Med.Over.Net

Ortodontija - čeljustna in zobna ortopedija

Odgovarjajo: Stanka Herman, dr. dent. med., specialist čeljustne in zobne ortopedije

Ortodontija je veja stomatologije, ki se ukvarja z uravnavanjem zob in medčeljustnih odnosov.

Stanka Herman , dr. dent. med., specialist čeljustne in zobne ortopedije

Stanka Herman

Impaktiran zob

Default avatar

PPo414

Pozdravljeni,

prejsnji teden sem imela poseg, kjer so osvobodili zgornjo trojko palatinalno. Okolno tkivo osvobojenega zoba je rahlo nabreklo, ni pa pordelo ali gnojno. Ne pa se vedno boli, ceprav jem tekoce/mehko, me pa tudi obcasno zacne boleti kar tako. Se vedno moram pa vsaj 2x dnevno vzeti protibolecinske tablete. Sprasujem, ali se moram navaditi na bolecino, glede na to, da se zob vlece ven ali bo ta zacetna bolecina minila? Hvala za odgovor.
Default avatar

Stanka Herman

Spoštovani,
opravičujem se vam za pozen odgovor in upam, da ste že sami ugotovili, da so bile bolečine posledica posega in so tako verjetno že minile. Manjša občutljivost je sicer lahko prisotna tudi še v nadaljevanju, ampak ne sme biti močno občutna. Srečno!
******************************************
Stanka Herman, dr. dent. med.
spec. za čeljustno in zobno ortopedijo
http://www.ortodont.info/
Default avatar

PPo414

Pozdravljeni,

še enkrat se obračam na vas po mnenje. Skratka, zanima me, koliko časa okvirno računate ortodonti na to, da se zob povleče ven? Pri meni ni od marca še nobenega učinka. Z ortodontom sva se pogovarjala, da v primeru, da do konca leta ne pride popolnoma nic ven, bomo zob odstranili.
Kakšne so potem možnosti za zapolnitev luknje? Lahko z aparatom?
Lažje bi zdržala to čakanje in bi dlje vztrajala če je treba, če bi vsaj imela provizoriš nekaj čez mesto, kjer ni zoba. Se da to urediti s čim?
Malce sem že obupana, nič se ne premika, delam z ljudmi, ne smejem se več, ker mi je zoprno zaradi "luknje".
Hvala vam za odgovor.
Default avatar

Stanka Herman

Spoštovani,
včasih je res potrebnega malo več časa, da se zob izvleče na plano, odvisno pač od njegove lege (kako globoko leži). Kadar pa se zob sploh ne premakne, posumimo, da gre za t.i. ankilozo, to je zraščenja zoba s kostjo. V tem primeru zoba ni mogoče ortodontsko premikati in kot vam je povedal že vaš ortodont, se tak zob praviloma kirurško odstrani. Izjemoma ga je, če okliščine to dopuščajo, možno ohraniti in ga skupaj z delom kosti, ki ga obdaja, prestaviti na ustrezno mesto v zobnem loku (ali je to mogoče ali ne, oceni kirurg). Vendar je to res mogoče samo izjemoma. Glede umestitve provizoričnega zoba v obstoječo vrzel se pogovorite z vašim ortodontom. Če okoliščine dopuščajo, bo zagotovo ustregel vaši želji. Tudi vsa ostala vprašanja boste najlažje razrešili z njim, saj vaš primer pozna in lahko na vprašanja odgovarja konkretno. Želim vam veliko potrpežljivosti, ki je pri ortodontskem zdravljenju vedno potrebna, in seveda uspešen rezultat celotne obravnave. Srečno!
******************************************
Stanka Herman, dr. dent. med.
spec. za čeljustno in zobno ortopedijo
http://www.ortodont.info/
Default avatar

PPo414

Zopet lepo pozdravljeni,

zob je zunaj, odstranil mi je tudi ketnico, s katero smo ga vlekli in tam se je naredil tudi velik kamen-ne vem kako, saj si zobe scetkam prav po vsakem obroku.
Skratka, moje vprasanje je sledece...po odstranitvi kamna in ketne,mi je zico speljal cez nov zob(trojka). Med dvojko in trojko se mi je zraven vnela dlesen in izgleda kot mali jezicek, vneto pa je tudi zadaj med dvojko in trojko-pomislila sem ze ali gre za zivo meso.
Je to normalno, da se je pojavilo od vseh teh zadev in kaj lahko storim?

Hvala in prijazen pozdrav.
Default avatar

babit

Pozdravljeni!
Prebral sem celotno zgodbo in sodeč po datumih se je stvar odvijala kar lep čas. Veseli me, da je zob prišel na plano.
Kadar zob, ki izrašča prodre na skozi dlesen se ta prilagaja in preoblikuje. Potrebnega je kar nekaj časa, da dlesen zavzame svojo končno obliko. Potem, ko se ob koncu terapije zob postavi na svoje mesto v zobnem loku je dlesen včasih potrebno preoblikovati. Brez skrbi, če dobro skrbite za ustno higieno, bo vnetje kmalu izginilo, vseeno pa ob naslednjem obisku na to opozorite svojega ortodonta.

