Med.Over.Net

Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med.

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med.

LiliKC

kako pridobiti težo pri zahirančku?

Default avatar

bomboncek123

Pozdravljeni, imam prijateljico, ki je rodila prvega otroka, kateri je sedaj star 9 dni. Njegova teža je po odpustu domov iz dneva v dan padala... Fantek se je rodil s 3280g, saj pa jih ima 2970g. Mamico izredno skrbi, tudi patronažna medicinska sestra ju redno spremlja ter spodbuja k dojenju (čeprav le tega v zadnjem času nima dovolj), zato se po potrebi poslužuje adaptiranega mleka, ki ga daje otroku. Do sedaj ga je budila na 2-3h in ga hranila po urniku, saj otrok večino časa prespi in bi tako prespal tudi obroke. Da ga spodbudi k hranjenju, ga malček sleče, spodbuja ga z roko, tako da nežno tolče po njegovi ritki, mu poje itd... Na dojke se slabo pristavlja, večinoma se crklja in ne sesa ''na polno''. Mati se resnično trudi in spodbuja otroka k dojenju, prbl 3x na dan pa se poslužuje še adaptiranega mleka. Najraje bi novorojenčka le dojila, vendar jima do sedaj to ne uspeva glede na dojenčkovo telesno težo...Ima katera še kakšno idejo? kako naj otroka pripravi le do dojenja? poskusila je tudi z nastavki, vendar ni opazila razlike... otrok ne sesa dobro pravi...
Default avatar

LiliKC

Dojenje je res veščina, ki je večina prvorodk ne obvlada kar takoj. Poleg tega se ženske zelo razlikujemo po količini mleka, ki ga uspemo pripraviti v dojkah. In pomanjkanje mleka je glavni razlog, da se dojenček slabo redi. Na prazno dojko se ne mara "navešati" in na prazno sesati noben mladiček...
Nasvetov je na kupe, večina pa je namenjenih povečanju količine mleka - od pitja raznih oblik in količine tekočin, do sproščanja, joge, psihoterapije, celo zdravila za spodbujanje dojenja pridejo včasih v poštev. Vsaka ženska (no, skoraj vsaka) si želi dojiti - in včasih je prav ta velika želja celo ovira za uspešnost.
Dojenček mora dobiti hrano - in če je materinega mleka premalo, potrebuje nadomestek. Ob prazni dojki ga nobeno pristavljanje na 2 uri ga ne bo nasitilo. Obenem pa je sesanje tudi "fitnes", porablja energijo. In izgubljanje teže je neizogibno.
Če hočete prijateljici res pomagati, jo pustite, da najde svoj način, pomagajte ji pri domačih oparvilih in ji popazite malega, da se bo lahko naspala. In ji dajte občutek, da bo zmogla.
Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.