Med.Over.Net

Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

Operacija žolčnih kamnov. Akutna vnetja slepiča, ingvinalne (dimeljske) in recidivne ingvinalne kile. Ventralne in postoperativne kile.

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije

Mark Music

Pregled za kilo

Default avatar

volkec1

Pozdravljeni.

Zanima me več stvari, povezanih z možno kilo. Ko sem bil star približno 6 let (sedaj sem 27) sem bil operiran za vodno kilo. Operiran sem bil preko reza malce višje in levo od penisa, torej na dimljah. Ravno na tem delu pa sem pred enim letom opazil, da je ta del nekoliko večji od levega. V tem času temu nisem več namenjal neke pozornosti, saj zadeva ni nič bolela. Ravno te dni pa sem razmišljal o tem in sumim, da gre za kilo. Namreč ko hodim, se ta del poveča (do recimo velikosti dveh orehov... povem pa naj še, da se ne razprostira v moda, ampak res samo na dimljah). Povečanje se zgodi tudi ko napnem trebuh (npr. pri lulanju ali pa kašlanju). Ko sedim se precej manj vidi, ali pa se sploh ne, ko ležim pa se sploh nikoli ne poveča. Boli me tudi ne. Danes sem šel do svoje zdravnice, ki tega sicer ni pregledala, ampak mi je dala napotnico za k abdominalnem kirurgu. Zanimajo me naslednje stvari:

1. Ali po vašem mnenju to 100% kaže na kilo, ali pa bi se lahko operaciji izognil?
2. Zdravnica je rekla, da naj grem na pregled v Ljubljano ali Jesenice (sam sem iz Kranja). Verjetno je mislila na klinični center v Ljubljani in pa bolnico na Jesenicah. So še kakšne druge opcije kot to dvoje, kjer bi delujejo na koncesijo?
3. Ali so operacije s koncesijo manj kvalitetne (npr. zaradi slabže mrežice)? V kolikor imam kilo, ne bi želel biti operiran po slabi metodi.
4. Ali nekateri operaterji striktno vedno uporabljajo kateter ali pa gre za stvar dogovora? Namreč slišal sem tudi o katetrih pri operacijah kile, sem pa tudi prebral, da se katetra ni uporabilo. Misel na to me kar zmrazi in ga res ne bi rad izkusil. :)
5. Ali je kaj narobe, če hodim na sprehode? Zelo rad grem na kak sprehod (1 ura hoje), a si res ne bi želel, da bi se mi ta potencialna kila zaradi tega poslabšala.
Default avatar

Mark Music

spostovani, skoraj sigurno gre za ponovitev kile iz otrostve. Na koncesijsko operacijo kile se lahko narocite tudi v Kirurskem sanatoriju Rozna dolina, tam si lahko izberete vec mrežic, nekatere so za doplacilo. Kateter seveda ni obvezen, uporabi se v redkih primerih, ko pride do retence urina ponavadi takrat, ko je za anestezijo uporabljen spinalni blok. Torej opravite pregled pri abd krg, ce gre za kilo je operacijo potrebno opraviti, sprehodi pa seveda ne skodijo.lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar

volkec1

Pozabil se vprašati še naslednje. Ali so te vaše mrežice razgradljive v telesu ali ostanejo celo življenje v njem? Sprašujem glede dimeljske kile. Na spodnjem naslovu sem bral, da se lahko nekatere tudi razgradijo po letu ali dveh.
Malce se bojim, da bi mi tako, ki se ne razgradi, nekoč telo zavrnilo, namreč zobni implantat mi je že. Morda je bilo takrat krivo, da je zobozdravnik dal implantat noter takoj po ruvanju in bi bilo verjetno dobro počakati nekaj časa z vstavitvijo, kot se to občasno počne.

http://bam.czp-vecer.si/bonbon/default. ... id=5384442
Default avatar

Špela K

Pozdravljeni!
Septembra lansko leto sem bila operirana za kilo na levi strani, sedaj pa imam probleme, da me zelo boli, če kaj dvignem (npr.1kg) na desni strani. Bila sem sicer že na ultrazvoku trebuha tam pa se zaenkrat še nič ne vidi, rekli so samo da je možnost kile. Kaj lahko naredim v tem primeru?
Default avatar

Mark Music

Spoštovana, pridite na pregled v Kirurški sanatorij Rožna dolina.
naročite se na tel 4779412 (dr Rauch, dr Jelenc, dr Music)
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar

Jelena 30

Spostovani,
imam kilo, na moji napotnici pise Hernia ingvinalis dex. Zelela bi, da me pregleda, predvsem pa operira zenska in ne moski. Sem namrec mnenja, da imajo zenske vec obcutka za tkivo. A obstaja v sloveniji kaksna kirurginja za tovrstne posege in kam se lahko narocim?
hvala za odgovor.

Jelena
Default avatar

Mark Music

Spoštovana,
v bolnici Petra Držaja kile operira dr. HUNT-ova, lp (5225606)
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Moderatorji

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije
Mark Music