Med.Over.Net

Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

Operacija žolčnih kamnov. Akutna vnetja slepiča, ingvinalne (dimeljske) in recidivne ingvinalne kile. Ventralne in postoperativne kile.

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije

Mark Music

igvinalna in femoralna kila

Default avatar

r_p

Spoštovani!

Pišem vam v imenu partnerja, ki je teden dni nazaj po kolesarksem izletu v dimljah odkril bulico - po najinem mnenju ingvinalno kilo. Izboklina je velika ca. 3cm, pravi da ravno ne boli, ga pa na momente zateguje. Zadnja dva dneva pa je potožil, da ga zateguje tudi na drugi strani, vendar nižje (kot pri femoralni kili), tudi v modu, vendar izbokline ne zatipa.

Je možno, da sta se kar tako, skorajda naenkrat, pojavili dve kili, vsaka na eni strani?Je možno, da kilo ima tudi na drugi strani, pa je ne zatipa (še)?

glede na to, da je kila majhna (po najinem mnenju), je okrevanje po operaciji hitrejše? Kakšno tehniko operacije bi priporočili (ali se sploh dela tudi endoskopsko)?

Naj omenim še to, da je mož zaposlen kot slikopleskar, dela pa tudi druga zaključna gradbena dela, kar pomeni, da nemalokrat dvigne kaj težjega, pa tudi na primer med "nanosom mase na steno" trebušne mišice kar dosti napenja.

Ali bi bilo okrevanje priporočljivo podaljšati, glede na tip delovnega mesta? Ali bi moral odslej vedno paziti, da se ne napenja, dviga težka bremena, itd. ali bo lahko to delo opravljal še naprej?

že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore in vas lepo pozdravljam,

pija.
Default avatar

Mark Music

Spoštovani,
glede na vrsto dela se bo kila verjetno samo večala. Možno je, da na drugi strani kila šele nastaja. Priporoča se operacija, po kateri pa naj bi se izogibal dvigovanju in sunkovitim gibom vsaj 6-8 tednov. Možne so tudi laparoskopske operacijske tehnike, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Moderatorji

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije
Mark Music