Forum: Neonatologija

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

Mišični hipertonus

Odgovori Nova tema
Default avatar barbara11 2 Jun 2009 10:37

Naprošam vas za obrazložitev diagnoze moje hčerke: prirojen mišični hipertonus.Ocena po apgarju je bila 9,10,10. Takoj po rojstvu je bil mišični tonus nekoliko nižji, pred odpustom pa je nekoliko povišan, zlasti v eksternzorjih vratu, pri refleksu hoje, križa, nogice. V položaju gnezda se popolnoma sprosti. Socialni kontakt je dober, ni hiperiritabilna. Svetovali so mi damo pestovanje v obliki gnezda.Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Barbara

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LiliKC 4 Jun 2009 11:20

Spoštovana Barbara,

"diagnoza", ki so jo zapisali, je opisna - in za "moje pojme" nepopolna.

"Prirojeni" opisuje stanje, ki je bilo že prisotno ob rojstvu oziroma je vsaj posledica težav ali sprememb, ki izvirajo iz obdobja nosečnosti ali poroda. Po vašem opisu sodeč (visoka ocena, nobenih podatkov, da bi z UZ pregledom glavice ali kakšno drugo preiskavo ugotovili nepravilnosti) sprememb, ki bi napovedovale težave, tedaj ni bilo (to, kar opisujete, ni prav nič neobičajnega in večinoma mine brez ukrepov).

"Hipertonus" pomeni povečano napetost mišic, zlasti iztezalk okončin in vratu. Če ga spremljajo še druge težave ali če se stopnjuje, je potrebna obravnava pri pediatru, ki ima dodatna znanja s področja nevrološkega razvoja in usmeritev v nevrofizioterapijo, a večinoma šele po 3. mesecu starosti. Pravilno "rokovanje" z otrokom (handling, kamor sodi tudi polaganje v gnezdo) pa je bolj preventivnega pomena, zlasti v prvih tednih po rojstvu.

Svetujem pa, da vseeno o vsem zapisanem rečete kakšno besedo več z vašim pediatrom, iz pogovorov po forumu se lahko razvije marsikateri nesporazum ali celo dodatni strah.

Pozdrav,

******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nenafeliks 5 Jun 2009 16:16

Pozdravljena Barbara!

Tudi moja hči je imela mišični hipertonus, in sicer je zategovala glavico nazaj. Ravno danes je imela zadnjo nevrofizioterapijo. Naj vas pomirim, da ni to nič hudega.Kot je že povedala ga. Lili, običajno pediatri niti ne predpišejo terapij. Moja hči pa je obiskovala razvojno ambulanto zaradi drugih problemov in se je zdravnica odločila za terapije. Najprej ti pokažejo (handling) kako otroka pestovati, previjati, da preprečiš napačno držo otroka, potem pa ima terapije (razgibavanje) običajno 1x tedensko, kasneje bolj poredko, po potrebi. Stanje se sicer kar hitro izboljša, terapije pa obiskuje še naprej, saj imajo prakso, da spremljajo otroka dokler se ne začne plazit.Tako da kar pogumno in vse dobro vam želim! Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh