Forum: Neonatologija

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

streptokok B

Odgovori Nova tema
Avatar LiliKC 20 Jan 2011 16:19

Spoštovana,

ploda pred porodom ne moremo "testirati" na SGB - oziroma bi bilo to zelo agresivno in zato nevarno (odvzeti bi bilo treba plodovnico ali celo njegovo/njeno kri). Pomagamo si lahko le s posrednimi znaki, ki pa niso specifični za okužbo (kot so hitrejše bitje srca v zapisu CTG).

Ker plod res izjemoma zboli z okužbo že v maternici, so vaše skrbi pretirane.

Srečno,

******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Maksima69 3 Avg 2012 15:39

Spoštovani,

sem v 38. tednu nosečnosti in pozitivna na streptokok B.
Na izvidu piše Steptococcus agalactiae (skupine B) +++. Trije + pomenijo veliko, zato me zanima, ali moram zato dobiti večjo dozo antibiotika?
Zanima me tudi, v kateri fazi poroda dobim antibiotik? Nekje sem zasledila, preden predrejo mehur. Kaj pa če mi plodovnica odteče že prej doma? Ali je pametno iti v porodnišnico prej kot čakati na popadke na 5 min v eni uri? (Saj nihče ne ve, kako hitro se bo porod odvijal.)
Ali po porodu otroka testirajo in če ne, zakaj ne? Ali je možno to zahtevati, da se prepričamo. Sama sem se testirala (seveda samoplačniško), ker želim biti previdna, enako velja za otroka.

Hvala za odgovor!

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LiliKC 5 Avg 2012 11:24

Spoštovana,

nekateri mikrobiološki laboratoriji uporabljajo semikvantitativne oznake (+) kot oceno količćine bakterij v vzorcu. Kar je pomembno za otroka - a le v smislu, da večja količina bakterij v rodilih pomeni tudi večjo stopnjo kolonizacije (poseljenosti) in s tem tveganje za okužbo novorojenčka. Ni pa nobeno vodilo za odmerjanje antibiotika - ta uniči eno ali milijon bakterij, če je le antibiotik dan v pravilnem odmerku (torej predvsem ne premajhnem). Še zlasti to velja za penicilin, ki je prva izbira antibiotika v primeru SGB in sodi med baktericidne antibiotike (torej bakterijo ubije, ne le prepreči njeno razmnoževanje kot tim. bakteriostatični antibiotiki).

Idealno je, da bi nosečnica, ki je kolonizirana z SGB pred rojstvom otroka dobila 2 odmerka penicilina (večinoma v 6-8 urah razmika, vedno v žilo in vedno v zelo visokem, "udarnem" odmerku) - zagotavljata popolno zaščito novorojenčka. Je pa tudi en odmerek bolje kot nič. Najbolje je, če je prva doza dana še pred razpokom ovojev (ko voda odteče, je plod veliko bolj ranljiv za invazijo baterij, ki so jih prej zadrževali ovoji), ni pa nujno. V primeru, da vam že doma odteče voda, itak nimate kaj čakati, ampak je treba v porodnišnico - zato, ker razpoku večinoma hitro sledijo popadki, pa tudi zato, ker so ob razpoku večje možnosti za zaplete, tudi za izpad popkovnice, ki je za plod zelo nevarno stanje.
Ob sprejemu v porodnišnico babico pozorite na pozitivni izvid, antibiotik boste dobili ali takoj ali pa ob sprejemu v porodno sobo. Pri tem "ne gori voda", gre za ure, ne za minute...

Novorojenčke SGB pozitivnih mam, ki so dobile 2 odmerka, nikoli dodatno ne "testiramo" (pod testiranje sodi odvzem površinskih kužnin - za izvid je potrebno čakati 2-3 dni, torej bistveno predolgo, da bi to vplivalo na odločitev glede ukrepanja; ter odvzem krvi za določitev koncentracije CRP, števila L in razporeditve v DKS .- izvid je v 2-3 urah, a je v začetku okužbe praviloma negativen, torej je slab "prognostični" znak) . Prav tako ne testiramo tistih, ki so rojeni ob roku in so povsem brez težav, pa so mame dobile 1 odmerek antibiotika. Vedno pa preverimo prisotnost okužbe pri tistih, ki kažejo določene znake "nestabilnosti" - so bolj bledi, hitreje dihajo, včasih tudi stokajo, slabše pijejo, so temperaturno nestabilni (podhlajeni ali imajo vročino) in so rojeni pred 38. tednom, nosečnosti - in to ne glede na podatek o materini SGB pozitivnosti ali negativnosti. Pri testiranju je težava predvsem v tem, da so mnogi novorojenčki lahko kolonizirani s SGB, pa to za njih ne pomeni nobenega tveganja. Dajanje antibiotikov SGB ne izkorenini in (kar je najbolj pomembno) ne prepreči morebitne kasne okužbe, ki se pojavi 2-4 tedne po rojstvu. Pač pa lahko povzroči razrast drugih bakterij (ki so rezistentne na penicilin) in predvsem gliv kvasovk.

Vse dobro v naslednjih tednih vam želim, lep pozdrav,

******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Maksima69 5 Avg 2012 14:35

Spoštovani,

hvala vam za tako izčrpen odgovor.
Zanima me še, ali je možno, da je nosečnica sprejeta v porodnišnico nekaj dni pred rokom in je tako blizu, ko se porod začne. Rodila bom v LJ. Upam, da me razumete, da sem v skrbeh in se bojim, da bom res pravočasno dobila antibiotik. Omenim naj še, da imam tudi gestacijski diabetis (sem na dieti). Ali so nosečnice z novorojenčki tudi dlje časa v porodnišnici ali jih pošljejo po 3 dneh domov? Ali lahko zahtevam, da bi bila dlje in da je otrok na očeh zdravnikom?

Hvala za odgovor!

LP in vse dobro!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LiliKC 7 Avg 2012 11:37

Spoštovana,

o tem, ali je umestno "ogroženo" nosečnico sprejeti v porodnišnico pred pričetkom poroda, odločajo porodničarji - ginekologi na osnovi ocene tveganj. Kolonizacija s SGB ni pomemben dejavnik tveganja za kakšne zaplete - tudi zato, ker je s SGB kolonizirana tretjina slovenskih nosečnic... Tudi gestacijska sladkorna bolezen, ki jo je moč uravnavati z dieto, ni nobena redkost.

Večina porodnic z novorojenčki ostane v vseh slovenskih porodnišnicah 3 dni (dan poroda je tim. "nulti" dan, domov odidejo torej po najmanj 72 urah od poroda). Izjemoma gredo lahko domov tudi prej - po najmanj 48 urah - tiste mame, ki so že kdaj rodile (in imajo temu primerno več izkušenj) in so brez težav, novorojenčki pa se dobro dojijo, niso zlatenični in nimajo kakšnih pomembnih težav.
Seveda se lahko bivanje v porodnišnici podaljša (in zelo malo mam je nad tem "navdušenih", večina jih želi čim prej domov) - večinoma zaradi težav pri dojenju, pogosto zaradi zlatenice novorojenčka.
Zdrave, donošene novorojenčke v Ljubljani pregledujemo največ dvakrat - na oddelkih A in B jih pregledamo 1. dan po rojstvu ter pred odpustom (večinoma 3. dan), na oddelkih C in D pa le enkrat (2. dan). Znaki morebitne okužbe se večinoma pokažejo v prvih 24 urah po rojstvu - in jih prepoznajo medicinske sestre ali celo mame, šele zatem pokličejo pediatra (ob katerem koli času dneva in noči), ki stanje oceni in se praviloma odloči za preiskave ali pa že kar za zdravljenje z antibiotiki. "Biti na očeh zdravnika" torej ne rešuje ali ne olajša ničesar.

Občutek imam, da je vaš strah pred zapleti v zvezi s SGB pretiran - verjetno zaradi vsega, kar ste prebrali o bakteriji in o (sicer izjemno redkih) zapletih. In šele srečni konec (torej: da bo vse v redu med porodom, da boste dobili antibiotik, da bo dete zdravo in dobro dojeno - in to ne le v porodnišnici, ampak tudi doma) bo prinesel pomirjenje. Kar zna trajati še kar nekaj dni ali tednov.

Bodite optimistični - ne nazadnje tudi zato, ker ste poseljeni z bakterijo, ki je "domača žival" tretjine slovenskih nosečnic, od katerih jih velikanska večina rodi brez težav (z ali brez zaščitnega odmerka antibiotika) in odide domov po 3 dneh z zdravim novorojenčkom.

Srečno,

******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ena123 4 Maj 2016 07:08

Pozdravljeni. Kako je z streptokok b , ce se da okuzit prek rok premalo umite roke, kaj v tem primeru pomeni za nosecnico noseca swm 32t a ahko otrok umre? Jamljen tudi antibiotil ospomax 1000? Zaradi druge zadeve vnetje usesa. Za to bakterijo se se nisem testirala in me je čist strah

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LiliKC 11 Maj 2016 16:51

Kot že VEČKRAT zapisano, se novorojenček LAHKO okuži od matere, ki ima rodila in črevo poseljena s to bakterijo (kar pomeni, da bakterija živi z njo v sožitju, ji prav nič ne škodi in je ne ogroža). Praviloma se novorojenček okuži med porodom, še zlasti, če plodovnica odteče več kot 12 ur pred rojstvom.
LAHKO je napisano z veliko, ker je tveganje, da novorojenček zboli, manj kot 1%.
Torej gre za redke zaplete, ki jih tudi lahko zdravimo in je težka bolezen ali celo smrt izjemna smola. Ki pa je še vedno ne znamo natančno napovedati, ne glede na testiranja, ultrazvočne in druge preiskave.
Zaenkrat vam svetujem, da se o svojih strahovih pogovorite z ginekologom, ki vodi vašo nosečnost ter se - ko bo čas, okrog 35. tedna nosečnosti - testirate na prisotnost SGB.
Antibiotik, ki ga sedaj jemljete, pa ne bo uničil bakterij v nožnici in ne bo preprečil možnega prenosa. Pač pa je učinkovit penicilin med porodom, ko ga dobite v visokem odmerku, če je presejalni test na SGB pozitiven.
Srečno,

******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar danijelatra1 1 Jun 2016 10:40

Pozdravljeni

Sem v 36 tednu nosecnosti in izvid je pokazal pozitivno stanje na streptokok bakterijo. Ko sem imela CTG je bitje srcka bilo vedno visoko nad 150, najvisji je bil 169. Ker ste napisali, da bi recimo visjem utripu lahko sklepali ali je otrok okuzen ze v maternici me skrbi ali pa je strah odvec? Hvala lepa za odgovor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LiliKC 5 Jun 2016 21:18

Frekvenca srčnega utripa, ki jo navajate, je za plod povsem normalna, o tahikardiji ploda govorimo, ko je frekvenca srčnega utripa nad 180 na minuto dlje časa. Praviloma se ob okužbi, ki pozroči pospešen utrip srca pri otroku, itak začno tudi popadki - prezgodnji porod.
V vašem primeru so ugotovili kolonizacijo (poselitev rodil) s SGB in ne okužbo. Zaradi zamnjšanja tveganja za prenos na otroka boste med porodom prejeli antibiotik v visokem odmerku. Vse to pa itak že veste....
Srečno,

******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Elsa12345 11 Jan 2018 00:50

Pozdravljeni, imam eno vprasanje glede same izvedbe testov za streptokok B. V 37t sem oddala bris (noznicni in iz zadnjika) in G mi je razlozila, da v okviru ZD lahko posljejo ta bris na mikrobiologijo na kolonizacijo, placilo je 40€. Da pa sicer obstaja se bolj zanesliv test, mislim, da PSA, vendar mi v ZD ne morejo vzeti brisa za to, ker nimajo cenika. Po forumih tudi berem o hitrih testih za streptokok b in da so lahko lazno negativni. Sedaj pa me zanima ali je test, kjer dokazujejo kolonizacijo, za kar sem oddala bris, hitri test? Ce ja potem, razumem, da bi v primeru negativnega rezultata bilo smotrno opraviti tudi ta bolj zanesliv test po PSA?
Najlepša sa hvala za odgovor.
Lp Tina.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LiliKC 11 Jan 2018 22:36

