Med.Over.Net

Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

Operacija žolčnih kamnov. Akutna vnetja slepiča, ingvinalne (dimeljske) in recidivne ingvinalne kile. Ventralne in postoperativne kile.

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije

Mark Music

udarnina vranice

Default avatar

spelacr86

Pozdravljeni,

pred enim mesecem sem si pri padcu(6.4) s kolesom poškodovala vranico. Vranica je bila udarjena in je rahlo krvavela. Zdravniki so se odločili, da me ne bodo operirali.
Na zadnji kotroli je bila odsotna radiologinja, ki mi je redno delala ultrazvoke in mi tudi vedno lepo razložila stanje. Iz izvida, ki mi ga je napisal drug radiolog nisem znala rabrati kakšno je stanje. Sem profesionalna športnica in mi je hitro okrevanje zelo pomembno.
Zaskrbelo me je, ker se mi je mesto udarnine na vsakem pregledu zmanjsalo za cca 2,5 mm. Na zadnjem pregledu pa se stanje ni popravilo, vendar je tudi izvid napisan drugače.
citiram izvid: 26.4 UZ abdomna
˝V spodnjem delu vranice je še viden 6.5 mm velik areal z nekoliko manj intezivnimi odboji kot v ostali vranici-mesto udarnine.˝( moja redna radiologinja)

citiram izvid: 3.5 UZ abdomna
˝V spodnjem polu vranice je v parenhimu slabše omejen, ovalen hiperehogen areal velikosti cca 7mm - ostanek po kontuziji(brazgotina?, beningna lezija druge etiologije?) ...˝(nek drug radiolog)

zdravnica, ki je zadnji izvid pregledala, je komentirala, da ni videti nič posebnega. Ponavadi mi povejo ali je šlo na bolje ali na slabše...zdaj imam pregled čez 14 dni in načrtujejo takrat zaključiti zdravljenje.
Zanima me koliko časa bo še trajalo, da bom 100% zdrava in ali na vranici ostanejo po udarnini kakšne brazgotine? Zanima me kaj dejansko govorijo ti izvidi.

hvala za odgovor

Spela
Default avatar

Mark Music

Vranica je parenhimski organ in po poškodbi je treba biti previden vsa 6-8 tednov. Z UZ kontrolami se stanje spremlja (UZ izvidi pa pogosto nekoliko variirajo, nekaj %), saj v tem času obstaja nevarnost ponovne krvavitve v vranico, možno pa je da le ta tudi poči, v tem primeru pride do krvavitve v trebušno votlino. Zaenkrat izgleda, da je stanje stabilno, priporoča pa se previdnost, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Moderatorji

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije
Mark Music