat ,če iztegne roke in dvigne p.koš noge ima na tleh,ne krči jih.

če ji pomagam da gre v 4nožni položaj začne protestirat,

sem pa res zaskrbljena.
ali mislite da zaostaja v gibalnem razvoju?
kaj pa teža in višina ,koliko zaostaja za povprečjem?
Default avatar

LiliKC

Draga zvenki22,

ker je enako vprašanje že v drugi temi, ne bom ponavljala odgovora... Pa čeprav bi morda s kopiranjem in dvojno potrditvijo, da nimate kaj skrbeti, vaše strahove še bolj učinkovito "zatrla"...

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

ŠpelaDr

Pozdravljeni,

Zaradi moje preeklampsije je morala hči na svet v 36. tednu (rojena 31.7., PDP 24.8.). Že tekom nosečnosti sem imela malce nenavadno posteljico (precej stanjšana in velike površine, po porodu pa so mi jo celo strgali ven, ob čemer sem izgubila nekaj čez 2l krvi), zaradi katere je bila hči malce slabše prehranjena in posledično je bila ves čas na spodnji meji rasti. Ob rojstvu je bila težka 2040g, velika 44cm in obseg glavice 30cm, (Apgar 9/9/9). 4. dan po porodu je dobila tudi zlatenico (max vrednost bilirubina je bila 313), najnižja teža je bila 1900g, ki pa je do dneva odpusta prilezla do 2000g.

Po mesecih je priraščala takole:
1. mesec - 3100g, 48cm, obseg glave 34,5cm
2. mesec - 3850g, 53cm
3. mesec - 4900g, 56,5cm, obseg glave 39cm
4. mesec - 5500g, 59cm, obseg glave 40cm

Nekje v tretjem mesecu je začela precej polivati in tudi večkrat je šlo ven v loku. Ko smo pred cca. dvemi tedni bili v razvojni ambulanti, kjer so nam pokazali, kako podirati kupček ob polivanju in še nekaj drugih nasvetov, pa so se zadeve precej umirile. Sicer občasno še poliva, ampak bruhanja v loku je bistveno manj (enkrat v dnevu mogoče in to ne vsak dan). Pediatrinjo kljub vsemu skrbi njena rast, ker pravi, da ne prirašča dovolj, zato smo dobili napotnico za gastroenterologa. Ker smo v dopisu z datumom pregleda dobili poleg tudi seznam preiskav, ki naj jih opravi pred njihovim pregledom (urin, blato, UZ trebuha in pregled krvi), me zdaj zanima vaše mnenje o nujnosti tega pregleda. Hčeri bodo namreč morali vensko vzeti kri, česar ji niti najmanj ne želim.

Ali menite, da resnično preveč zaostaja v rasti in kako nam lahko gastroenterolog pomaga drugače kot pediatrinja? Ali je možno, da bi ji hoteli napraviti gastroskopijo?

V naprej najlepša hvala za vaše mnenje,
Špela
Default avatar

LiliKC

Draga Špela,

ko sem mere vaše hčerke vnesla v "rastni karton" (s krivuljami rasti za dojenčke do 1. leta), se je pokazala idealna rast prezgodaj rojene zahiranke. Kar pomeni, da je treba vse njene mere zaenkrat "korigirati" za 1 mesec (toliko je bila rojena prezgodaj - torej je treba mere v starosti 1. meseca primerjati z tistimi za donošene novorojenčke ob rojstvu) in upoštevati, da je bila rojena s težo, manjšo od statistično pričakovane kot posledica slabšega delovanja posteljice. Za take otroke velja, da jih večina doseže idelano težo za "bumbarje" šele okrog 1. leta starosti, kakšna četrtina pa ostane pikcev veliko dlje, celo do pubertete. Vaša deklica zaenkrat do dkg in cm natančno sledi centilni krivulji ob rojstvu - če bo rasla tako naprej, bo pri 6 mesecih korigirane starosti (torej 7 mesecih dejanske) tehtala dobrih 7 kg, v višino merila 66 cm in imela obseg glavice 43 cm - kar bo več, bo že dohitevanje "ta velikih" (tim. "catch up").

Zato jaz ne vidim posebne koristi od pregleda pri gastroenterologu, še manj pa od spiska preiskav, ki naj bi jih opravili, še preden bi specialist preveril podatke o poteku težav in otroka pregledal.

A vendar sem jaz le "zlobna vila na daljavo" - tisti, ki spremlja rast in razvoj je vaša pediatrinja, ki bi vam resda morala povedati, kako je tak pregled pri specialistu videti, kaj obsega in kaj si ona od njega obeta. Če si obeta nasvete ali zdravila za bistveno boljšo rast (kar malo dvomim), je vse OK. Če pa se hoče le prepričati, da je rast takšna, kot se pričakuje in da predvideva, da bodo vsi izvidi v mejah normalnega, je včasih tak pregled resda brez koristi - kar velja še bolj v primerih staršev, ki niso naklonjeni "znanstveni" in z odvzemi krvi povezani obravnavi živahnega in uspevajočega dojenčka. Da bi bila potrebna gastroskopija, pa glede na zapisano zelo dvomim...

Srečno,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.