Med.Over.Net

Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

Operacija žolčnih kamnov. Akutna vnetja slepiča, ingvinalne (dimeljske) in recidivne ingvinalne kile. Ventralne in postoperativne kile.

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije

Mark Music

Pankreatitis in posledice

Default avatar

klemmy

Lep pozdrav!

Včeraj sem bil odpuščen iz bolnišnice, kjer sem bil 3 tedne in sicer zaradi zdravljenja akutnega pankreatitisa, ki je bil posledica žolčnih kamnov, od katerih je bil eden v žolčnem izvodilu.

Ta kamen so mi odstranili z ERCP, čez teden dni pa so poskušali odstraniti žolčnik, kar pa zaradi obsežne adhezije želodca in dvanajstnika niso storili, tako, da so mi vstavili samo dren.

Operiran sem bil klasično-od tega je zdaj 7 dni. Zanima me, kaj lahko pričakujem v prihodnosti po odstranitvi šivov.

Koliko časa traja okrevanje?

Po izkušnjah-po kolikem času ste bili drugi s podobno usodo spet v formi?

Predpisali so mi dieto brez alkohola, jasno. Pa vendarle, bom po končanem okrevanju lahko še spil kakšno pivo v družbi?

Prosim za mnenja in izkušnje

Hvala!
Default avatar

Mark Music

Spoštovani, pankreatitis je huda bolezen, ki se lahko vrača in postane kronična, kar pomeni, da so dietne omejitve vedno strožje in v končni fazi lahko pripelje tudi do ponovne operacije. Najbolje lahko poskrbite zase z dieto, ki pač zahteva tudi abstinenco, ki pa ni tako stroga v primeru pankreatitisa, ki je povzročen izključno z žolčnim kamnom. Operacija, kot jo opisujete je nenavadna in predlagam, da se za dodatna pojasnila obrnete na kirurga. Ponavadi se žolčnik odstrani skupaj s kamni, sicer pa velja nekako priporočilo, da se 6 mesecev izogibate večjim fizičnim obremenitvam, predvsem pa sunkovitim gibom, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar

klemmy

Spoštovani

Sicer je vsak zdravnik, tudi kirurg, pa osebna zdravnica imel svoje mišljenje,kar se okrevanja tiče, od 1-2 meseca po takšni operaciji, vi mi jih svetujete 6.

Bi bilo kaj bolje, če bi po dveh mesecih od operacije nosil vsaj steznik?

Pred boleznijo sem se aktivno ukvarjal z fitnesom in kolesarjenjem, žal je tudi narava mojega dela v službi povezana prav z občasno težkimi fizičnimi deli, delam namreč kot poklicni gasilec.

Kar se pa operacije tiče, kakor sem razumel kirurga, so iz laporaskopije prešli na klasično zaradi močnih zarastlin, žolčnik naj bi zaradi večih vnetij v preteklosti po besedah kirurga "zabetoniran" na želodec in dvanajstnik.

Zato se niso odločili za odstranitev, po besedah kirurga pa naj ne bi bilo nikakršnih posledic.

Po vsem skupaj me zelo skrbi čas okrevanja, ker se mnenja tako razhajajo.

Kako pa je po izkušnjah?
Default avatar

Mark Music

..vsekakor vam vaš kirurg lahko bistveno bolje svetuje glede okrevanja, saj vas je operiral in natančno pozna vaš habitus in je spremljal tudi pooperativno zdravljenje. Tako vam priporočam, da se držite njegovih navodil, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar

A in T

Pozdravljeni,

mož je imel pred 3 meseci vnetje trebušne slinavke (lažja oblika vnetja, vzrok neznan). Ni bil hospitaliziran, ker niso pravočasno odkrili izvora bolečine, potem pa je bil čas za hospitalizacijo mimo. Tudi posebne diete mu niso predpisali, le alkohola ne sme, kar pa dosledno upošteva. Skrbi pa naju, ker še do danes stanje ni brezhibno, torej, še vedno se mu pojavljajo rahle bolečine v predelu žličke in hrbta. To se dogaja občasno. Trenutno čuti te bolečine že kakšnih 14 dni. Bil je na ponovnem pregledu in odvzemih krvi, kjer je vse ok. Zanima naju torej, zakaj se bolečine še pojavljajo oz. ali je to normalno in koliko časa lahko to traja.

Najlepše se vam zahvaljujeva za odgovor.

Lep pozdrav,
A in T
Default avatar

Mark Music

Spoštovani, poleg alkohola se je potrebno izogibati tudi maščobam. Pankreatitis se lahko razvije v kroničnega, potrebne so redne kontrole izvidov in UZ, saj se lahkoo razvijejo tudi psevdociste, ki včasih zahtevajo operativno zdravljenje, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Moderatorji

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije
Mark Music
cron