Med.Over.Net

Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med.

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med.

LiliKC

Multicistična ledvička

Default avatar

luna22

Spoštovani,

noseča sem 20 tednov in 4 dni. Včeraj sem imela pregled morfologije ploda in zdravnik je ugotovil, da je morfologija sicer vredu, razen leve ledvičke, ki je multicistična. Desna ledvička ima razširjen pielon, in sicer 5mm. Plodovne vode naj bi bilo tudi dovolj.

Ker nočem brati preveč forumov in članov, ki jih dejansko ne razumem, se na vas obračam s vprašanjem, kaj to pomeni za življenje našega dojenčka do konca nosečnosti in potem? Se lahko pielon druge ledvičke še razširi? Je to ozdravljivo? Kakšni pregledi nas čakajo? Kakšne so vaše izkušnje s takšno diagnozo?
Prvi sin je sicer imel ob morfologiji, ki smo jo takrat opravljali v 22. tednu, prav tako razširjena oba pielona, oba 5 mm, pa sedaj nimamo nobenih težav.

Bi bilo najboljše, da se dogovorim za porod v Ljubljani? Sicer smo iz Celja.

Hvala za pojasnila,
Nataša
Default avatar

LiliKC

Spoštovana,
spremembe na ledvičkah, kot jih opisujete, so vsekakor razlog, da rodite v Ljubljani. Tako bosta ostala z novorojenčkom blizu - saj bo ob tej prenatalni diagnozi zanesljivo potrebna natančna ocena stanja ledvičk novorojenčka zelo kmalu po rojstvu. In bi ob rojstvu v Celju otroka premestili na Pediatrično kliniko v Ljubljani.
Kako resna je prizadetost ledvičk, je prezgodaj sklepati - vendar je skrb vzbujajoče, da je že ob polovici nosečnosti leva ledvička v funkciji močno prizadeta, v desni pa so tudi že znaki zastajanja urina.
Vse bodo pokazali naslednji tedni - najverjetneje bodo ostale razmere enake, kar bo dobro.
Malo verjetno je, da bi se širina votlega sistema ledvičk pričela manjšati - a ni nemogoče. Kar bi bilo odlično.
Če pa bi tudi desna ledvička postajala multicistična (verjetnost je majhna, a ne nična), pa bodo razmere postale zelo resne. Pri tem tudi predčasna prekinitev nosečnosti (npr. po 32. tednu) ne bi rešila ledvičk, kvečjemu ogrozila otroka zaradi nezrelosti ostalih organov, zlasti pljuč.

Svetujem vam mirnost do naslednjega pregleda pri ginekologu, na katerega pa pridite pripravljeni, z beležko z vprašanji, morda tudi s partnerjem (po izkušnjah ob pričakovanju slabe novice ženske kar otrpnemo, onemimo, namesto da bi spraševale).

Zdravnik (ali zdravniki), ki bo opravil preiskavo in pozna potek vaše nosečnosti do potankosti, je najboljši naslov za vprašanja. Na MedOverNetu smo glede tega lahko nenatančni, površni, celo zavajajoči. Pa čeprav z dobrim namenom...

Srečno, vse dobro v 2018 vam želim,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

luna22

Spoštovana,
najlepša hvala za odgovor.

Stanje v 23. tednu je nespremenjeno- po mnenju treh ginekologov je leva ledvička multicistična, pielon desne je nekje med 4 in 5mm- se torej ne veča, drugih (cističnih) nepravilnosti na njej ni videti.

Čeprav mi je težko, vidim, da ni druge možnosti kot da počakamo na preiskave v naslednjih tednih. In upamo na najboljše.

Hvala še enkrat in vse dobro v 2018 tudi vam,
Nataša