Forum: Neonatologija

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

Izcedek iz dojke

Odgovori Nova tema
Default avatar limonca007 11 Avg 2010 15:59

Spoštovani,

sem noseča 36t4d (1.nosečnost). Nekje od 18. tedna nosečnosti se mi pojavlja rjavkast izcedek iz dojk - predvsem iz leve. Ker so mi v preteklosti našli fibroadenom v desni dojki so mi sedaj opravili UZ, ki ni pokazal posebnosti in vzeli bris iz leve dojke. V brisu so našli številne makrofage. Ginekologinja mi je pojasnila, da naj bi šlo za vnetje, ne pa tudi za kakšno in da sedaj v nosečnosti tega ne bo zdravila.

Zanima me ali je dojenje v tem primeru sploh varno? Kaj če gre za kakšno dojenčku nevarno okužbo s streptokokom ali kaj podobnega??? Res me jezi, ker zadeve niso vsaj raziskali dalje, da bi se točno vedelo za kaj sploh gre.

Hvala in lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LiliKC 14 Avg 2010 16:57

Spoštovana,

vaše skrbi glede nevarnosti izcedka so odveč - enake težave, kot ste jih opisali (z variacijo glede barve izcedka, pri nekaterih je bledo-sivkast ali zelenkast, tudi temno rjav), ima vsaj desetina nosečnic. Makrofagi sodijo med "čistilne" celice, ki odstranjujejo ne le razpadle ostanke celic in tkiv ob vnetju (ki ni nujno pogojeno z bakterijami ali drugimi bolezenskimi klicami), ampak tudi ob poškodbah (npr. ob "modricah" v podkožju jih je polno), v vašem primeru je celo možno, da "čistijo" zastojno žlezo v dojki, ki se je aktivirala ob hormonskih spremembah zaradi nosečnosti.

Če bi se v vaši dojki "dogajalo" novorojenčku potencialno nevarno bakterijsko vnetje, bi imeli tudi sami hude težave - z oteklino, rdečino in bolečino v dojki ter splošnim slabim počutjem, mrzlico, vročino. Te težave so pogostejše po porodu ob zastajanju mleka, a pri takem "gnojnem mastitisu" zelo redko izoliramo streptokoke, v večini primerov je povzročitelj zlati stafilokok - S. aureus.

Ker je v nosečnosti in v času dojenja tkivo dojk lahko precej drugačno kot izven teh obdobij in so izvidi preiskav zato nezanesljivi, je razumljiva tudi odločitev vaše ginekologinje, da natančno opredeli vaše težave šele, ko bo obdobje dojenja mimo - pa še to le v primeru, ko bi se izcedek nadaljeval.

Želim vam uspešno dojenje in čim manj skrbi,

******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar anča 87 29 Avg 2010 14:34

ojla!!
mam uprašanje,...iz desne dojke mi teče mleko in imam rjavkast izcedek,...v nožnici imam vstavljen maternični vložek,brez kontracepcije.
zanima me kaj naj bi to pomenilo (dojke in izcedek)
lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LiliKC 31 Avg 2010 13:59

Spoštovana,

že ob prejšnjem odgovoru sem "ušla" na področje, ki ga pokrivajo kolegi ginekologi (dr. Pušenjak npr.). Vaše vprašanje pa je že povsem njihovo, zato vas prosim, če ga posredujete na sosednji forum.
Pozdrav,

******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh