Med.Over.Net

Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med.

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med.

LiliKC

Zelen krompir

Default avatar

Meringe

Spoštovani! Sem v zgodnji nosečnosti in zelo zaskrbljena za zdravje svojega zarodka. Nekje v četrtem do šestem tednu nosečnosti sem nevede zaužila dva obroka krompirja, ki je bil pod lupino po vsej površini zelen (nekaj mm zelenega pod olupkom, preostalo gomolj lepe barve). Partner, ki ga je pripravil, se ni zavedal, da je takšen krompir strupen in zelenega dela ni odstranil. Mladi krompir je skuhal in nato popekel. Ko sem brala o posledicah zaužitja takšnega krompirja oziroma solanina v zgodnji nosečnosti, pravzaprav v najbolj občutljivem obdobju razvoja, sem postala zelo prestrašena. Mi lahko kako svetujete? Zaradi tega razmišljam celo o splavu. Hvaležna vam bi bila za pomoč! Lep preostanek dneva vam želim!
Default avatar

LiliKC

Spoštovana,
glede strupenosti "zelenega" dela krompirja je strah veliko prenapihnjen. Seveda bi lahko bilo nevarno - bolj za vas kot za plod - če bi jedli samo zeleni del in to dan na dan, od enega obroka pečenega krompirja, ki je vseboval še kakšen milimeter pod skorjo pozelenelega dela, pa vam ne bo prav nič hudega.
Veliko več zaskrbljujočih sestavin je v vsej konzervirani hrani, da o spornih jajcih z zahoda Evrope niti ne razmišljam.
Upam, da uživate nosečnost (če vam le ni preveč slabo zaradi običajne nosečniške slabosti) in da partnerja pohvalite, ko se bo spet lotil kuharskih razvajanj. Prepričana sem, da ga še vedno po malem "osirate", pa čeprav se že sam grozno počuti, da je bil tako neveden - da ni vedel, da je treba zeleni del krompirja obrezati. Pravzaprav - tega tudi sicer ne ve večina moških in kar krepak delež ženskih kuharic, pa so in bodo jedli in živeli mirno in zdravo naprej.
Srečno,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

Meringe

Spoštovani,

zahvaljujem se vam za prijazne in pomirjujoče besede.

Lep pozdrav!