Lep pozdrav,

Miha Bobič, ortodont
Zobozdravstveni center BABIT
www.babit.si
[email protected]
Default avatar

Pp0414

Ponovno lepo pozdravljeni,

mislim, da bo tokrat zadnje vprašanje, kar zadeva mojega impaktiranega zoba.
Skratka, nekaj časa nazaj me je zob precej bolel in mi je zobozdravnik slikal. Rekel je, da se mu zdi da je zob za odstranit, saj nima prirastisca. Ortodont pa pravi, da je normalno v casu vleka in ortodontskega zdravljenja, da okrog zoba ni kosti in zob se rahlo maje. Malce sem zmedena, kaj sedaj drzi in kaj ne.
Drugo vprasanje je pa tako...namrec vceraj sem bila pri ortodontu, zobek se je lepo spustil, zamenjal zico in prestavil je zvezdico. Po 12 urah se je zob ze spustil za 1-2mm in je sedaj nizje od ostalih, kar se vceraj ni bil. Kako je mozen tako hiter premik? Se kar bojim, da se ne bo zoba prevec povleklo ven, se to lahko zgodi?
Bo ta nova trojka ostala tako nizje od ostalih zob, na videz rahlo vampirsko izgleda? :)
Hvala vam za odgovor. Zobje mi res veliko pomenijo in se bojim da ne bi slo na koncu kaj narobe. Prijazen pozdrav :)
Default avatar

Stanka Herman

Pozdravljeni,
pri ortodontskem premikanju zob je njihova začasna majavost običajen pojav. Po vsem, kar ste že zapisali, ocenjujem, da vaš ortodont skrbno spremlja vaše stanje in vodi zdravljenje. Premik, ki ga opisujete in ki se je zgodil po vašem mišljenju precej na hitro, pri ortodontskem vleku zob niti ni tako neobičajen. Trenutni položaj zoba je zgolj prehodno stanje, ki ga bosta do konca zdravljenja z ortodontom zagotovo še dovršila. Verjamem, da ste že utrujeni od dolgotrajnega zdravljenja, vendar gre pri ortodontski obravnavi impaktiranih zob praviloma vedno za relativno dolgo obravnavo, ki jo ob načrtovanju zelo težko časovno natančno opredelimo. Kljub vsemu pa je večji del zdravljenja že za vami in ni razloga, da bi obupali. Svetujem pa vam, da se o vseh strahovih in dvomih pogovorite s svojim ortodontom, saj on vaš primer pozna in vam zato edini lahko da konkretne in ne le splošne odgovore. In potem vam bo gotovo lažje.
Želim vam čim prejšnji uspešen zaključek zdravljenja in seveda lep nasmeh, ki bo nagrada za ves vložen trud. Srečno!
******************************************
Stanka Herman, dr. dent. med.
spec. za čeljustno in zobno ortopedijo
http://www.ortodont.info/
Default avatar

Pp0414

Hvala za odgovor. Dejansko se na vas obracam, ker pri svojem ortodontu na vsako vprasanje dobim odgovor, da me prevec skrbi in da bo kmalu konec, to je vse kar izvem.
Lepo prosim, samo povejte mi, ce se lahko lahko ven povlece prevec zoba? To je vse kar me se v tem trenutku skrbi.
Zahvaljujem se vam za odgovor in lep vikend:)
Default avatar

Stanka Herman

Spoštovani,
res je, da z ortodontskimi silami lahko teoretično premaknemo zob v določeni smeri tudi več, kot je to potrebno, vendar ga lahko premaknemo tudi nazaj. Mehanizem ortodontskega premikanja zob je glede tega ugoden, saj so načeloma skoraj vsi premiki reverzibilni. Kljub temu vam svetujem, da če vam trenutno stanje povzroča takšne skrbi, pokličete svojega ortodonta in se dogovorite za predčasen obisk, da vas pregleda in oceni, ali gre pri vas vendarle za kakšna neugodna odstopanja. Prepričana sem, da vas bo sprejel. Če mu ne zaupate, se obrnite na kakšnega drugega ortodonta za drugo mnenje. To pa je možno konkretno podati seveda samo na podlagi pregleda. Upam, da čim prej tako ali drugače razrešite svoje skrbi. Lep vikend tudi vam želim. Srečno!
******************************************
Stanka Herman, dr. dent. med.
spec. za čeljustno in zobno ortopedijo
http://www.ortodont.info/
Default avatar

PPo414

Lepo pozdravljeni,

impaktiran zob je osvobojen, na svojem mestu, aparat smo odstranili. Sem neskoncno vesela...
Sem pa dobila Essix retainer. Zanima me ali se lahko kljub rednemu nošenju retainerja, zobje kaj premaknejo?
Je dovolj nositi retainer dvokratno dolžino nošenja aparata ali je bolje kar čimdlje?
Rečeno mi je bilo naj nosim prvi mesec 24 ur, nato pa se 2-3 leta le ponoči. Je potrebno potem postopoma zmanjševati časovna obdobja nošenja?
Hvala vam za vso pomoč in nasvete.
Vse lepo vam želim :)
Default avatar

Stanka Herman

Spoštovani,
opravičujem se vam za pozen odgovor, a očitno visoke temperature tudi na spletu in našem forumu povzročajo zmedo. Najlepša hvala za vaše sporočilo, res sem vesela, da ste uspešno zaključili aktivni del ortodontskega zdravljenja in da se veselite rezultata. Seveda pa vas čaka še t.i. vzdrževalna faza ortodontskega zdravljenja, ki je prav tako pomembna, če želite rezultat zdravljenja tudi ohraniti. Pri tem je pomembno, da tudi v tem obdobju natančno upoštevate navodila ortodonta in redno hodite na kontrolne preglede. Srečno!
******************************************
Stanka Herman, dr. dent. med.
spec. za čeljustno in zobno ortopedijo
http://www.ortodont.info/