Med.Over.Net

Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med.

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med.

LiliKC

Patogene bakterije v nožnici

Default avatar

LEVINJA1976

Spoštovani,

Sem v 37t 2/7 nosečnosti in so mi zaradi rumenkastega izcedka naredili bris nožnice, pri čemer je bila poleg Streptokoke Agalactiae (skupine B) ugotovljena še bakterija Klebsiella pneumoniae.
Nisem dobila pojasnila kakšne vrste je ta bakterija Klebsiella pneumoniae), oz.kako nevarna je ali bi lahko bila za plod v teh zadnjih dneh nosečnosti.... Za Klebsiella pneumoniae so mi predpisali antibiotik Zinnat 500mg (7 dni na 12 ur) (ker sem drugače alergična na amoksiklav), ter sočasno uporabo vaginalne kreme Dalacin 20mg/g tudi 7 dni zvečer v nožnico (ta pa bi naj bila za streptokoko B).

Za streptokoko agalactiae mi je že predhodno bilo pojasnjeno (jo imam že nekaj časa) da ni potrebno posebej zdraviti ampak bom pri porodu dobila antibiotik intravenozno.... sedaj v času dopustov ko me na vsakem pregledu obravnava drug ginekolog pa bi naj sedaj še za strept.agalac. B uporabila Dalacin Kremo..??.

Vem, da je za streptokoko agalactiae najbolj učinkovit antibiotik penicilin na katerega pa sem jaz alergična. Ali drug primerljiv antibiotik prav tako učinkovito kot penicilin "ubije" streptokoko agalactiae?

Ginekologi imajo različna mnenja, nekateri za te patogene bakterije predlagajo ustrezni antibiotik, drugi pa bi se bakterij raje lotili z nožničnimi antiseptiki in nožničnimi vložki (vagisan, Lactogyn, Ginophilus itd...). Kot pacientke pa smo potem zmedene, vznemirjene...

To je moja prva nosečnost (stara sem 41 let) in po res dolgem času težko pričakovan otrok. Zaradi teh bakterij sem že čisto obupana in nemirna, zdaj pa še ta Klebsiella pneumonia, ki prav tako ni ravno nedolžna :( (verjetno poznate žalostne primere iz porodnišnice Mostar..)

Prosim za vaše mnenje glede Zinnata in Dalacina glede ma mojo situacijo. Naj za klebsiello pneumonia vzamem antibiotik Zinnat?

Hvala vam za vse.

S spoštovanjem
Default avatar

LiliKC

Spoštovana,
kot sem že velikokrat napisala, smo ljudje pravzaprav eno veliko "gojišče" bakterij - z njimi je poseljena naša koža, naše sluznice - zlasti v prebavilih in rodilih so bilijoni bakterij, od katerih večina z nami živi v sožitju in je njihova prisotnost nujna za delovanje našega telesa, zlasti za imunski sistem. Če bi jih želeli ubiti, bi torej škodili sami sebi.
V določenem življenjskem obdobju - nosečnosti je telo v posebnem imunskem stanju: mama nosi v sebi otroka, ki ima očijeve gene in je za njeno telo pravzaprav tujek. Če narava ne bi poskrbela, da je imunski sistem malo "uspavan", bi telo plod zavrnilo, uničilo. Obenem pa je s tem telo bolj neodporno na razrast določenih vrst bakterij, ki imajo sposobnost, da - če se pojavijo na mestu, kjer naj jih ne bi bilo, zlasti če pridejo v kri - lahko privedejo do bolezni. In te bakterije lahko poselijo plod že pred rojstvom - ali (kar je pogosteje) nanj v velikem številu pridejo med porodom.
Obe bakteriji, ki ju omenjate - S. agalactiae in Klebsiella sta tipični bakteriji črevesne flore (med zadnjim delom prebavil in vhodom v nožnico je zelo kratka pot :-)). Za prvo bakterijo je znano, da lahko pri novorojenčku povzroči težko bolezen (sicer le v 1% poseljenih, pa vseeno), zato skušamo prenos bakterij z mame na plod zmanjšati s penicilinom (ali podobnim antibiotikom, kadar je nosečnica alergična na penicilin). Pogoj je, da med dajanjem antibiotika in rojstvom otroka mine vsaj nekaj ur. Klebsiella je redek povzročitelj prirojenih okužb novorojenčkov - pogostejša je pri zelo majhnih in nezrelih nedonošenčkih, ki to bakterijo dobijo iz okolja, kar nekaj tednov po rojstvu. Vsekakor pa je razmerje med tistimi, ki so poseljeni in tistimi, ki zares zbolijo, manjše od 1 : 100.
Antibiotiki, ki so vam jih predpisali (tako za lokalno uporabo kot za vnos preko ust), sodijo med varne antibiotike - kar se tiče otroka. Je pa učinkovitost slaba, kadar jih predpišemo z namenom zmanjšanja prisotnosti teh bakterij v rodilih. Kar v praksi pomeni, da z jemanjem bakterij ne boste "izkoreninili", morda le zmanjšali njihovo število - pogosto na račun razrasta drugi, na te antibiotike neobčutljivih bakterij ter kvasovk.
Predvidevam pa, da so jih vam predpisali, ker ste težave imeli vi - in bi lokalno vnetje ob njih lahko privedlo do predčasnega poroda.
Naj povzamem - antibiotiki, ki ste jih dobili, so varni za vas in za novorojenčka. Omilili naj bi vaše težave, ne bodo pa preprečili, da bi te bakterije živele z vami naprej (vse dokler jih ne bodo izrinile bakterije kakšne druge vrste). Glede na trajanje nosečnosti tudi ni pričakovati, da bi Klebsiella lahko naredila kakšne težave otroku. Antibiotik med porodom pa bo zmanjšal še možnost okužbe novorojenčka s streptokokom.
Do poroda živite torej čim bolj mirno, s čim manj antibiotiki, zlasti ne z lokalnimi kremicami...
Lep porod in krasnega novorojenčka vam želim,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.