Med.Over.Net

Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med., spec. pediater

ultrazvok kolkov

Default avatar

Natasa87

Pozdravljeni!

Res je bilo veliko že napisanega, pa vendar me še nekaj zanima.

Moji punčki je bilo 2 dni po rojstvo z UZ kolkov ugotovljeno stanje II A obojestransko, Svetovali so nam široko povijanje do prvega pregleda po 6 tednih. Le tega sva opravili danes, kjer so bili izvidi naslednji:

D kolk: I a (dobro oblikovanje acetabuluma, jedro osifikacije JA, erker oster, nestabilnost NE, hrustančni del acetabuluma OZEK, alfa 62 stopinj, beta 42)
L kolk: II a + (pomankljivo oblikovanje acetabuluma, jedro osifikacije NE, erker oster, nestabilnost NE, hrustančni del acetabuluma RAZŠIRJEN, alfa 56 stopinj, beta 51).

Napoteni smo naprej na kontrolo v ortopedsko ambulanto v UKC Ljubljana in naj še vedno nadaljujemo s širokim povijanjem.

Kaj pomeni takšen izvid? Bi me moralo skrbeti glede razvoja kolkov? Kaj menite glede nadaljevanja širokega povijanja?

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

lp, Nataša
Default avatar

LiliKC

Draga Nataša,
zaradi moje zamude pri odgovoru ste verjetno že bili pri ortopedu v Ljubljani. Prav oni so tisti, ki "vodijo doktrino" s tega področja in ki v večini primerov odsvetujejo široko povijanje. Še zlasti pri nezrelih kolkih, kot jih ima vaš dojenček - in kjer je pričakovati, da bo z odraščanjem z njimi vse v redu.
Torej vas zaenkrat glede razvoja kolkov res ni treba skrbeti.
Bom pa vesela kakšne povratne informacije, pri kolkih in UZ pregledih se v navodilih vsakih nekaj mesecev kaj spremeni :-)
Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

Natasa87

Pozdravljeni!

Najlepša hvala za odgovor. Žal še nismo imeli pregleda pri ortopedu, šele v začetku septembra, torej v starosti 3 mesecev. Verjetno bi bilo smiselno imeti pregled že pred tremi meseci, ko se kolki najbolj razvijajo, ampak tako smo dobili datum.
Ja saj to je najbolj matra, eni svetujejo široko povijanje, drugi ne...
Je glede na izvide možno pričakovati opornice?

Seveda, vam sporočim kako bomo opravili in kakšna bodo navodila.

Hvala za vse informacije.

Lp, Nataša
Default avatar

LiliKC

Zgodovina nas uči, da kadar so mnenja deljena ali se nasveti popolnoma spreminjajo iz desetletja v desetletje, ni jasnega dokaza ne o vzroku, ne o posledicah in še manj o ukrepih za preprečevanje/zdravljenje določene bolezni ali nepravilnosti. Verjetno velja to tudi za kolke, kjer je šla medicina od priporočila povijanja "v štruco", preko žabjega povijanja na široko sedaj v "permisiven" odnos, pri katerem je za razvoj kolka najboljše, da dojenček z njim čim več giblje in ga z ničemer ne omejujemo.
Pravih displazij kolka, ki bi zahtevale agresivno zdravljenje (opornice, operacije), je danes izjemno malo - večina je povezanih s kakšno nevrološko okvaro (npr. spastično cerebralno paralizo, mišičnimi distrofijami) ali genetiko (familiarna nepravilnost razvoja kolka).
Tudi zato sem skoraj prepričana, da se boste septembra odahnili, in to brez kakšnih opornic. In je morda celo dobro, da morate na pregled malo počakati - s tem ima fantovo okostje čas, da dozoreva...
Zgodnje presejanje z ultrazvokom (v porodnišnici) je prineslo malo koristi in veliko zmede - večina "patoloških" izvidov se kasneje izkaže kot normalnih, a povzroči strah in tesnobo pri starših. Poleg tega se še nisem srečala s primerom, ko displazije ne bi ugotovili že s kliničnim pregledom.
Še bolj presenetljivo pa se mi zdi pogosto ponavljanje UZ pregledov, tudi v primeru, ko so bili v porodnišnici ugotovljeni normalni (Ia) kolki. No, dokler se to zdravnikom ljubi delati (in jim ZZZS preglede plača), vsaj škode za otroke ni nobene. (Časa in potnih stroškov staršev pač nihče ne upošteva v izračunih).
No, sem malo zlobna, ampak na dopustu si lahko dam malo duška...
Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

Jessy167

Pozdravljeni, hčerka je imela ob rojstvu na kontroli kolkov oba ocenjena z IA, sedaj pri treh mesecih pa je bil desni kolk ocenjem z IB. Zaradi tega smo dobili abdukcijsko opornico. Moja punčka ne more nikakor zaspati z opornico. Je lahko ponoči brez nje?
Default avatar

LiliKC

Hmmm, nimam kaj veliko komentirati. Razen da je obravnava čisto v nasprotju s tistim, kar so me učili in kar vem. UZ ocena kolkov IB je namreč vezana na nezrelost kolkov in jo lahko "dobi" le "mlad" dojenček, predvsem kmalu po rojstvu. In se praviloma ne zdravi, le opazuje.
Zakaj tak postopek, z abdukcijsko opornico????, pa morate vprašati tistega, ki vam je to predpisal. Predvidevam, da ni bil niti ortoped niti pediater, ki se s tem poglobljeno ukvarja.
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

Medinazivanej

Pozdravljeni.
Zanima me izvid iz kolkov pri 6 tednov staremu dojenčku in sicer deklici.
Izvid:

Desni kolk: alfa 54, beta 51 kostni rob sploščen II a

Levi kolk: alfa 60, beta 43 kostni rob sploščen 1 a

Zakostenitvena jezerca na pravilnem mestu.

klinicni status: v mejah normale.

Hvala za odgovor in lep, Tina
Default avatar

LiliKC

Ultrazvočno (torej glede na meritve kotov, ki pa nikoli niso 100% natančne - pomik merilca za kakšen milimeter že pomeni razliko med 1 a in 2 a kolki) gre za nezrel (še zelo hrustančast), a povsem normalen desni kolk in zrel, normalen levi kolk.
Dojenčica naj lepo neovirano brca in kolk bo dozoreval tako, kot mora.
So vas pa zanesljivo naročili še na kontrolno presikavo, ki bo zrelost potrdila.
Lepo poletje vam želim,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

Joško12345

Pozdravljeni,

Zanima me kaj sledi če so pri dojenčku starosti 12 tednov ugotovili, da je en kolk 1a drug pa tipa 2a, kot alfa 54 in kot beta 74 pri kolku tipa 2a.

Hvala
Default avatar

LiliKC

Upam sicer, da ste to informacijo že dobili od izvajalca preiskave - UZ pregleda kolkov. Kar je edino pravilno...
Če pa želite "drugo" mnenje: če izmerjeni koti držijo in je eden od kolkov še nezrelega videza (na žalost je UZ preiskava vseeno subjektivna in meritve kotov pri istem otroku niso enake pri različnih preiskovalcih), bo svetovano ponovno preverjanje in - pri nekaterih, tudi tu je odločitev bolj subjektivna, napotitev k drugemu ocenjevalcu, ki je praviloma ortoped. A zelo dvomim, da bo kaj takega sploh potrebno.
Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Moderatorji

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med., spec. pediater
LiliKC