Test, ki so ga poslali, ni hitri test, pač pa standardni in zelo zanesljiv test, ko bris nanesejo na gojišče, ki je obogateno na način, da streptokok bolje raste. Traja pa vsaj 2 dni, da lahko "pridete do izvida".
Hitri testi temeljijo na določanju antigena, torej delčka bakterije. Izvid je v 2 urah, a zelo nezanesljiv, zato se ga redko še izvaja.
Priznam, da za kratico PSA še nisem slišala. Morda PCR? Ki pa sodi med teste, ki jih bolj uporabljamo v primeru, ko nimamo dovolj kužnine, ko so bili že uporabljeni antibiotiki (ki bi upočasnili ali preprečili rast bakterije na gojišču) ter pri virusih.
Na žalost noben test ni 100%, tudi kultura na obogatenem gojišču ni, bakterija se zna "potuhniti". A nam več kot 90% pozitivna / negativna napovedna vrednost tudi veliko pomeni, saj zajame veliko večino tistih, ki jim zaščita z antibiotikom koristi.
Pozdrav,

******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Elsa12345 18 Jan 2018 11:34

Pozdravljeni, najlepsa hvala za odgovor. Vmes sem ze dobila izvid in je zal +, s tremi +, kar nakazuje na veliko kolonizacijo, podobno, kot je imela ze ena nosecnica pred mano. Razumem, da me bodo morali sedaj med porodom zascititi z AB (najvrjetneje s penicilinom). Ce mi odtece voda ze doma, jih moram vrjetno takoj opozoriti, da prejmem AB cim prej. Zanima pa me ali ta AB prehaja tudi na sam plod, ce je apliciran pred/med porodom? Ali lahko sam AB pusti kake posledice pri plodu/otroku? Predvidevam, da v vecini primerov ne in je tveganje za okuzbo vecje, kot uporaba AB?
Dodatno prilagam del komentarja na izvidu, sicer vrjamem, da bo osebje v lj porodnisnici znalo razbrati rezultate in, bo ustrezno ukrepalo, bi pa vseeno sama rada razumela. Na izvidu so torej 3je + in pa legenda antibiotikov, kjer pise, da so vsi obcutljivi za streptokok B (navedeni so penicilin, vankomicin, eritromicin, klindamicin). Spodaj je pa se komentar za penicilin in eritromicin "penicilin: pri S.agalactiae rezultat velja za peniciline (razen za protistafilokokne peniciline in oralni fenoksimetilpenicilin), cefalosporine (razen za cefiksim in ceftazimid) in karbapeneme. Eritromicin: rezultat velja tudi za azitromicin, klaritromicin in roksitromicin". Kaj to pomeni? Da je streptok B obcutljiv na vse te AB in se jih med porodom lahko uporabi?

Pa se to me zanima, ce je AB apliciran ustrezno verjetno tudi ni nevarnosti za kasno okuzbo pri novorojencku?

Najlepsa hvala za vas cas in odgovore.
Lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LiliKC 18 Jan 2018 16:27

Spoštovana,
drži, da je ob pozitivnem izvidu na SGB pri nosečnici potrebno dati penicilin čim prej po razpoku ovojev. Daljši ko je čas med razpokom in rojstvom novorojenčka, večja je poseljenost otroka s to bakterijo.
Drži tudi, da je osebje v porodnišnici (ne le v ljubljanski, ampak povsod v Sloveniji) "senzibilizirano" na pozitiven izvid in ne pozabi na dajanje penicilina.
Penicilin je eden najstarejših in najbolj varnih antibiotikov in - razen v primeru alergije nanj - razen smrti bakterij (kar je tudi cilj našega dajanja) ne povzroča nobenih težav pri prejemniku, še zlasti ne pri novorojenčku.
Antibiotik sicer prehaja posteljico in s tem nudi zaščito tudi plodu, a je glavni namen zmanjšanje poselitve ploda z bakterijo, ne pa samo zdravljenje otroka.
Na žalost pa zaščita s penicilinom med porodom (tudi če je optimalno izvedena, torej visoka doza, dvakrat, čim prej po razpoku) ne preprečuje kasne okužbe s SGB, torej po 1. tednu starosti novorojenčka.
"Vaš" SGB je odlično občutljiv na vse antibiotike (kar pomeni, da še ni "podivjal" in razvil mehanizmov za razgrajevanje antibiotikov), zato bo zaščita s penicilinom najboljša varianta, vsi ostali antibiotiki so manj učinkoviti "v živo", saj slabše prehajajo v rodila in na plod.
Srečno in lep pozdrav,

******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
cron
Na vrh