Med.Over.Net

Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med.

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med.

LiliKC

vitamin d

Default avatar

bambi10

Pozdravljeni,
naš dvoletnik ima potrjene številne alergije. Pediater nam je predpisal probioticne kapljice biogaia zaradi črevesja. Na razpolago so tudi iste kapljice z vitaminom D. Zasledila sem, da naj bi vitamin D imel pomembno vlogo pri preprečevanju alergij. Zdaj pa ne vem,ali lahko uporabljamo kapljice z vitaminom D ali brez. Ali lahko pride do predoziranja z vitaminom v tem poletnem času?. Plivit d3 smo uporabljali nekje do enega leta,potem več ne. Smo pa na dieti brez jajc, citrosov, strocnic,rib-torej skoraj vse kar naj bi vsebovalo imenovani vitamin. S soncem je pa tako, da smo v tem casu zunaj v varnih urah. Otrok se tudi mocno poti v glavo in obraz-je to lahko znak rahitisa?Lepo prosim za vaš nasvet.
Hvala za vaš trud in čas,
lp
Default avatar

LiliKC

Vitamin D ima res številne koristne učinke - poleg preprečevanja rahitisa ima pomembno vlogo v imunskem sistemu, zato tudi možen dobrodelen učinek ob alergijah. V odmerkih, ki je v preparatih probiotika, se ne more predozirati (razen, če bi otrok popil celotno stekleničko na dušek), zato lahko običajen preparat zamenjate z obogatenim probiotikom.
Potenje v glavo je pri dojenčkih zelo pogosto, saj imajo v tem delu kože veliko delujočih znojnic. In je vedno znak, da je otroku prevroče in želi z znojenjem (in izhlapevanjem tekočine s kože) oddajati odvečno toploto. Z rahitisom pa nima prav nobene povezave.
Ob alergijah, ki so povezane s hrano, je seveda lahko spremenjeno vsrkavanje različnih hraniv, kot tudi vitaminov in mineralov. Zato so lahko oemnjeni dodatki v prehrani povsem varni in koristni.
Sončna svetloba z UV žarki res pospeši pretvorbo neaktivnega vitamina D v aktivnega, a sončenje zanesljivo ne more povzročiti tako visokih vrednosti vitamina D v telesu, da bi ob zunanjem dodatku lahko prišlo do hipervitaminoze D.
Poletni pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

bambi10

Spoštovani,
najlepša hvala za vaš odgovor in ves trud ter čas,ki nam ga posvečate ter nam s svojim svetovanjem pomagate.
Lep pozdrav